ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Vizionarul Ineditului

On Februarie 07, 2016, in Leadership Q2-Sensitive, by Neculai Fantanaru

Redefineşte-te din perspectiva capacităţii de a-ţi explora limitele, diminuând contradicţiile dintre ceea ce surprinzi „pe fugă” și ceea ce se pierde „în aşteptare”.

Pe măsură ce călătoream, imaginea necunoscutului, sub aparenţa unui amănunt dintr-un întreg al ordinii atotcuprinzătoare, mă urmărea peste tot. Fără voia mea, între atâtea peisaje nemaipomenite, la ea îmi fugea primul gând, pentru că tot ceea ce observam era doar o oglindire a ceea ce nu vedeam. Iar o vedere asupra a ceea ce este interpretabil în direcţia unei abordări de ansamblu facilitează o varietate de răspunsuri din care nu se înţelege mai nimic.

Dacă voiam să introduc tot ce vedeam într-o formă nouă de cunoaştere, ar fi însemnat să mă leg de un fel de ghidaj deductiv, neclintit în convingerea că trebuie să existe ceva accesibil în spatele fenomenelor greu de explicat, subliniind importanţa propriei mele schimbări în acord cu o lume care se schimbă şi ea la un alt nivel.

Într-o călătorie, trenul circulă cu opriri, dar chiar şi aşa călătorului îi ia puţin timp să prindă regulile unei excepţii impuse de acordarea priorităţii în a desluşi tainele unei vederi bazate pe modificarea percepţiilor anterioare.

Vederea se şterge odată cu începutul de altceva nou, nu pentru că nu a fost imortalizată, bine întipărită pe retina memoriei, unde există puţin potenţial reducător de contradicţii şi întrebări, ci pentru că întotdeauna este mai uşor să începi ceva decât să termini ceva, tot aşa cum este mai uşor să construieşti de la temelie o clădire nouă decât să refaci una veche.

Nu îmi rămânea decât să aștept să ajung cât mai departe cu gândul la obţinerea unor noi vederi, nu are importanţă încotro şi nici de unde, esenţială rămânea curiozitatea de a afla cât mai multe. Dar teama de păcatul de a prins în mrejele prezentului mă făcea să uit tot ce vedeam, tot ce aflam pe parcursul călătoriei. Singura mărturie că nu surprindeam doar lucruri de fond cuprindea posibilitatea de-a fi un exemplar unic de vizionar al ineditului.

Numai că dorinţa de a vedea cât mai multe fugea mai repede decât credeam, spre peronul unei alte staţii, iar ciudata curiozitate de a coborî acolo rămânea mereu în urma mea. Din această cauză, probabil, mă simţeam bântuit de câte o imagine mişcătoare în orice loc static. Însă şi pe acestea le respingeam odată cu pornirea trenului.

Leadership: Poți să schimbi regulile unei excepţii impuse de acordarea priorităţii în a desluşi tainele unor vederi bazate pe modificarea percepţiilor anterioare?

Tot ceea ce vedem este de fapt o sumă a convingerilor, percepţiilor noastre asupra realităţii. Excepţiile sunt acele cazuri în care nu reușim să distingem acele lucruri bătătoare la ochi, în schimb vedem ceea ce nu sunt pregătiți să credem. Sau distingem doar ceea ce putem imortaliza, ceea ce nu știm, dar nu neapărat ceea ce ne lipsește sau ni se potriveşte.

Oamenii care nu reușesc să asimileze o cunoaştere prin revelație, în urma acelor experienţe personale de surprindere a ineditului, prin combinaţii de imagini și momente trecătoare, nu vor putea niciodată să înțeleagă leadershipul din perspectiva capacităţii de a-şi explora limitele.

Ineditul este începutul unui ceva în aparenţă banal, dar care se continuă către ceva mult mai complex, pe măsură ce se intensifică contradicţiile între ceea ce surprinzi „pe fugă” și ceea ce se pierde „în aşteptare”.

Iar un om care explorează abordarea realităţii din perspectiva capacităţii de a-şi înțelege propriile experienţe şi propria călătorie, ar trebui să încerce să compare percepţiile deformate ale imaginilor îndepărtate sau apropiate cu mesajele ce pot să apară din cele două contradicţii.

Imaginile pe care le prelucrezi „în trecerea” prin lume, obligând uneori la un soi de ghidaj deductiv - o formă de a te îndepărta de puncte de vedere fixe, sunt de fapt absorbţii de amănunte diverse care pot să servească drept corecţie a unor evaluări de situații sau ca descifrări ale sensurilor existenței.

Vizionarul Ineditului este dependent de curiozitatea de a afla cât mai multe, neclintit în convingerea că trebuie să existe ceva accesibil în spatele fenomenelor greu de explicat.

Dacă vrei să ajungi cât mai departe cu eforturile de a-ți extinde orizonturile și viziunea asupra existenței, făcând din orice călătorie un fel de concluzie la observaţia unor fenomene de tip aparte, învaţă să înclini balanța identificărilor de noi imagini spre predominarea unei esenţialităţi care să constituie conţinutul unei logici în modul de construcţie a propriei tale lumi.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us