ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un spectacol în onoarea vieţii

On Septembrie 08, 2010, in Leadership Impact, by Neculai Fantanaru

Pune-ţi la încercare tăria de caracter, făcând din leadership un principiu de viaţă.

De curând, celebrul actor Michael Douglas a fost invitat la cunoscutul talk show de televiziune “Late Show with David Letterman” difuzat pe CBS. Poate cel mai important moment al talk show-ului a fost acela când s-a adus în discuţie cancerul la gât în stadiul I cu care a fost diagnosticat Michael. Acesta a menţionat, cu mândrie, că, în ciuda bolii, va continua să filmeze în filmul "Haywire".

David Letterman, care nu-l slăbise pe Michael din ochi nicio clipă pe tot parcursul interviului, văzând că acesta nu pălea deloc când vorbea despre starea lui de sănătate, l-a întrebat: “Arăţi foarte bine, nu pari a fi un om care s-a îmbolnăvit de cancer. Cum reuşeşti asta?

Cu toată puterea sa de stăpânire bine cunoscută, nelăsând să se vadă nicio urmă de nelinişte, Michael a răspuns fără şovăire: “Deoarece sunt pe scenă !

Leadership: Care este Sinele pe care doresti să îl exprimi în plinătatea dinamică a vieţii ca urmare a folosirii forţelor actoriceşti?

Răspunsul celebrului actor hollywoodian sugerează încrederea fermă pe care i-o conferă scena pe care a debutat şi unde şi-a construit bogata carieră, scena pe care a slujit-o şi o va sluji mereu cu credinţă şi devotament, scenă care, deşi îl epuizează fizic deseori, îi dă în acelaşi timp un suflu şi o energie puternică în plan emoţional.

Scena este locul unde se face legătura cu viaţa. Întreaga lume a unui artist adevărat este scena, şi atâta timp cât i-a fost dat să interpreteze un rol, el trebuie să-l joace bine şi constant.

A juca un rol este poate cea mai mare bucurie şi fericire pe care o simte un artist adevărat. Scena îi dă puterea de a se dărui liniştit muncii sale, abordându-şi rolul cu o pasiune vibrantă, cu o profunzime şi un aplomb rar întâlnite, deseori în ciuda numeroaselor greutăţi pe care le întâmpină în viaţa reală. Vioi, inteligent şi foarte însetat după excelenţă, dominat, între altele, de un accentuat spirit al încrederii şi al speranţei, el va păstra pe scenă o consecvenţă uimitoare în atitudinea cu care apare pe scenă şi cu care abordează tema rolurilor.

Sinele pe care doreşti să îl exprimi în plinătatea dinamică a vieţii, ca urmare a folosirii forţelor actoriceşti, ascunde o interiorizare a imaginii celorlalți despre tine în cazul unei situaţii în care nu ai certitudinea că ai făcut totul pentru a fi la nivelul aşteptărilor lor. Acest sine este de fapt latura ta cea mai expresivă, mai penetrantă şi mai vulnerabilă, mai expusă ochiului critic şi vigilent privitorului care este interesat de fapte, şi nu de relatarea arbitrară a acestora.

Leadership: Poţi să fii strălucit în ambele laturi principale ale terenului tău de evoluţie?

Tu ce poţi spune despre caracterul fiecărui om pe care îl întâlneşti? Înţelegi trăsăturile care îl individualizează? Ce anume stă la baza propriei sale evoluţii? Credinţa în calităţile lui este puternică? Atitudinea lui îl face să se descurce atunci când viaţa îi ridică oprelişti? Acceptă limitările fireşti pe care i le impune viaţa?

Răspunsul celebrului actor, Michael Douglas, vine să desemneze tocmai o asemenea realitate, în care omul se simte esenţial angajat în relaţia "viaţă-scenă", amândouă puse cumva pe aceeaşi linie de ordine faţă de axa fundamentală a leadershipului - care conţine în structura lui putere, virtuţi și trăsături de caracter.

Pentru realizarea unui leadership trainic, nu unul trecător care va rămâne doar în amintiri, trebuie să creezi o punte de încredere între tine şi potenţialul tău de a fi strălucit în ambele laturi principale ale terenului de evoluţie: viaţa şi cariera.

