ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Alchimistul modern

On August 17, 2014, in Leadership Deluxe, by Neculai Fantanaru

Împrumută câte ceva din propriile trăiri şi concepţii, pentru a stabili acea formă a experienţei personale de a fi stăpân pe ceea ce eşti.

Adeseori ai impresia unui alchimist modern, care cu migală ştiinţifică, dozând riguros elementele materiale din eprubete şi alambicuri, măsurând şi cântărind, încearcă să descopere piatra filozofală a artei. Ea se naşte însă într-o explozie a eprubetelor şi alambicurilor şi în afara calculelor savant riguroase ale fostului inginer. Filmul "Greva", ca şi întreaga operă a lui Serghei Eisenstein, este o creaţie artistică spontană şi independentă de calculele pedante întreprinde de realizatorul ei.

Contradicţia este doar aparentă. Exemplul mai vechi al unui Leonardo da Vinci o demonstrează. Spiritul ştiinţific, analitic al lui Eisenstein nu face decât să surprindă cu luciditate ideile în totala lor nuditate, în formă pură, aparent "în vitro", să descopere geneza acestor idei, mecanismul lor intim. Ar fi, poate, hazardată afirmaţia că întreaga alchimie practicată de Eisenstein nu era decât o formă de cochetărie a unui artist de un temperament creator, vulcanic, care nu putea fi de loc dozat în sticluţele etichetate ale unui laborator. Dar este deocamdată singura explicaţie posibilă, completată de cea a unei fiinţe, în fond foarte timide, poate inhibate, care-şi maschează incandescenţa prin afirmarea temperaturii scăzute a lucidităţii. *

Leadership: Forma de cunoaștere științifică pe care o dezvolţi incorporează o obligaţie abstractă faţă de tine însuţi şi faţă de cei în faţa cărora te impui ca model?

Leadershipul este pentru agenţii schimbării o creaţie în sine, garantând reuşita în ceea ce priveşte impactul asupra performanţei profesionale, dar în acelaşi timp şi o creaţie condiţionată de contradicţia dintre tendinţa de certitudine faţă de descoperirile ştiinţifice şi tendinţa de a le împărtăşi cu alţii.

Întotdeauna creaţia, în efortul de adaptare a descoperirilor la activitatea profesională, va fi supusă normelor întemeiate pe raţiune, iar valoarea acestor norme va fi condiţionată de principiile confidenţialităţii cât şi de variabilitatea preferinţelor de comunicare şi de conţinut.

Nu spunea filozoful Giovanni Papini că a stăpâni un lucru implică posibilitatea de a-l modela, de a-l transforma? Iar această transformare benefică evoluţiei, accentuând reflecţiile personale legate de partea rezistentă a creaţiei, nefiind pusă sub semnul susceptibilului, poate constitui o formă de cochetărie cu pendularea între valoarea temporară şi valoarea permanentă a leadershipului.

Aici intervine „alchimia”, în sensul unei dezvoltări a formei de cunoaștere științifică prin creaţie, care incorporează o obligaţie abstractă, autonomă şi necondiţionată faţă de tine însuţi şi faţă de cei în faţa cărora te impui ca model.

Ce parte a leadershipului este menită să asigure performanţei tale un randament înalt prin costuri acceptabile de investiţie?

Puterea de a înţelege lucruri care sunt mai presus de limitele înţelegerii celorlalţi şi de a le înnoi constant prin dezlănţuirea ideilor, uneori printr-o tacită exprimare, este o parte a leadershipului menită să asigure performanţei un randament înalt prin costuri acceptabile de investiţie. Costurile sunt reprezentate de timpul consumat prin actul creaţiei, plin de raţionalitate, care împrumută câte ceva din propriile trăiri, idealuri şi concepţii, stabilind acea formă a experienţei personale de a fi stăpân pe ceea ce eşti, pe ceea ce gândeşti, pe ceea ce transmiţi şi pe ceea ce laşi în urma ta.

Dacă nu ai încredere în potenţialul tău de înţelegere a mecanismelor de creaţie, sau dacă nu aduci modificări în percepţia intensităţii continue de creaţie, căutând în perfecţiunea de sine arta de a făuri o ştiinţă a viitorului, probabil că nici nu o să încerci să descoperi geneza ideilor de redefinire a identităţii proprii.

Aceste idei, subordonate cunoaşterii şi a efectelor ei nelimitate de transformare a gândirii, aflate la frontiera dintre ceea ce este accesibil şi ceea ce este inaccesibil experienţei de utilizare a creaţiei, determină consistenţa leadershipului.

A surprinde cu luciditate ideile în totala lor nuditate, în formă pură, aparent "în vitro", a descoperi geneza acestor idei, mecanismul lor intim, este primul pas spre instituirea şi consolidarea spiritului ştiinţific, atât de trebuincios pentru a face performanţă şi a obţine randamente înalte la prelucrarea zonei de influenţă pe care o deţii.

Alchimistul modern este liderul care împrumută constant câte ceva din propriile trăiri şi concepţii, pentru a stabili acea formă a experienţei personale de a fi stăpân pe el însuşi, pe ceea ce ştie, pe ceea ce gândeşte şi pe ceea ce transmite. Iar alchimia practicată de un asemenea lider nu este decât o formă de cochetărie cu puterea de creaţie ce izvorăşte din el însuşi, care garantează reuşita în ceea ce priveşte efectele schimbării asupra performanţei.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us