ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Actul creator al reinventării

On Ianuarie 05, 2015, in Leadership 360˚, by Neculai Fantanaru

Străduieşte-te să faci din leadership un spaţiu al reinventării creative, prin solicitarea nebuniei de a crede în ceva mai presus de limitele raţiunii.

Secondată de firul de lumină al conştiinţei critice, mintea mea se îndrepta către marile întrebări ale timpului, prin prelucrarea riguroasă a unor valori inexacte ale probabilităţii producerii efectelor Deja-Vu. În special prin metoda observaţiilor de tip „transfer de reflecţii”. Exista aici aceeaşi nebunie naivă la care mă înhămasem pe vremea când încercam să elaborez traseele optime ale unor portaluri energetice din viitor, prin pulsiuni creative care declanşau secvenţele de imagini ale unei realităţi ineluctabile, într-un joc exploziv de contraste de complementaritate.

S-ar fi zis că optam între revelarea unei noi evidenţe şi revelarea unei noi ascunderi, încercând să introduc o clasă de algoritmi de aproximare a timpului într-un limbaj de scripting cu o sintaxă simplificată la maximum. Astfel încât să scad imprevizibilul şi nonsensul oricărei încercări de a înţelege ceea ce ştiinţa consideră inexplicabil, să nu las în urmă niciun semn de întrebare. Timpul devenise reprezentarea unui sistem de referinţă care poseda proprietatea de a se opune variaţiei factorilor de tranzit al impulsului numit „viaţă”.

Citeam undeva că în 1572, astronomul danez Tycho Brahe a descoperit o supernovă deasupra uneia din stelele mici din constelaţia în formă de W. Cassiopeea. Această novă, denumită steaua lui Tycho, a dobândit repede tot mai multă luminozitate astfel încât a ajuns să strălucească mai puternic decât toate celelalte stele şi planete noaptea, apoi a devenit vizibilă şi ziua, până când a început să pălească.

Dacă voiam să ating intangibilul reinventării modului de a face ştiinţă, trebuia să fiu raza de gândire a unei idealităţi unitare care conexează gândurile şi cunoştinţele în raport cu modelarea existenţei. Dar fără să devin captivul propriei mele creaţii.

Leadership: Intri în jocul reinventării de sine prin curajul de a te lupta cu ceva ce pare aproape imposibil de înţeles şi de înfăptuit?

Filosoful român, C. Rădulescu Motru spunea la un moment dat: „Omul de ştiinţă se deosebeşte de ignorant prin activitatea ce-o desfăşoară în sistematizarea experienţei. Ignorantul primeşte această experienţă într-un mod pasiv, însă omul de ştiinţă o transformă după un plan voit. Cu alte cuvinte, în conştiinţa metodelor întrebuinţate, iar nu în rezultate stă puterea regenatoare pe care o are ştiinţa asupra omului.

În ceea ce priveşte leadershipul, pentru a face faţă procesului de dezvoltare tot mai dinamic, ca să percepi în mod diferit schimbarea şi efectele ei specifice (de multe ori destabilizatoare), este necesar să te axezi pe o experienţă a judecăţii sistematizată în mod strălucit şi pe efortul de prelucrare a ceea ce face parte din universul tău cognitiv. Trebuie ca în conştiinţa ta să existe puterea de adaptare a imaginarului la condiţiile realului accesibil prin metodele obişnuite ale ştiinţei experimentale şi logice.

Ceva imposibil de înţeles şi de înfăptuit poate corespunde numai unei lumi a imaginarului care edifică un spaţiu virtual din care poţi să observi totul fără sa fii observat, din care nu-ţi mai vine să pleci. Omul de ştiinţă pătrunde în acest spaţiu, vede mai departe de momentul prezent sau de un cerc restrâns împrejurul acestui moment, se integrează într-o imagine nouă despre om şi societate, apoi revine în imediata apropiere de realitate cu o viziune care merge de sus în jos, nu de jos în sus.

Leadershipul este o ştiinţă a gândirii si a înfăptuirii care se impune prin succesiunea revelaţiilor. Iar dacă vrei să faci din această ştiinţă un spaţiu al reinventării creative, opus fiecărei forme de convenţionalism, atunci trebuie să intri în jocul reinventării de sine prin curajul de a te lupta cu ceva ce pare aproape imposibil de înţeles şi de înfăptuit. Mai curând prin solicitarea nebuniei de a crede în ceva mai presus de limitele raţiunii.

Fiecare piesă de fixare a structurii de putere care te caracterizează, printr-un raţionament inductiv, prin metoda observaţiilor de tip „transfer de reflecţii”, devine o declaraţie de originalitate şi de încredere în sine într-o lume în care competiţia devine din ce în ce mai acerbă.

Leadership: Poţi să te reprezinţi ca o caracteristică a filosofiei de evoluţie a ştiinţei din perspectiva unei viziuni care câştigă în persuasiune doar prin substratul imaginativ?

Puterea de creaţie are toate şansele să pălească în faţa unei sincere dedicări, mai ales dacă artistul nu reuşeşte să concretizeze revelarea unor noi evidenţe sau revelarea unor noi ascunderi.

Aceste două constante de integrare în cercetarea ştiinţifică - evidenţele şi ascunderile - puse pe seama unui cumul de informaţii obţinute din analiza coordonatelor de definire a unor noi principii, concepte său noţiuni, au o anumită pondere asupra eficacităţii de manifestare a unei noi culturi a gândirii. Ne referim la o cultură care nu inhibă, a unei noi generaţii de creaţie care poate să inspire un adevărat trend în domeniu.

Accelerarea formării imaginilor inovative ale realităţii, lăsând loc unui nivel mai mare de diversitate şi complexitate a producţiei de creaţii individualizate, poate să crească gradul de conştientizare a rolului de lider – prin faptul că lasă loc reflecţiilor şi cugetărilor să se manifeste liber. Comunicarea valorii personale se poate realiza prin comunicarea unei gândiri a negânditului, împletind sensurile unei arte abstracte, în cazul funcțiilor de reprezentare a realităţii, reduse sau absente în marea ecuaţie a dezvoltării unei culturi superioare.

Reinventarea de sine este rezultanta experienței de a interpreta mesajul revelațiilor provocate de actul de creaţie într-o afirmare a impulsului vital, a dorinţei şi a setei de a da semnificaţie unei realităţi complexe.

Actul creator al reinventării este în strânsă legătură cu metoda observaţiilor de tip „transfer de reflecţii prin care îţi asumi exploatarea ştiinţei în numele unei ideologii a înnoirii, care la rândul ei lansează o modalitate sau propune un unghi de vedere neobişnuit.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate