ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Adevărata fericire a unei fiinţe virtuoase

On Iulie 19, 2016, in Leadership 7th Edition, by Neculai Fantanaru

Du-te unde vrei, dar, totuși, întoarce-te la tine.

Era o împrejurare excepţională, ca într-o enigmă care în loc să se dezlege, se învârtoşează mai tare. De pe urma căreia, cu multă chibzuinţă, am câştigat cel puţin două puncte de vedere: mai întâi, sensul adevăratei credinţe mi-a devenit, dintr-o dată, în mod direct, accesibil. Factorul Beta al împrejurării în care mă aflam, oferindu-mi prilejul de a experimenta o ghicitoare în interiorul unei enigme de mare excepţionalitate, se putea asocia spaţiului simbolic al memoriei şi continuităţii vieţii.

În al doilea rând, expunerea motivelor ce stăteau la baza acestei iniţiative de resurecţie a unei părţi consistente din mine, vizând deprinderea unei cunoaşteri implicite, despre care un scriitor ca John Fowles ar fi numit-o "o împletitură de efecte care nu întârzie să apară", conduceau la selectarea variantelor alese de nespusuri care - și acum - așteaptă o lămurire. Acest lucru constituia o bună introducere în estetica unei noi formule literare.

Parcă aş fi fost altcineva, imaginea unui personaj din romanele lui Umberto Eco, care caută o înţelegere a lucrurilor acolo unde nimeni altcineva nu se uită. Întotdeauna omul ancorat în stări profunde de prezenţă care compun în mod metonimic ţesutul intim of his living part, într-o căutare a lui Dumnezeu cu inima, se conduce totodată după imperativul formulat de Heraclit: „să ai capacitatea de a cunoaște ceea ce cârmuiește toate lucrurile prin mijlocirea tuturor lucrurilor".

Leadership: Poți să prezinți imaginea unei lumi aparte prin intermediul iniţiativei de a face parte dintr-o creaţie care poate să îţi sugereze elementele necesare pentru a te elibera de puterea şi de temerile egoului tău?

Sursa acesta raţională determinată de forţe realiste, înscrisă într-un cerc evolutiv ale cărui unghiuri opuse nu sunt congruente, reuşeşte să-şi readucă la normal, într-o manieră discordantă cu cea la care s-ar fi aşteptat, nivelul de funcţionare. Concomitent cu înălţarea spiritului către Creator. Singurul capitol unde ea nu îşi poate cuantifica progresul, unde nu se poate manifesta ca tot unitar, este acolo unde nu poate deveni accesibilă.

Imaginea unei lumi aparte determinată de particularităţile unei creaţii scriitoriceşti, menită să scoată în evidenţă funcţia imaginativă a unui Ego cuprins de incertitudinea unei schimbări de atitudine şi de mentalitate, este creaţia unui artist care se maturizează frumos, care nu se mai lasă sedus de modele şi curente trecătoare. El şi-a găsit o viziune, dar deocamdată nu o poate hrăni decât cu sentiment şi gând cu gând.

Remarcaţi, aşadar, preocuparea mea febrilă, de o viaţă, aceea de a-mi lămuri necunoscutele, în ipostaza de căutător de adevăruri ascunse, examinându-mi existenţa în jocul absolut gratuit cu conştiinţa, with my own releases, with my own unique sensibilities, pentru a-mi înţelege trăsăturile esenţiale şi rolul personalităţii în viaţa unui Faust în bătălie cu Mefisto. Ghidându-mă după indicii numai de mine ştiute, ascunse în zicala "du-te unde vrei, dar, totuși, întoarce-te la tine".

Pentru o perioadă îndelungată, consumând cu nesaţ imensele diversiuni ale tuturor negărilor şi acceptărilor dominante, în lumina unei selecţii multipolare a activelor realităţii mele, înscrise într-o mişcare sinergică, am simţit tot mai neputincios acea vrajă puternică of the forbidden Fruit, hidden in the scattered traces of the lost wisdom. Viaţa mea era un tablou reflexiv dotat de psihologie cu o unitate izbitoare de tip: BlackList.

Leadership: Încerci să lansezi modelul tău de lider ca revelaţie a unei valenţe aparte a personalităţii tale, trăind sub controlul unui Ego care îţi cere să faci dovada unei cunoaşteri mai presus de înţelegerea ta?

