ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un soare aflat pe drumul spre apus

On Septembrie 18, 2010, in Leadership Real, by Neculai Fantanaru

Găseşte căile hotărâtoare pentru a-ţi asigura excelenţa, forţând limitele leadershipului tău de dragul unei chemări mai înalte.

Căpitanul Rhodes către echipa de comando condusă de locotenentul Waters:

- Domnilor, ştiu că aţi avut mult de furcă, dar trebuie să vă trimitem înapoi. Aveţi de îndeplinit o misiune foarte importantă. Principalul obiectiv este s-o găsiţi şi s-o recuperaţi pe doctoriţa Lena Fiore Kendricks de la Crucea Rosie Internaţională. Obiectivul secundar este să recuperaţi două călugăriţe şi un preot care au un adăpost în apropiere de Yolingo, Nigeria. După ce recuperaţi ţintele, mergeţi spre zona de retragere Alpha. Mult succes.

Locotenentul Waters şi echipa lui de comando, ajung în sătucul în care se aflau cei trei, însă, la insistenţele doctoriţei, care se ataşate de populaţia din zonă, acceptă să ia cu ei mai mulţi localnici. Cele două călugăriţe şi preotul refuza să plece, căci oamenii de acolo aveau mare nevoie de ajutorul lor.

După aproape două zile de mers prin munţi, ajung la zona de retragere Alpha. Atunci locotenentul Waters îi abandonează pe localnici, o urcă pe doctoriţă în elicopter şi părăsesc zona, fără să-i pese de soarta bieţilor oameni care au rămas singuri în munţi, expuşi pericolului. N-avea de ales, trebuia să-şi îndeplinească misiunea, nu s-o pericliteze, căci soldaţii generalului Mustafa Yakubu erau pe urmele lor şi aveau să-i ucidă fără milă.

Leadership: Depinzi de existenţa unei abordări a conceptului "suflet" dintr-o perspectivă psihologică asupra puterii de care dispui, cu sensuri mai adânci decât le poate da evenimentul unei alegeri greşite de moment?

Elicopterul în care se aflau locotenentul şi doctoriţa trece la un moment dat deasupra sătucului în care fuseseră cu două zile în urmă. Priveliştea era cutremurătoare. Satul ardea în flăcări, pe câmp zeci de cadavre zăceau la întâmplare. În aer plutea duhoarea morţii.

Doctoriţa era speriată şi stăpânită de gânduri negre. Era profund afectată de ce se întâmplase şi se temea că oamenii ce fuseseră abandonaţi vor împărtăşi aceeaşi soartă. O podidise plânsul, de parcă inima i s-ar fi frânt pentru totdeauna.

În ochii locotenentului Waters se putea citi mâhnirea şi îngrijorarea. Vederea acelei imagini de coşmar îi strecură în suflet revolta. Rămase un minut pierdut pe gânduri. O privi pe doctoriţă ca într-o rugă nesfârşită, nefiind în stare să pronunţe niciun cuvânt. Şocul produs de vederea acelor oameni morţi era prea mult pentru el. Îl scârbea cruzimea aceasta neumană. Fu brusc cuprins de remuşcări pentru faptul că-i abandonase pe localnicii aceia pe câmp.

Nu putea rămâne indiferent, nu era în stare să comită o asemenea infamie. “N-aş putea să-i abandonez”, îşi spuse în sinea lui. Apoi, în sfârşit, rosti acel cuvânt tainic, al omeniei sale, ce venea din adâncul sufletul său: „Întoarce elicopterul !

Leadership înseamnă să rămâi fidel principiilor morale chiar şi atunci când rămâi captiv în capcana unui sacrificiu pe care nu doreşti cu adevărat să-l faci pentru altcineva.

Dacă aţi urmărit filmul “Tears în the sun (2003)”, vă amintiţi că în loc să-şi conducă echipa de comando şi pe doctoriţa Kendricks în siguranţă spre destinaţia “Acasă”, îndeplinindu-şi astfel misiunea, locotenentul Waters a luat hotărârea să se reîntoarcă la zona de retragere Alpha, locul unde îi abandonase pe localnici, şi să-i călăuzească pe aceştia pe jos, prin munţi, spre Camerun, unde ar fi fost salvaţi.

Nu a respectat ordinele clare pe care le primise, punându-şi întreaga echipă, ca şi pe doctoriţă, într-un pericol permanent. Căci din momentul când a dat ordinul de întoarcere, totul s-a schimbat, a început adevăratul calvar. Cariera lui se afla în declin.

Misiunea a fost îndeplinită, dar nu în totalitate. Numai patru membri ai echipei de comando au rămas în viaţă iar ei au fost grav răniţi, printre care şi Waters, dar cea mai mare parte a localnicilor au supravieţuit. Doctoriţa a reuşit să scape cu răni uşoare. Se poate spune totuşi că misiunea a avut un succes deoarece, în schimbul a câtorva vieţi, au fost salvate numeroase vieţi omeneşti.

Leadership: Ce anume te restricţionează să fii om? Privești empatia ca pe o precondiție a prejudecății, sau ca un substituent al acesteia?

Cât de bogată în surprize neplăcute poate fi viaţa unui conducător. Decizia luată de locotenentul Waters a fost o uriaşă încercare a tăriei sale de caracter, a demonstrat nobleţea sentimentelor sale, ale unui om care îşi asumă riscuri şi îşi forţează limitele de dragul unei chemări mai înalte.

Liderii ca Waters sunt mistuiţi de un puternic simţ al dreptăţii şi al omeniei. Ei nu radiază o atitudine de genul: “Fie ce-o fi”, ci una bazată pe altruism: “Voi sări în ajutorul tău. Dacă nimeni nu face ceva pentru tine, eu am de gând să fac ceva.” În străfundul fiinţei lor zace un dram de smerenie. Ei sunt preocupaţi de bunăstarea oamenilor, reuşesc să construiască o legătură puternică cu ei.

Ceea că faci are întotdeauna consecinţe. În leadership totdeauna este loc de noi manevre, mai ales dacă eşti forţat de împrejurări să le aplici, dar dacă te îndepărtezi de la scop, fie şi din pricina sentimentelor, atunci poţi da greş.

Un om este cu adevărat măreţ atunci când nobleţea sentimentelor sale dă sens unei vieţi experimentate cu o conştiinţă trează.

Concluzie: În viaţa fiecărui lider pot exista momente de cotitură când este obligat să se abată de la drumul pentru atingerea scopului propus iniţial, deoarece apar motivaţii care impun acest lucru. Deciziile luate în aceste momente de cumpănă, sunt cruciale pentru lider. Dacă rezultatul acestor decizii este benefic şi se soldează cu victorii, liderul devine un erou, iar dacă nu, liderul ajunge “un soare aflat pe drumul spre apus”.

Tu poţi să îmbini fermitatea cu apropierea afectivă?

Găseşte căile hotărâtoare pentru a-ţi asigura excelenţa, forţând limitele leadershipului tău de dragul unei chemări mai înalte.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us