Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Am crescut şi m-am înălţat ca om învăţat

On Iulie 23, 2022
, in
Leadership de Durată by Neculai Fantanaru

Pentru un singur om, o singură pereche de ochi spune mai multe despre sine, decât poate să reflecte oglinda vieţii despre o întreagă lume.

Cu mult timp în urmă am hotărât să-mi încerc norocul în pribegie. A însemnat o abandonare irevocabilă a tot ceea ce înseamnă calitate a vieţii, un fel de stabilire spirituală în eternitate, trecând prin ceea ce efemerul condiţiei umane numeşte "damnare". Nu, nici nu voi minţi în privinţa felului în care am înţeles să trăiesc, cu stima de sine subevaluată, entuziasmat doar de ideea de libertate, de peisaj, natură, intrând parcă complet în lumea fascinantă a poveştii unui pictor care a dat celebritatea pe traiul simplu de la ţară.

Totul era atât de necunoscut, de nemaivăzut, pe fundalul unei naraţiuni intens curgătoare, pline de fascinante simbolizări. Şi bine am făcut că pe tot drumul anevoios, parcurs doar cu ochii spre soare şi spre stele, în cel mai sincer mod de a mă ţine în viaţă, am fost destul de prevăzător. Astfel, am ajuns să isprăvesc acea parte a poveştii care m-a ţinut captiv constant, această adâncă şi necuprinsă operă tâlcuită doar de un artist al lumii trecătoare care şi-a plasat arta pe axa adevărului şi sublimului, pornind de la zero.

Un singur punct de reper mi-a fost călăuză şi factor de rezistenţă: Incorisedah, apariţia unei vederi dincolo de controlul meu. Iată unde m-a purtat vântul, iată locul unde tu, pribeag ca un înger de lumină, ţi-ai încercat soarta după gradul de exigenţă faţă de ideea de particular, asociată noţiunii de "portret mișcător" (dintr-o mare galerie de artă) care începe prin a-şi schimba imprevizibil trăsăturile, şi sfârşeşte prin a nu mai semăna cu nimic. Trecând prin mai multe stadii de proeminență și obscuritate, am ajuns să mă conectez cu acea lumină vibrantă a îngerului, a aducătorului de lumină care este în mine însumi.

Leadership: Ai decis să te deschizi faţă de experienţa unei realităţi mult mai cuprinzătoare decât crezi că este posibil în prezent, şi să te întorci la un nivel de conştiinţă care ar putea fi catalizatorul marii schimbări numită “Ascensiune” ?

Sufletul mi-a rămas intact, nemăsluit, în pofida tuturor greutăţilor. Arta, cu ale ei capodopere universale, şi-a păstrat caracterul sincretic, fără să-şi taie legăturile cu totalitatea condiţiilor vieţii. Şi numai deschiderea mea către o manieră de lucru în plein-air m-a ridicat pentru eternitatea timpurilor. Pe măsură ce această convingere se întărea, tot mai intensă devenea acea prezență însoțitoare a Îngerului Păzitor care, stabil şi rentabil, şi-a ascuns slava divină a prezenţei sale într-un şevalet plin de culoare prin care pot fi transmise emoţii (prin combinarea mai multor modele).

Aşa a fost să fie. Abandonarea a tot ceea ce a fost mereu prezent, dar învăluit în iluzie și deziluzie, dezvoltarea unei vederi clare la distanţă şi apropiere, puterea de a mă implica empatetic în idealurile de artă, idealuri de neatins care dau sens şi frumuseţe existenţei, toate acestea m-au făcut vrednic să privesc acea lumină îngerească care stă ascunsă în ceruri, şi pe care o pot privi numai cei ce au ochii sufleteşti curaţi.

