ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Adevărata Superioritate

On Mai 08, 2016, in Jurnal de Leadership, by Neculai Fantanaru

Schimbă-ţi percepţia asupra propriei ființe, în funcţie de poziţia sau unghiul din care priveşti fiecare din experienţele care te-au făcut să fii ceea ce ești.

Mă închideam în tăcere, în secretul unei chemări spre îndeletniciri mai înalte. Acest straniu fenomen nu se putea explica decât prin farmecul pe care îl reprezenta atingerea unui nivel mai ridicat de spiritualitate, în faţa unei aşa zise înclinaţii spre o nouă viziune a identităţii care, pentru a se declanşa, avea nevoie de împrejurări exterioare de "bun augur".

Ceva mă înstrăina de restul lumii, acea acută senzaţie a descoperirilor multiple, funcţia stimulatoare a unor revelaţii redimensionate care puteau mai târziu să inducă o trăire mistică, densă ca norii care umbresc soarele, făcând din mine etalonul unui sistem de referinţă inerţial, un “outsider” al societăţii actuale. Cu toate că dădusem la iveală tot ce era mai bun din mine, prin felul cum gândeam, prin felul cum gândirea îşi exprima atât de izbitor forţa nemasurată determinând proiecţiile unui supraunivers, nu reuşeam totuşi să definesc ceea ce era adevăr şi ceea ce era eroare.

Uneori mi se părea că visez. Nimic nu mă atrăgea mai mult decât energia explozivă a unei experienţe de viaţă asociată unei dimensiuni particulare - a profunzimii izvorâte dintr-un act de contemplaţie, înlocuind relaţiile de transformare a coordonatelor spaţio-temporare ale cadrului de întâlnire cu mine însumi, visându-mă că visez, că visul m-a ales pe mine, nu eu pe el.. că nu sunt eu, ci un altul este în mine. Totul părea atât de real într-un atât de larg ireal.

Magicianul încerca să folosească realitatea de dincolo de vizibil, pentru a avea putere asupra lumii din faţa lui, încordând până la ultima limită a raţiunii muşchii acelor organe vitale numite: efecte secundare, dar nu fără a se transpune în ipostaza unui om condamnat să trăiască la nesfârşit proiecţiile propriei memorii, sfârşind prin a dialoga cu personaje imaginare.

Magia este calea spre construirea unui personaj din care îţi vine greu să crezi că vei scăpa. Intră în lumea lui şi convinge-te singur !

Leadership: Accepți să fii stăpân doar la tine acasă, sau ai pretenţia ridicolă de a fi şi la alții?

Talleyrand, Sfinxul neînţeles, triumful inteligenţei şi subtilităţii din umbra lui Bonaparte, n-a urmărit nimic altceva decât pacea pe tot parcursul evenimentelor acelor timpuri, şi o aştepta în virtutea următorului ideal: "Adevărata superioritate înseamnă să fii stăpân la tine acasă şi să n-ai niciodată pretenţia ridicolă de a fi şi la alţii."

Privit ca pe o metaforă, acest "la tine acasă, şi niciodată la alţii" este consecinţa unei particularităţi a fiinţei superioare care a îndrăznit să-şi asigure geometria ascunsă a spațiul personal, tipic desenelor onirice ale lui Escher. Din această exprimare se degajă satisfacţia abandonării în faţa sinelui suprem încărcat cu pace, acea atmosferă sufletească de care simţi nevoia să te bucuri și să profiţi, acea atitudine de invulnerabilitate într-un cadru care nu contravine legilor lumii exterioare.

Superioritatea este o retragere din ceea ce este previzibil, încununarea într-o stare de conştiinţă clară care aduce noul, pacea sfântă, făcând ca adevărul ultim al lumii exterioare să fie adevărul tău. Retragerea nu se produce atâta timp cât omul nu e stăpânit de acea inteligenţă inexorabilă ce poate exista doar într-un singur punct: culminarea experienţei limitării şi a diferenţei.

Limitarea este o restrângere a zonei în care dorești să „locuieşti”, un decor în care îți creezi propria poveste, este consecinţa rămânerii tale în sfera gândurilor și revelaţiilor care stau la baza propriei transformări. Te autocreezi prin ceea ce mintea plămădeşte în background. Te exteriorizezi prin secretele pe care le dezvălui ca pe nişte mărturisiri ale propriilor trăiri şi experienţe, prin facultatea de a părăsi un rol şi a lua locul altuia, fără a-l judeca, nu dincolo de bine şi de rău.

Leadership: Forma fenomenologică a lumii exterioare coincide cu esența ta, cu propriul tău conținut, atunci când realitatea pe care o creezi este furnizată sub forma unui "outsider" al propriei tale deveniri?

Experiența magiei, clădită pe temeiul efectelor creării unei entităţi de sine stătătoare, putând fi înţeleasă ca o unitate de emoții și idei, ca o activitate directă a ceea ce noi numim Minte, Suflet şi Voință, constă în a te situa la o distanță suficient de mare faţă de ceea ce se întâmplă în mintea altora. Această experiență este remarcabilă prin faptul că te ajută să treci peste orice obstacol aflat între tine și ceea ce te poate afecta în realitatea exterioară.

Magia reprezintă mărturisirea unor stranii atașamente faţă de ştiinţa de a obţine orice doreşti, de a supune orice dominaţiei tale şi de a dispune de o voinţă nelimitată de nimic. Un magician se transforma tot mai mult într-un profesionist atunci când ceea ce se ascunde în spatele aparenţelor devine o întoarcere la izvoarele adevăratei credinţe în ceva mai înalt decât este el în mod obişnuit.

După cum două elemente eterogene, ca salpetrul și cărbunele, amestecate în anumite proporţii dau pulberea din care se poate desprinde o imensă energie explozivă, tot astfel fuziunea dintre cele două experiențe: „limitare” și diferenţă”, funcţionând la o anumită frecvenţă de rezonanţă, poate să constituie o rută de exit faţă de restul lumii. Într-o anumită perioadă de timp, acest lucru conducând la crearea și propulsarea unei alte entităţi ale fiinţei spre un nivel mai înalt de percepţie a tot ceea ce ea reprezintă.

Percepţia asupra propriei fiinţe depinde de poziţia sau “unghiul” din care priveşti fiecare din cele două experienţe. Un individ poate exista într-un singur punct, într-un anumit moment al timpului, în acel punct în care este coechipierul minţii sale, când poate să compare rezultate celor două experiențe, și să devină stăpân pe direcția care reprezintă noul, schimbarea personală totală.

Realitatea pe care o creezi este furnizată sub forma unui "outsider" al propriei tale deveniri atunci când ceea ce simţi, trăieşti, experimentezi, este exprimat prin intermediul unei mărturisiri care nu dispare cu totul din povestirea pe lumea o citeşte din pură curiozitate.

Devii altcineva atunci când desăvârşirea ştiinţei tale pătrunde în sufletul celorlalţi oameni prin intermeiul unei mărturisiri care nu-i surprinde, dar îi face să te invidieze prin indiciile pe care nu au voie să le ignore.

Adevărata Superioritate nu este atinsă decât de fiinţele care se bucură în libertate de orizontul vast al universului lăuntric. Iar credinţa în existenţa unor forţe înalte, oferite de ştiinţă, precum şi mărturisirea fiecărei taine prin intermediul povestitorului care îşi deapănă firul amintirilor, se aplică la nivelul maturităţii de a-ţi înţelege unicitatea şi potenţialul creator dincolo de aparenţe şi presupuneri, dincolo de iluzia pe care oamenii o numesc "realitate".

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us