Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Vederea dublă a ochilor din care provine inspiraţia

On Octombrie 12, 2022
, in
Leadership V8 by Neculai Fantanaru

Încearcă să ilustrezi o imagine a prezentului în care afli, ştiind că ceea ce vezi depinde numai de ceea ce aştepţi să vezi.

Marea m-a învăţat să privesc nisipul ca pe o parte din vastitatea de ei. Aplicând acest aspect în cazul științei, prezentată în genere ca o expansiune a infinitului în finit, unde nisipului nu i se pot număra boabele, și unde valurilor nu li se poate reduce numărul, conchid că din punct de vedere ideal părţile care se leagă de eternitate, de ceea ce e cu adevărat întreg, depind de existenţa simultană, în valoare absolută, a tuturor elementelor de imagine dispuse în intervalul de timp alocat unui cadru de referinţă absolut: prezentul.

Aici, şi numai acum, trebuie să folosesc procedeul FREEZE (îngheţarea imaginii), potrivit unghiului de privire ales, ca să disting părţile ce nu se prezintă separat de întreg şi, astfel, să evit conflictul pe care-l produce iluzia tridimensională într-o suprafaţă plană, mult prea întinsă.

Mă surprind şi eu, adesea, că mă frapează câte o scenă augmentată 3D, mă străpunge o senzaţie venită de undeva din altă parte decât de aici, pe care aş vrea să o reţin pe retina memoriei pentru valoarea ei unică şi irepetabilă. Căci ori de câte ori privesc suprafaţa mării, spaţiul acesta mistic, sugerând valoarea tăcerii, mă simt ca şi când aş intra într-o lume aflată dincolo de sfera mea de experienţă, fără să pot face vreo schimbare într-o realitate care oferă mai multe decât un miraj virtual. Da, este o realitate incompletă. Cu toate astea, ea oferă privitorului posibilitatea să își imagineze modalități variate de a completa o narațiune ciclică, plină de vigoare şi captivantă, despre vizionarii al căror zel şi imaginaţie concurează cu marile descoperiri ale ştiinţei actuale.

Leadership: Poţi să formezi un nou model de realitate atunci când reconstitui o singură imagine din percepția a două imagini plane și diferite, provenind din fiecare ochi?

Ochii îmi sunt încă prinşi între suprapunerile a două imagini transformatoare: una numită Syternathis (manifestarea adoraţiei pentru miracolul realităţii) şi cealaltă numită Terrsenauthis (fondul unei amintiri care nu se uită niciodată), fiecare din ele având rolul de a stabili identitatea unei alte dimensiuni a creaţiei care răspunde într-un mod mai profund ideii formulate de scriitorul Mario Vargas Llosa: „Ficţiunea nu este viaţa trăită, ci altă viaţă inventată cu materiale oferite de prima viaţă şi fără de care viaţa adevărată ar fi mai sordidă şi mai sărăcăcioasă decât este.”

Şi încă îmi cunosc ochii atât de bine, şi-n suflet îmi scrutează ei orizonturile, ca-n poveşti, cu intensitatea efectivă a unei lumini intermitente egală cu intensitatea unei lumini fixe, încât reuşesc să sprijin menţinerea funcţiei cognitive şi a unei vederi optime. Sunt convins de acest lucru, fiindcă astfel pot să explorez uşor, în manieră proprie, adevărurile profunde ale unei lumi care parcă mă absoarbe înăuntrul ei, dar nu se scufundă niciodată.

Cu intensitatea trăirii unui moment de adâncire în ireal, extinzând sfera de lumină din jurul unui câmp cosmic de energie care interacţionează cu tot ceea ce există în jur, îmi asum o inspiraţie brodată pe marginea adevărului suprem: "ceea ce văd depinde de ceea ce mă aştept să văd."

Leadership: Poţi să creezi o reprezentare vizuală care să comunice acele emoții exprimate prin vizualizarea a două imagini separate sau suprapuse ale aceluiași moment de reflecţie?

Iar când privesc marea, cu visare şi cu nostalgie, mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă vântul serii de toamnă târzie ar lua nisipul şi l-ar duce în depărtări senine unde, nu există viaţă, şi nici moarte, ci doar un imens haos întunecat şi rece. Cum ar mai putea visătorul să fie prins în vraja mării încă de la primele pagini al romanului său neterminat, cum ar putea el să simtă fiecare trăire a protagonistului care parcă îl ştie de-o viață, el însuşi fiind propria lui creaţie?

N-am niciun dubiu că ceea ce îmi întăreşte şi mai mult pretenţia de autenticitate este tocmai "vederea dublă", adică vizualizarea a două imagini separate sau suprapuse ale aceluiași moment de reflecţie, atunci când ar trebui să fie văzută doar una singură. Eu şi creatorul, regizorul şi personajul-narator al aceluiaşi roman.

În acest caz, imaginile cu care mă confrunt, cele care mă frapează sau mă emoţionează, pot fi alăturate, una deasupra celeilalte sau o combinație a celor două. O imagine în care marea îşi sparge valurile pe nisipul fin al unei plaje mirifice, valurile muşcând din nisipul plajei, ducându-l spre largul mării. Şi o imagine în care eu sunt strâns legat de natură, unde dorul după o lume nouă, în sublimul unei demonstraţii de o clipă, este personificat prin zborul firelor de nisip purtate de vânt odată cu trecerea timpului, amintirile înconjurându-mă ca nişte pescăruşi ce-şi iau zborul spre infinit.

Declararea leadershipului în spaţiul creaţiei se realizează prin intermediul unei imagini în care te implici emoţional, cu menţiunea ca ceea ce se vede în imagine, şi căreia i se asociază o sursă a amintirilor, este o descriere a ceea ce stă în puterea ta să reinventezi.

Tu poţi să reinventezi povestea vieţii tale apelând la forţa sugestiva a unei imagini?

Vederea dublă a ochilor din care provine inspiraţia este strâns legată de două imagini surprinse simultan, dar percepute diferit: una care te face să te pierzi pentru minute bune într-un vis frumos, şi alta care se realizează „aici și acum”, în condițiile acțiunii stimulilor și obiectelor asupra organelor de simț.

În Coran, există un paragraf care mi-a atras atenţia de curând: “Dumnezeu l-a ţinut mort pe un om o sută de ani, apoi l-a înviat şi l-a întrebat. Cât ai zăcut acolo? Iar omul a răspuns: O zi, sau chiar mai puţin.”

La fel de bine ştiu şi eu cum e cu timpul şi cu spaţiul în care mi-am petrecut timpul. La un moment dat am visat că alergam pe nisipul pustiu, înconjurat numai de mare, având în faţă un orizont foarte vast. Nu izbuteam să-mi dau seama dacă se va sfârşi marea sau nisipul. Apoi m-am trezit din vis. Şi nici până în ziua de azi n-am încetat să-mi amintesc visul acesta în care am rătăcit cu orele, fără să mă trezesc. Vis pe care uneori îl creează un artist, şi de o mie de ori îl plămădeşte viaţa…

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…