Asemenea unui surogat de artă care devine astăzi un adevărat pericol estetic, leadershipul poate deveni mai degrabă o corvoadă, o piedică sau o dilemă, decât o desfăşurare naturală a aptitudinilor personale în împrejurări care includ răspunderea faţă de sine. Asta în cazul în care, pentru realizarea de rezultate efective, liderul nu reuşeşte să se înscrie pe o direcţie clară de evoluţie, axându-se prea puţin pe înţelegerea impactului propriilor performanţe asupra calităţii prestaţiei sale pe scena vieţii.

Se poate ajunge astfel în următoarea situaţie. Ca în locul leadershipului autentic, bazat pe relaţia dintre personal şi profesional, liderului să i se ofere, prin reţeaua propriilor concepte, idei, filozofii, percepţii şi puncte de referinţă, un înlocuitor tentant de leadership, un punct slab în mijlocul evoluţiei sale, exprimat printr-un amestec concentrat de inferioritate şi nesiguranţă în ceea ce priveşte locul lui în structura socială şi existenţiala.

Tu ce fel de lider eşti? Cât de mult te implici în relaţia scenă-viaţă?

Leadership: Rămâi ancorat în ceea ce ai plăsmuit drept o imagine a perfecţiunii din miezul căreia se naşte îndoiala asupra propriei condiţii şi valori, în conformitate cu rezultatul interpretării unui rol realizat într-un spectacol public?

Un lider adevărat se ridică la un nivel înalt de gândire şi de interpretare artistică. Liderul seamănă mai degrabă cu un actor care-şi încropeşte cu talent un rol important în cadrul organizaţiei din care face parte. Este de datoria lui să se identifice total cu personajul pe care îl interpretează, chiar dacă uneori îi este teamă de intensitatea propriilor lui trăiri atunci când îşi joacă rolul îndrumător.

Ca lider, preferi să interpretezi roluri tragice, cum e acela al unui părinte care asistă neputincios la chinurile suferite pe nedrept de propriul copil, pe care îl vede murind?

Sau adopţi tot timpul aceeaşi postură pe care a zugrăvit-o actorul Michael Douglas la cunoscutul talk show de televiziune al lui David Letterman - postura omului încrezător, optimist, care, sănătos sau bolnav, îşi joacă rolul constant cu o energie extraordinară?

Michael are meritul incontestabil de a fi străbătut de un înflăcărat avânt, de o viguroasă încredere în viitorul său. Şi tu trebuie să ai aceeaşi atitudine. Dar pentru asta trebuie să-ţi faci din leadership un principiu de viaţă.

Rolul tău, ca lider, este să duci organizaţia înainte. Însă sarcina de a fi conducătorul şi călăuzitorul transformărilor necesare nu este atât de uşoară pe cât ar putea părea. Oamenii tind să-şi exprime nemulţumirea crescândă faţă de prestaţia ta în cazul în care nu-i conduci în direcţia cea mai favorabilă.

Liderul un este nicidecum un simplu artist, ci un adevărat interpret care rămâne devotat muncii sale şi tăriei lui de caracter. Plin de talent şi, căutând necontenit prin intermediul artei sale să se menţină pe locul pe care îl ocupă în organizaţie, va reuşi să realizeze tot ceea ce şi-a propus.

Rezultatul interpretării unui rol realizat într-un spectacol public este cuprins în conţinutul raportului dintre ceea ce încerci să proiectezi asupra celorlalţi şi ceea ce se întoarce înapoi la tine prin descoperirea a ceea ce însemni pentru întreaga lume.

Un spectacol în onoarea vieţii poate fi numită prestaţia unui lider care nu depune armele şi nu se lasă bătut în circumstanţele dramatice. Viaţa unui lider este şi ea un spectacol, în care el deţine rolul principal - rol pe care trebuie să-l interpreteze cu o consecvenţă uimitoare. Iar felul în care îşi conduce propria existenţă, spune multe despre capacitatea lui de a-i conduce pe ceilalţi oameni.

Dacă vrei să funcționezi la cel mai bun nivel și să fii o persoană cu realizări mari, pune-ţi la încercare tăria de caracter, făcând din leadership un principiu de viaţă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate