ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un început al timpurilor nesfârşite

On Ianuarie 27, 2021, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Încearcă să-ţi asiguri o libertate tenace şi vizionară, o libertate care se adaptează timpurilor, fără a pierde nimic din vitalitatea momentelor de reflecţie asupra vieţii interioare.

Ascult o melodie intitulată “In 100 years”, şi o ascult cu multă plăcere şi cu entuziasm, cu simţirea omului simplu care îşi poartă anii cu atâta nobleţe şi seninătate. O ascult ori de câte ori simt că nu mă ascultă nimeni, ştiind că dacă aş fi fost ascultat cu mai multă sinceritate şi deschidere, poate aş fi fost înţeles mai bine ca om al timpurilor nesfârşite. Căci nimeni nu înţelege cât de înşelătoare şi dezamăgitoare poate fi simţirea pe care o acorzi anilor trecuţi, dar prezenţi şi neosteniţi numai pe ritmul muzicii.

Şi în timp ce o ascult cu drag, şi în timp ce mă zbânţui prin cameră pe ritmul ei dinamic, intervine un refren care îmi atrage atenţia, într-un spaţiu al emoţiei versatile, poetice, pure: “Outside the gates of Heaven, oh, there lives a unicorn”. Ce vrea să spună versul acesta altceva decât că, probabil, în spatele a tot ceea ce ai trăit cu multă simţire stă cineva ascuns în anonimat, cineva greu de găsit, greu de accesat într-o realitate care se schimbă de la un punct la altul, într-un spaţiu al transcendenţei inaccesibile.

Toate imaginile şi sunetele din această melodie se întrepătrund într-o geometrie universală a emoţiei, toţi anii pe care i-am trăit cu grabă, dorindu-mi parcă nespus de mult să nu fi trecut cu atâta grabă, încă mă opresc în loc, într-o aparenţă a separării de restul lumii, la fel cum o notă muzicală se odihneşte în pauza dintre ritm şi voce. Iar dacă mă simt diferit, puţin nostalgic, dar şi foarte energic, este pentru că anii ce au trecut m-au făcut diferit, chiar dacă diferenţa dintre mine cel de atunci şi cel de acum este la fel de mică precum distanţa de la o notă muzicală la alta.

Chiar şi notele muzicale au în spate o istorie vastă...

Leadership: Eşti pregătit să te accepţi pe tine însuţi în lupta cu timpul care îşi povesteşte existenţa cu multă sinceritate şi într-un mod la fel de captivant în pauza dintre două note muzicale?

O melodie este o trecere a anilor peste momente de neuitat, le strângi pe toate în căuşul minţii de artist şi le transformi într-un buchet de trandafiri ce uimeşte printr-o incomparabilă putere a culorilor vii, pline de emoţie. Evident, nu încerc să transform relaţia cu mine însumi într-o filosofie a emoţiei faţă de domeniul artistic sau muzical, ci mai degrabă încerc să creez o apropiere de o temă ce răzbate din versurile lumii mele. Ele anunţă multă tăcere pentru o prezenţă prea subtilă care îşi trăieşte anii prin reamintire, alteori prin uitare, dar mai ales prin odihna liniştitoare a sufletului.

Despre asta este vorba aici, despre muzica vieţii trăită pe ritmul unei găsiri de sine. Căci, nimic nu este mai important decât să te accepţi pe tine însuţi într-o buclă a timpului care se tot repetă, indicând legătura dintre "Memo" şi "Domini", dintre Andante şi Allegro, dintre Do şi Si. Iar pauza dintre notele muzicale care îmi acompaniază trecutul şi prezentul, fiind o formă superioară de conştientizare a emoţiilor şi gândurilor care ştiu să spună o poveste, se prelungeşte la fiecare acord între sentimentul identităţii şi percepţia sinelui.

Anumite momente de viaţă încă mă mai urmăresc printre aceste note, puţine urme au mai rămas din ele, acestea fiind proporţionale cu somnul minţii obiective.

Poate că trebuie să mă întorc la cel care am fost, plin de hotărâre, truditor, energic, ca să înţeleg că anii nu se numără, ci sunt exact ca boala, se răspândesc de la distanţă, pretutindeni. Îi simţi peste tot în jur, şi în cărţi, şi în locurile de promenadă, şi în muzică, dar nu le poţi găsi vreo alinare, ci doar o fecundă aspirație spre altceva. Spre ceva mult mai înalt, mai armonios, spre ceva care este generat tocmai prin actul creaţiei şi al perseverenţei în creaţie.