Citeam zilele trecute într-o revistă mai veche caracterizarea pe scurt a figurii celebrului Don Quijote:

"Una din trăsăturile care îl fac fascinant pe eroul lui Cervantes este aceea că, dacă de multe ori este complet întreg la minte, niciodată nu este complet nebun. Chiar și în momentele de sminteală, întotdeauna îşi păstrează o doză de bun simţ şi armonie. De aceea, cavalerul rătăcitor, în afară de momentele când e în joc soarta tagmei lui, poate fi considerat un model aflat sub semnul raţiunii, al discuţiei temeinice şi al căutării adevărului."

Un om de acest fel, aflat în ipostaza de căutător-descoperitor, care-şi subjugă cititorii prin povestea vieţii sale, își măsoară certitudinea asupra chestiunilor subtile cu aceeaşi exactitate cu care chimistul îşi măsoară reacţiile. Supus propriei sale cunoaşteri despre necunoaştere, în speţă unei logici care scapă minţii normale, el se apropie de o stare pură de inteligenţă critică, între bătăile inimii şi contracţia reprezentărilor sale morale. Dar neştiind când urmează a se împlini clipa în care mugurii filosofiei sale se vor deschide cu toţii deodată şi se vor transforma în înţelepciune.

Îți poți crea ideea de fiinţă virtuoasă, prin extinderea cunoaşterii de sine la un nivel superior, în ipostaza de căutător de adevăruri ascunse, atunci când încerci să-ţi lămureşti necunoscutele – toate acele moduri de a vedea lucrurile care îți testează limitele. Atunci când îți examinezi existenţa în jocul absolut gratuit cu conştiinţa, with your own releases, with your own unique sensibilities.

Egoul este cererea realităţii de a se vedea o alta, prin faptul că ceea ce te defineşte ca fiinţă te defineşte ca un un puzzle de perspective care interpretează realitatea pe alte coordonate.

Iar în această privință, adevărata deplinătate, care se ghidează după ideea că omul este o sursă raţională determinată de forţe realiste, dar totodată o formă ascunsă a ceea ce este în realitate, contribuie la estimarea modului său de a se proiecta în conştiinţa lumii exterioare de pe poziția unei validări a autenticităţii sale. A cărei nerespectare atrage nulitatea absolută.

Felul în care îți manifeşti sensibilitatea, preocuparea febrilă, aceea de a-ţi lămuri necunoscutele, în ipostaza de căutător de adevăruri ascunse, poate influența asumarea corespunzătoare a identităţii prin faptul că nu acţionezi direct asupra a ceea ce ți se întâmplă, ci acţionezi indirect asupra a ceea ce reprezinţi pentru viața ta după ce înțelegi felul cum funcţionezi.

Voința de a cuceri o conștiința nouă, orientarea spre o satisfacere de sine altruistă, axate pe dinamica aspiraţiilor către o logică a firii şi a trăsăturilor de caracter prin care oameni diferă unii de alţii, este una din verigile nesfârşitului lanț al leadershipului care face trecerea de la un stadiu neevoluat la un stadiu avansat.

Omul care încearcă să-şi lanseze modelul de lider ca revelaţie a unei valenţe necunoscute a personalităţii sale, este omul care doreşte să aibă control direct asupra a ceea ce i se întâmplă atunci când pune sub semnul raţiunii esenţa a ceea ce este. Adică atunci când experimentează stări pe care le-a trăit deja. Și reușește să le atribuie o semnificaţie aparte.

Leadershipul este lumea închipuită a creatorului, având avantajul de a nu fi o creaţie personală a lui, ci o creaţie existentă în sânul unei lumi care se vrea mai mult decât o realitate, se vrea a fi produsul unui Ego contrariat.

Adevărata fericire a unei fiinţe virtuoase stă în cunoaşterea de sine şi în imaginea pe care ţi-o formezi despre tine. Chiar şi atunci când te îndepărtezi de propria fiinţă, chiar și în momentele de sminteală, vei asculta întotdeauna ecoul acela fantomatic al unei lumi mai profunde care îţi dictează ce să faci, ce să crezi, îţi inoculează valori şi îţi arată mereu cum să fii, contribuind activ la realizarea unei vieţi de calitate.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate