ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Adevărul de dincolo de magie (II)

On Ianuarie 26, 2015, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Asigură un mediu al schimbării care salută excepţionalitatea, transformându-te într-un programator al unui nou conţinut de sine.

Era un soi de convenţie a unei funcţionări ce admitea o singură variabilă: redimensionarea realităţii, sub acţiunea unor forţe de înaintare ce făceau posibilă teleportarea în timp şi spaţiu. Prin magie. Trecerea aceasta de la o unitate mai deplină, la o unitate profundă, părea înfăşurată de spiralele unei lumi ce lăsa în urmă nimicul şi alte ceruri. Astfel, exista posibilitatea de a detecta prezenţa lui Dumnezeu peste tot şi nicăieri, asumată printr-un înţeles care acoperea intervalul cuprins între raţiune şi imaginaţie.

Dintr-o clipă în alta, mi se părea că mă aflu într-un loc diferit, că uit unde mă aflu şi ce se întâmplă în jur. Negreşit, eram ţintuit în mijlocul unor determinări situate valoric în limitele unor legi de impact, exprimate prin ecuaţiile unor clauze neevidente. Nu-i de mirare că nu mai aveam niciun control asupra situaţiei. În ultimă instanţă, probabil că n-aş greşi dacă aş spune că îmi scăpa totul. Cu toate acestea, am mers înainte încercând să-i dau de capăt acestei şarade apropiate de zona science-fiction, cufundându-mă orbeşte în ireal.

„Prinţul, abia reîntors din împărăţia vecină, se uită drept în ochii tatălui său şi-l întrebă:

- Tată, e adevărat că nu eşti împărat, ci doar un magician? Trebuie să cunosc adevărul, adevărul de dincolo de magie. Altfel am să mă omor.

- Nu există adevăr dincolo de magie, răspunse împăratul. Şi prin farmecele sale chemă moartea să vină. Moartea apăru în uşă şi îi făcu semn prinţului să vină cu ea. Prinţul se înfioră. Îşi aminti de insulele frumoase, frumoase dar ireale şi de prinţesele ireale, ireale dar frumoase.

- Prea bine, zise. Voi putea îndura totul.

- Vezi, fiule, zise împăratul, acum eşti şi tu magician.”

Leadership: Încerci să controlezi un mediu de tip „Open World” prin valorificarea unei experienţe distribuite într-un soi de colaj al concretului şi abstractului?

Leadershipul este un factor extrem de important în fertilitatea unui teren nou de gândire, dar el are nevoie de aprobare din partea sinelui ca să se contureze. Mai ales din partea acelui sine care există dincolo de percepţia directă, dincolo de filtrele realităţii obiective (care nu este atât de cuprinzătoare ca realitatea subiectivă).

Atunci când aprobi existenţa unei realităţi a cărui orizont de aplicabilitate nu se vede prea devreme, înseamnă că recunoşti o altă variantă a cunoaşterii care interferează cu „materia magică” a sinelui.

Open Word, ca şi condiţie a propriei transformări în marea ecuaţie a pretenţiei de a fi altcineva, evidenţiază originalitatea pe care ţi-o asumi prin constituirea unei noi identităţi care poate să-ţi confere o anumită împlinire, pendulând între ceea ce eşti capabil să înfrunţi şi ceea ce eşti capabil să posezi. Iar o mască pe care ţi-o pui deasupra nesiguranţelor tale, de frica de a nu fi vulnerabil, este începutul unei tentative de a evada dintr-un univers obscur (obiceiuri lumeşti, disperate, obsedate de nereuşită).

Dacă vrei ca leadershipul să reflecte şi să pună în valoare o cunoaştere a cărei extindere să ducă la crearea unei noi realităţi, detaşează-te de condiţia imediată de prizonier al concretului şi transformă-te într-un programator al unui nou conţinut de sine. Care se poate realiza prin proiectarea în viitor a unei alte imagini a puterii, ca un magician de ordin superior capabil să furnizeze noi perspective lumii, prezentate ca un fel de ,,Mission impossible”.

Zilele trecute, Eric Schmidt, preşedintele executiv al Google, a declarat că internetul va dispărea în forma pe care oamenii o cunosc în prezent. Aşadar noua realitate, căreia îi corespunde un alt orizont de aşteptare, se construieşte dintr-un alt soi de experienţă - una bazată pe minuni, pe magie, pe suspendarea unor legi unanim acceptate, ca o redirecţionare a înţelesului acordat obişnuitului. Rămâi în joc?

Leadership: Mintea ta îşi îndreaptă privirea spre tot ce e mai „sfânt” dincolo de confruntarea dintre lumea aceasta şi lumea cealaltă?

Există costuri ascunse pentru orice fel de experienţe distribuite într-un soi de colaj al concretului şi abstractului, dar ele ajută la promovarea imaginii puterii tale nebănuite. Leadershipul cel mai înalt se materializează prin puterea de a te manifesta ca un descoperitor de taine, prin puterea de a înlocui certitudinile prezentului. Prin puterea de a te situa deasupra acelui nivel mediu de gândire acceptat de marea majoritate. Prin puterea de a te situa deasupra unei realităţi ale cărei imperfecţiuni se estompează în acea perspectivă a obişnuitului, care nu poate da nicidecum măsura unei inteligenţe creatoare originale.

Parafrazându-l pe istoricul olandez, Johan Huizinga, aş spune că mintea liderului-creator nu se poate desprinde din cercul magic al jocului puterii, ea îşi îndreaptă privirea spre tot ce e mai sfânt. Adică spre tot ceea ce este mai secret, mai acoperit cu subînţelesuri şi asocieri care scapă oricărei logici, oricărei încadrări în real, căutând un ascunziş definitiv care poate apărea mai târziu în viaţa celorlalţi oameni drept verosimil. Ca o consecinţă a condiţiei de convergenţă spre înalt, spre sursa supremă a „iluminării”.

Dacă este adevărat ce spunea cineva, că abstractul şi concretul se contopesc logic într-un univers ilogic - mintea noastră, atunci experienţele obţinute prin cufundarea în ireal pot reda imaginea unei noi lumi vecine cu confuzia, plină de mister, dar în acelaşi timp plină de atracţii.

Un conţinut nou de sine are ca şi corespondent imaginea unei personalităţi aflată între ceea ce se defineşte ca "imperativ imediat al acceptabilului" şi ceea ce se naşte din adâncirea ta în nişte adevăruri irefutabile considerate ca fiind "sfinte" într-o realitate care se schimbă tot timpul.

Adevărul de dincolo de magie scoate în evidenţă acea putere a gândirii sprijinită de un soi de colaj al concretului şi abstractului, prin care se clădeşte o nouă realitate adaptată incredibil pe pelicula leadershipului, printr-o încununare a cunoaşterii imaginative, întemeiate pe o viziune misterioasă care atribuie incertitudine oricărei clase de convingeri.


* Notă: John Fowles, Magicianul, Editura Polirom, 2002.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us