Iar dacă aş trăi 100 de ani, atunci emoţiile mele vor anunţa încă 100 de ani de reamintire şi retrăire a momentelor fugare de bucurie ale vieţii. Până la urmă, sunt măsura schimbărilor şi transformărilor cu privire la „înainte” şi „după”, şi dacă aş fi putut să fiu altcineva decât cel ce am fost, atunci aş fi dorit să fi fost un vers dintr-un hit al anilor '90, compus tot de Modern Talking: "We'll take the chance, we will again".

Leadership: L-ai îndemnat pe “Tine-Cel Prezent” să acorde o atenţie sporită momentelor de reflecţie asupra vieţii interioare, amintindu-i că eşti dispus să identifici perspectivele de interpretare ale unei realităţi trăite prin rularea aceleiaşi “muzici” ?

O reevaluare a limitelor timpului pe care mi-l acord mie însumi ca să înţeleg cunoaşterea fiinţei originale, sau mai bine zis nevoia fiinţei plăsmuite de a reintra în dialog cu Cel care a creat-o, mă pune în acord cu inspiratul punct de vedere al lui Marcus Aurelius:

“Gândeşte-te că nu peste mult timp nu vei mai fi decât nimeni de nicăieri, că nu va mai exista nici unul dintre lucrurile pe care le vezi acum, nici vreunul dintre oamenii care trăiesc acum. Fiindcă orice lucru este prin natura lui făcut să se transforme, să-şi schimbe starea şi să dispară pentru ca altele să poată să-i urmeze.”

Cred acelaşi lucru, dar merg şi mai departe de atât. Din dorinţa de a menţine şi de a dezvolta contactul direct dintre mine, cel din trecut, şi cel ce sunt acum, pe această cale fiind stimulat de capacităţile intelectuale, cu deosebire spiritul analitic şi discernământul fin pe care-l dezvoltă şi îl întreţine studiul filosofiei, voi face o călătorie dus-întors spre acea parte din colţul unei lumi plină de taine omeneşti.

O lume plină de cuvinte pricepute, sugestive, însufleţitoare, ce se retrăieşte printr-o visare care te îmbată şi care te face să spui: ”Pot mai mult…vreau mai mult”.

Voi încerca să mă aflu mereu într-un loc al întâlnirii cu mine însumi și cu celălalt, pentru a simți și învăța că ceea ce este neaşteptat la mine, cel de atunci, poate fi găsit numai la mine, cel de acum. Şi ceea ce găsesc că este minunat la mine, cel de acum, se armonizează cu o parte a expresiei unei reacţii la sentimentul de libertate pe care ţi-l dă melodia: “In 100 years”.

Da, sunt liber, fiindcă m-am regăsit pe mine într-un spațiu dedicat exclusiv bucuriei. Am fost, sunt şi voi fi suma unor gânduri exprimate prin sunete...

Un creator este o prezenţă care îşi poartă anii cu demnitate, este măsura schimbărilor şi transformărilor cu privire la „înainte” şi „după”, exact ca viaţa dintre două cărţi care tratează aceleaşi subiecte fără să se influenţeze într-un fel sau altul.

Un început al timpurilor nesfârşite se caracterizează printr-o trecere necontenită de la o stare la alta, de la o etapă la alta a vieţii, pe ritmul unei muzici fabuloase pe care, adesea, o auzi doar tu însuţi.

Un creator desăvârşit poate fi perceput ca un acord dintre două note muzicale care se adaugă la o melodie, pentru a-i reliefa conturul, pentru a-i împodobi linia melodică. El poate să reflecte viaţa trăită de un singur om în momente de timp diferite, cu stări de spirit diferite: el va da judecăţi de valoare diferite asupra aceleiaşi muzici. Sau, după cum bine spunea cineva pe internet:

“Poate ar fi interesant de ascultat chiar două sau mai multe interpretări în paralel ale aceleiaşi piese muzicale, asta ne-ar dezvălui amprenta personală a celui ce interpretează; ne-ar arăta cât de diferiţi suntem în înţelegerea aceleaşi muzici şi totodată cât de frumoşi suntem în unicitatea noastră.”* Notă: Modern Talking - In 100 Years (New Maxi Version 2K17)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate