ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un dar nepreţuit din partea naturii

On Martie 31, 2019, in Leadership Pro, by Neculai Fantanaru

Învaţă să observi cât mai profund lumea şi viaţa, dar de fiecare dată ca o experienţă diferită.

Îmi privesc zilnic grădina cu satisfacţie, aşa cum îşi priveşte un pictor capodopera, ca pe un exemplu de împlinire a unui vis obsedant care niciodată nu se va şterge din memoria vieţii. E ca o alinare dulce pentru suflet, la fel ca atunci când asculţi marea, valurile, când simţi nisipul arzând sub tălpile desculţe, când soarele şi vântul îşi împărtăşesc zâmbetul cu tine. În orice clipă te simţi ca în paradis. În faţa măreţiei naturii emoţia este imensă.

Dar nu tot ce te încântă este menit să reziste în timp, amănuntele pălesc, detaliile se șterg. Uneori îmi simt doar căderea sufletului în abis, o provocare din partea naturii care mă împinge să o consider tot mai mult o gaură neagră. Alteori simt miracolul unei alte lumi, alta decât cea redusă la om şi paradis. Tot ce mă încântă şi mă fascinează inevitabil, mă face să cad pe gânduri, încât simt că fac parte dintr-un roman de John Fowles unde trebuie să fac o alegere între destin şi înţelepciune.

Una din florile din faţa ferestrei mele dă semne evidente că se pierde. Culorile frunzelor şi-au pierdut mult din intensitate, tulpina pare tot mai uscată, lipsită de vlagă, suficient cât să mă lase mut în faţa deznădejdii de care este cuprins un artist atunci când îşi vede tabloul făcut bucăţi, neputând parcă să respire, fără să mai poată schimba nimic.

Nici eu nu sunt nemuritor, şi numai simţământul aceasta neliniştitor mă îmbătrâneşte puţin câte puţin. Încă vreau să sorb din binecuvântarea de a fi fericit în mijlocul unui timp care trece prea repede.

Leadership: Poţi să te înscrii pe un parcurs al privirii aruncate spre fragilitatea unei emoții trăită în mod genuin şi văzută ca totalitate a unei lumi interconectate?

Pe de altă parte, crinii lalelele, narcisele, trandafirii, rododendronii şi hortensiile se află în plin proces de înflorire. Observându-le gingăşia, mă apropii vrăjit de ele şi le vorbesc tot atât de natural precum un pictor care odată ce întinde culoarea pe şevalet îşi exprimă sentimentele faţă de peisajul surprins într-o zi toridă de vară.

Viziunea unui artist este înălţimea maximă a unei flori din grădină care îşi prelungeşte durabilitatea cu cât este expusă mai mult la lumina naturală. Dar poate fi şi o petală a unei minunate flori pe care o ia vântul dacă nu cuprinde în ea acea plenitudine a adevăratei călduri vitale (spirituale) dată de statornicia unei simţiri cultivată în spirit livresc.

În leadership, totul începe cu privirea aruncată înăuntrul a ceea ce se petrece cu adevărat în faţa ochilor tăi, ca atunci când vrei să vezi povestea din spatele tabloului pe care oricum l-ai descrie, el rămâne un obiect pe care timpul îl răneşte şi îl jefuieşte de splendoare.

Nu fi trist pentru că una din florile tale preferate se ofileşte, ca şi când ai fost o parte din identitatea ei, o transpunere din limbajul naturii. Mai degrabă, încearcă să te simţi binecuvântat fiindcă ai parcurs distanţa de la admiraţie la afecţiune, echivalând cu o formă de nediferenţiere, o atitudine de apropiere, o puternică legătură între tine și o creaţie a lui Dumnezeu pe care timpul nu o va transforma nici în nostalgie, nici în elegie, nici în uitare, ci i-a păstrat un loc viu în nemurire.

O floare ofilită este imaginea unei călăuziri printre reflecţiile unei realităţi care nu poate fi cunoscută pe calea minţii, ci doar a sufletului.

Un dar nepreţuit din partea naturii poate fi o lecţie de viaţă din care e bine să înţelegem că totul este interrelaţionat şi interconectat, numai că de multe ori alegem individualismul şi separarea de cele spirituale atunci când totul pare pierdut.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate