ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un loc în care spaţiul nu există (I)

On Februarie 25, 2015, in Leadership Real, by Neculai Fantanaru

Dezvoltă-ţi puterea de creator, axându-te pe ideea de a fi complet chiar şi în afara spaţiului de raţionalitate admis de propria ta conştiinţă.

Inteligenţa nu-mi mai era legănată decât de înflăcărarea cu care încercam să dau naştere unor noi reprezentări ale realităţii. Încetul cu încetul, viaţa se transformase într-un permanent joc de autoapărare în faţa grelelor întrebări care se ridicau fără răspuns la fiecare pas. Incitant. Păream să fac parte din romanticul vis al unei spiritualităţi universale, prin coordonarea progresivă a experienţei de migraţie spre un stabiliment al ficţiunii - cu invizibilele ei tentacule înfăşurate în jurul raţiunii, care s-ar fi putut dovedi de atâtea ori otrăvitoare. Fapt ce îmi permitea să obţin o anumită autonomie faţă de ştiinţă. Dar una relativ limitată.

Un fel de ieşire la adevăr a omului care face un salt plin de avânt spre drumul care-l aduce de la sine înapoi în locul de unde plecase. Ce să fie? Un miraj? Căci o răvăşire a spiritului străbătut de înţelesuri care scapă distincţiei dintre adevărat şi simbol se dezvăluie doar prin pătrunderea într-o lume paralelă, printr-o anulare temporară a timpului, alcătuind miezul unui vârtej capabil să-l absoarbă şi să-l desfiinţeze.

Ceea ce rămânea era propria mea poveste, trăită nemijlocit într-un cadru diferit - între mori de vânt mişcătoare, autoindusă de creierul în care zvâcneau toate fibrele şi căutau o eliberare, accelerând brutal activitatea neuronilor până aproape de limita imposibilului. Eram ţintuit într-un loc în care spaţiul nu există.

Tot păşind printre înţelesuri în auzitul crescând al înfioratului dor de viaţă, m-am trezit brusc închis într-un vis al neantului, cuprins în sufletul unei lumi imateriale - devenită o amintire care se insinua pe oriunde treceam. Asemenea unui căutător de comori care se angajează pe un drum riscant, dar provocator. Eram fascinat de aceeaşi frumoasă himeră care umplea viziunile lui Cyrano de Bergerac despre celelalte lumi, cum că în afară de suflet si spirit ar mai exista o a treia substanţă intelectuală, având funcţii şi organe proprii.

Dar pentru a inhala un gram din această substanţă trebuia să mă las călăuzit de natura experienței perceptive. Şi să mă acomodez cu puterea sugestibilităţii.

Leadership: Ai puterea să aşezi pentru totdeauna punţi între odinioară, acum şi cândva?

Tranziţia ta spre o etapă deplină a cunoaşterii, întregită prin ipoteze şi consideraţii speciale asupra realităţii experimentate înscrise într-un cadru de dezvoltare extremă, cu posibilitatea de prelungire a înţelegerii lumii sau a anumitor fenomene necunoscute, începe printr-un sacrificiu. Printr-o ieşire din sine şi din limitele obişnuitului. Chiar dacă asta poate echivala cu o rătăcire.

În ceea ce priveşte leadershipul, reprezentat de psihologia şi viziunea unei persoane particulare, esenţialul nu este de a călca pe urmele altor predecesori care s-au înecat la mal în căutarea răspunsurilor care ar fi putut să-i ajute la înţelegerea evoluţiei şi cunoaşterii. Ci trebuie să mergi pe urmele proprii şi să eviţi cărările altora.

Omul care are conştiinţa originalităţii ideii şi a concepţiei de schimbare, legănându-şi inteligenţa de înflăcărarea cu care încearcă să dea naştere unor noi reprezentări ale lumii, ale realităţii şi ale ipoteticului, înaintează întotdeauna pe o potecă pavată cu noi perspective. Pe care o presimte în continua lui expansiune spre un model inepuizabil de inovaţie.

Completul este o entitate de sine, un soi de trăsătură unică care te caracterizează, ceva ce trebuie pus pe primul loc şi pe care mulţi nu vor reuşi să-l depisteze şi să-l stăpânească. Leadershipul este un model de gândire extensibil care se va axa tot mai mult pe ideea de a fi complet chiar şi în afara spaţiului de raţionalitate admis de propria ta conştiinţă şi de propria ta obiectivitate.

Asta presupune să susţii posibilitatea unei fuziuni temporale între odinioară, acum şi cândva, chiar dacă asta poate însemna să nu cazi de acord cu ceea ce îţi cere o altă variantă a ta, un Alter Ego. Înseamnă să renunţi la a avea dreptate în ceea ce priveşte limitele care marchează trecerea de la o realitate la alta.

Dar a păşi pe această cărare a „completului” nu înseamnă a identifica un cadru alternativ de reprezentare a lumii şi a realităţii prin care să te redefineşti. Ci nefiind un copist, un imitator orb al unor tipare de gândire, de percepţie şi de acţiune, vei fi obligat să treci dincolo de cunoscuta potecă pentru a străbate drumuri neexplorate.

Un loc în care spaţiul nu există desemnează acea ieşire din cursul natural al dezvoltării, virila asumare a riscului de a te pierde în labirintul misterios al înţelesurilor care pot să sporească rezonanţa a ceea ce înseamnă să fii vizionar.

Leadershipul se pliază perfect pe ceea ce încerci să realizezi în deplina libertate de a fi acolo unde nu a ajuns nimeni. Puterea ta de creator este notabilă prin faptul că generezi un echilibru între ceea ce vrei şi ceea ce poţi, dintre real şi ideal, fundamentând judecăţi de valoare prin care se derivă cunoştinţe noi din cunoştinţe vechi.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us