Revelaţia a ceva extraordinar părea să îşi aştepte destinul misterios. Arta, tâlcuind această adâncă şi necuprinsă operă destinată îndumnezeirii, fiind singura călăuză care îmi implora mintea să-şi extindă orizonturile, a dat în vileag trăsăturile mele de căpătâi: rezistenţa în faţa capriciilor vremii şi autenticitatea simţirii subiective. Artistul şi-a ridicat ochii spre cer şi, conştient de scânteia spiritului încătuşat de bună voie în materia extrafină a strălucirii, a suspinat din adâncul inimii, zicând: „Dumnezeul meu nu trece cu vederea inima cea umilită şi smerită".

Leadership: Alegi să îţi explorezi sinele folosindu-te de imagini pentru a relata o naraţiune secvenţială, decât să te ancorezi în realitatea unei istorii mereu repovestită de alţii?

Câteva imagini mi-au inundat mintea, dar le-am putut controla: imaginea unei naturi ideale, imaginea unei utopii pe care aş fi vrut s-o fac reală şi imaginea unei cărți deschise, simbol al procesului asimilării valorilor de cultură spirituală.

Cineva spunea că dacă toți oamenii din picturi arată ca niște vagabonzi, fiind în același timp luminați de o lumină slabă, atunci este vorba despre o operă a lui Rembrandt. Pe aceeaşi linie de privire, dimensiunile realităţii în care trebuia să-mi încadrez compoziţiile artistice au fost înlocuite cu imaginea unui viitor visat de un om plin de har, înălţător prin vederile înaintate, care într-o lume realistă se foloseşte de imagini pentru a relata o naraţiune secvenţială. În alt scenariu, acelaşi om se foloseşte de iluzii ca să ia în stăpânire o conştiinţă nouă, mai tulbure, dar mai viguroasă, aidoma unui izvor proaspăt de energie.

Or acest punct de vedere exprimat în termeni de "conexiune internă şi externă", îmbunătăţind impactul potenţial al conţinutului de idei şi sentimente pe scara unei realităţi mai cuprinzătoare decât cea obişnuită, este reprezentativ pentru viziunea lui John Fowles din cunoscutul roman “Daniel Martin”:

“Eu îmi apăr Eul meu”, aşa ar trebui să modific celebra expresie a unui personaj de roman. Câte puţin din mine însumi, iar alteori ceva mai mult, se va regăsi în toate eseurile care vi le supun astăzi spre lectură. Nu înţeleg să renunţ la nicio fărâmă din persoana mea. Tot ce se află în această carte mă reprezintă. Atunci când cioburile din oglindă redau, pentru un singur om, mai multe perechi de ochi, urechi şi buze, realitatea abia începe să devină mai interesantă.

La rândul meu, am reuşit să-mi menţin aceeaşi deschidere a ochilor în aventura unei vieţi care nu şi-a epuizat nicio clipă misterele. Dincolo de orice încercări ale vieţii, ca receptare a artei în situaţia de a regândi realitatea, m-am încrezut mai mult în şevalet, acest suport grandios din lemn pe care pictorul îşi fixează pânza, decât în realitatea unei istorii mereu repovestită de alţii. Şi am ajuns la o singură concluzie: pentru un singur om, o singură pereche de ochi spune mai multe despre sine, decât poate să reflecte oglinda vieţii despre o întreagă lume.

Ascensiunea în leadership este dată de următoarea axiomă: singura călăuză care îţi imploră mintea să-şi extindă orizonturile este rezistenţa în faţa capriciilor vremii, urmată de autenticitatea simţirii subiective.

O asemenea simţire subiectivă este facultatea sufletului de a-şi depăşi condiția de împlinire momentană, pentru a se putea duce spre “stele".

Am crescut şi m-am înălţat ca om învăţat, fiindcă mi-am aşezat sufletul într-o carte pe care nu mai vrei să o închizi. Această carte va fi portalul unora spre imaginaţie, iar pentru alţii va fi oglinda unei vieţi exemplare. Unii vor fi victimele unei iluzii, care îi va lăsa să creadă că au elaborat ei înşişi ceea ce li s-a impus din exterior.

Pe prima pagină, sus, se află inscripţia Exprisedah-Edyam, adică “Dumnezeu le-a pus pe toate în mişcare spre folosul lucrării Sale.”

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…