ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Vederea celor tăinuite în adânc

On Decembrie 09, 2014, in Leadership XXL-Pack, by Neculai Fantanaru

Realizează transformarea totală a concepţiei despre cine eşti, raportându-te la o experienţă mai adâncă.

Amintirile pe care le adunam nu erau lipsite de valoare. Eram capabil să mă inspir din experienţa vieţii, pe alocuri imprecisă, din lecţiile pline de învăţăminte ale trecutului învolburat de aşteptări înalte, admise de conştiinţa dreaptă care îşi aştepta înţelegător transformarea. Nu m-ar putea înţelege nimeni. Cumva, simţeam că înot prin undele unei ficţiuni transgresive, prin câmpul abandonat al trăirilor misterioase din care se prelingeau înţelesuri şi interpretări variate. Cu cât îmi aminteam mai multe, cu atât totul mi se părea mai fascinant.

Experienţa aceasta sintetizată sub forma unui indice al orientării mele în timp, îmbrăca forma transparentă a unei lămuriri de cu totul alt gen, relevând o răspundere fundamentată obiectiv pe nişte raționamente care mă puteau apropia sau îndepărta de mine însumi. Lămuriri care ar fi putut să încurce acea componentă a concepţiei despre cine aş fi putut fi, în relaţie cu cine am devenit.

Era un fenomen aproape inexplicabil, evoluat într-o chimie imprevizibilă cu prezentul, construit ca un set de concluzii pe mai multe coincidenţe, într-un câmp al ipoteticului reprogramabil. Tot ceea ce încercam să-mi însuşesc din trecut, la nivel de conştiinţă, părea mai degrabă o extensie a legii lui Kirchoff: în orice punct în care se întâlnesc mai multe conductoare, suma intensităţilor curenţilor care vin spre acel punct fiind egală cu suma intensităţilor care pleacă din acel punct.

Prezentul devenea un agent al revelaţiei filtrate prin lentilele aleatorului căreia i se aplica acea tensiune de nepotolit zăcută în adâncul gândurilor ascunse, captive în contextul variat al trecutului. O porţiune neramificată dintr-un circuit al aducerii aminte cu mai multe noduri de ping, trimiţând mesaje echo request către un host emiţător ce analiza evenimentele şi corecta erorile. Trebuia să iau în calcul întârzierea cu care mi se întorceau răspunsurile.

Leadership: Ai nevoie de înţelegerea faptului că în spatele fiecărui scenariu al vieţii stau de fapt emoţiile nedigerate din trecut, pe linia trasată de o conştiinţă care nu mai este captivă în lumea măruntă a Eului?

Care este elementul de care omul nu se poate despărţi, purtat mereu în suflet ca pe un secret nepreţuit, ca pe o temelie a caracterului, ca pe o cicatrice a timpului în deplina cunoaştere a efectelor impactului cu propria conştiinţă? Amintirile. Ele prefigurează orice viitoare configurare a unei lumi care te face să uiţi tot acel "intuneric" al trăirilor şi gândurilor pline de constrângeri care ţi-au marcat într-un fel existenţa.

Amintirile sunt rezultatul unor experienţe de viaţă pe care le-ai bifat la un moment dat ca default pentru deschiderea unor noi orizonturi de cunoaştere de sine, indiferent care ar fi maniera de a înţelege raportul dintre ceea ce constituie un model de înaltă ţinută intelectuală și ceea ce se afirmă ca inovație de excepţie specifică interpretării pe care o dai realităţii.

Cine încearcă să se poziţioneze mai bine în câmpul trăirii unei minunate povești personale de descoperire de sine şi să-şi reinventeze sentimentul de valoare personală trebuie să trăiască la timpul trecut starea numită "minte alertă". Este starea prin care omul încearcă să cunoască ceva nou, să raspundă la întrebările existenţiale care l-au frământat mereu, dintre care: "Ce înseamnă să trăieşti?"

La rândul ei, conştiinţa extrasă din calitatea conţinutului şi a însuşirilor amintirilor, poate fi considerată drept purtătoare a unor valori indirecte, drept suport relevant pentru respectiva combinaţie dintre caracter şi acceptarea de sine care susţin leadershipul. Experienţa de viaţă, fără acest soi de conştiinţă, nu poate prezenta funcţii de corectare a erorilor de personalitate, evidenţiindu-se mai mult sau mai puţin pe una din acele trepte de aşteptare care nu îmbogăţesc funcţionalitatea şi nu deschid noi orizonturi.

O conştiinţă care nu mai este captivă în lumea măruntă a Eului este o izbucnire de energii creatoare, precum viziunea şi forţa intelectuală rebelă, din cuprinsul unei tentative de înţelegere a coordonatelor vieţii care rămân constante în diverse variante interpretative.

Leadership: Îţi manifeşti disponibilitatea de a te plasa într-o zonă de tip „poartă” cu un anterior existenţial care prefigurează orice viitoare configurare a unei lumi care se vrea autonomă?

Aici se cuvinte să apelăm la un citat aparţinând avocatulului specializat în litigii economice, Daniel R. Castro: „Omul are o dorinţă nesfârşită de a înţelege de ce, aşa încât să poată ataşa o semnificaţie evenimentelor şi a aprecia importanţa lor.

Acest amalgam de cunoştinţe, provenite dintr-un trecut neuitat prin prisma amintirilor, care neîncetat bântuie inima, mintea, cugetările, umplându-ne de regrete sau de mulţumiri, poate crea un focar de instabilitate din punct de vedere al trăirilor, dar totodată unul stabil din punct de vedere al reglajului şi preciziei de a trece la etapele de dezvoltare următoare.

Leadershipul, luând ca reper meritul poziţionării tale pe axa timpului, prin întoarcerea la ceea ce îţi este propriu, subiectiv, influenţat de povestea vieţii tale, întâmpină o perspectivă care, de fapt, cuprinde mai multe faze de evoluţie. O fază de investigare a faptelor, o fază de vibraţie cu ceea ce crezi că este bine şi corect, şi o fază de restart care permite schimbarea convingerilor limitative şi dezlănţuirea adevăratului potenţial.

Leadershipul poate funcţiona cel mai bine numai într-un cadru neviciat de impactul experienţelor anterioare, în care semnificativul nu este sufocat de apăsările sufleteşti ascunse. În sprijinul completării personalităţii, analizate în scopul identificării punctelor slabe care pot fi corectate, trebuie să ţinem cont de sfatul marelui om de ştiinţă, Georges Cuvier: "Nu vă lăsaţi furaţi de exterior. Mai importante sunt cele tăinuite în adânc."

A te raporta la o experienţă mai adâncă presupune să te analizezi din perspectiva acelor trăiri care, nefiind date uitării niciodată, îţi transformă realitatea într-un tablou exclusivist care te ajută să priveşti viaţa altfel decât este, mai interesantă, mai conformă înţelesului pe care îl atribui noţiunii de "revelaţie".

Vederea celor tăinuite în adânc desemnează acea lumină a gândului şi a aducerii aminte, din sfera înţelegerii aspectelor mai puţin evidente, dar grăitoare pentru complexitatea propriei alcătuiri şi pentru îmbunătăţirea poziţionării tale într-un context al vieții care se împletește cu alte roluri, obligatoriu asumate, menite să-ţi maximizeze potenţialul de lider.

Dacă vrei să ataşezi o semnificaţie evenimentelor care te asaltează şi să apreciezi importanţa lor, mai întâi realizează transformarea totală a concepţiei despre cine eşti, raportându-te la o experienţă mai adâncă, la un anterior existenţial care poate genera noi adevăruri despre tine.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us