ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Amintirea unui trandafir se priveşte în altă înfăţişare

On August 06, 2019, in Leadership W3-Integra, by Neculai Fantanaru

Fii capabil să-ţi recunoşti propriile gânduri şi emoţii într-o identitate pe care oricând o poţi “împrumuta” din garderoba naturii.

Când am plantat primul trandafir în grădină, era într-o toamnă târzie, nu ştiam nimic despre viaţa florilor, cu atât mai puţin despre natura atât de surprinzătoare şi de ofertantă. Era mai mult o nevoie imperioasă de ordine, un fel de rezervă faţă de frumuseţea la care toţi râvnesc să o simtă, un determinant al unei stări de spirit care, în virtutea unei constatări de ordin vizual, trebuia să stimuleze activarea resurselor necesare actului de creaţie.

Schimbarea perspectivei nu e acelaşi lucru cu chemarea de a sluji unui crez despre artă. Sunt acelasi om de atunci, aceeaşi forţă imaginativă, o conştiinţă modelată prin nobleţe sufletească, dar mă simt ca şi când aş fi fost schimbat de împrejurările unei realitati care nu apartine acestei lumi. Precum în cazul lui Cervantes, amintirea a ceea ce fusese cu adevărat înălţător trebuia să aibă conturul unei himere, de aici pornesc toate neaşteptatele măreţii ale imaginaţiei.

Totul capătă independenţă absolută în această viaţă, precum liberul arbitru, dar există o forţă misterioasă care modifică la un moment dat cursul fiecărui destin, conform unui plan mai amplu. Iată că trandafirul meu a crescut, aşa cum creşte în mintea pictorilor tendinţa artistică, făcătoare de minuni, numită “Metaestetică”, caracterizată prin sensul proporţiilor, gustul compoziţiilor echilibrate şi stabile.

Când te afli în posesia unei flori, numai a ta, cea mai delicată dintre toate, dar şi cea mai rezistentă, simt că aluneci într-un delir mistic, ca şi când o forţă superioară de origine divină, o entitate angelică, te-ar pune în contact cu frumuseţea interioară a revoluţionarului autentic, a esteticianului care creează armonia şi frumuseţea unui tablou conform trăsăturii profunde a naturii înconjurătoare.

Voi fi mereu o parte a trandafirului, o fărâmă de cuget pe o tulpină înaltă şi plină de spini care creşte în interiorul unui cadru compoziţional ce semnifică drumul parcurs de om de la curăţirea inimii de patimi…spre iluminarea minţii sale.

Leadership: Convingerile pe care le ai despre tine însuţi contribuie la dezvoltarea sensibilităţii în vederea desăvârşirii unei creaţii revelate de natură în caracterizarea structurii unei identităţi vizuale unitare?

De atunci, am plantat mulţi trandafiri în grădină. Peste 40 de specii. Culori diferite, parfumuri pline de emoţii ce captează şi reflectă lumina într-o scânteie de vis. Mă vedeam tot mai mult într-un tablou plin de vrajă şi mister în care natura pură, cea mai frumoasă pictură făurită de către Dumnezeu, îşi făcea cunoscută splendoarea prin apropierea de un ideal artistic învelit în noţiunea de “Movement în stillness”.

Convingerile despre obiectul dependenţei mele de frumos, trandafirul, acest bun consultant de imagine, erau incluse în gândirea înaltă şi pură a unui pictor de mare fineţe: “Şterge tot ce faci dacă simţi că sufletul tău nu e acolo”.

Semnificaţia trandafirului ni se dă sub forma unei intensităţi de viaţă sensibilă surprinsă în universul unui tablou care luminează discret gestul unei simţiri pururi spontane, pe care n-o poţi întâlni decât la artistul unei lumi fragile care ştie să descopere frumosul chiar şi într-o îngălbenire pronunţată a frunzelor, chiar şi în uscarea lor.

Vedeţi, deci, cât de important este pentru mine să prind din prima cântărire a gândurilor de zi cu zi povestea de viaţă a unui personaj, din câteva linii şi haşuri, încât să aduc în prim planul privitorului ideea de comuniune cu splendorile naturii, sau chiar ideea de imitaţie a naturii.

Tresărirea de sentiment a fiecărei linii poate fi înţeleasă numai în creaţia artistului care ştie transpună pe pânză, în plan vertical, efortul de articulare a propriei experienţe de comunicare cu un trandafir, ca pe-o confesiune acordată conştiinţelor modelate prin experienţa călătoriei în lumea naturii. Nu degeaba mi-am ales ca motto pentru conversaţiile cu mine însumi, pe tema picturii contemporane il per sempre adesso, repetiţia subliniată a unei exclamaţii pusă pe seama unui bătrân inimos: “Într-un pictor există un şir nesfârşit de asemănări vizuale ale naturii.”

Structura unei identităţi vizuale unitare se compune din preţuirea şi asigurarea permanenţei unei viziuni despre artă într-un cadru mai larg de promovare a imaginii privind plauzibilitatea imitaţiei naturii în plan emoţional.

Desigur, o identitate vizuală implică şi intervenţia omului de creaţie în mersul naturii din punct de vedere al plauzibilităţii unei legături între imaginea unei frumuseţi care durează şi consecinţa unei stări emoţionale, a unei aspirații, a unui vis, a unei trăiri în revelaţie. Numai renascentiştii puneau accentul pe asemănarea dintre manifestarea naturii şi cea a Creatorului, aşa încât pictura să conţină o notă de specificitate menită să reflecte totodată o concepție artistică care eclipsează alte creaţii de gen, dar şi o abordare conceptuală de forma “Imaginea Celuilalt” .

Scriitorul Alexandru Vlahuţă scoate în evidenţă substratul unei potențialități infinite de manifestări ale sufletului pe care îl posedă trandafirul, surprins în ipostaza de stăpân al creaţiei, în studiul psihologic al personalităţii marelui pictor Nicolae Grigorescu.

“Toate lucrurile omului acestuia au o viaţă discretă, profundă, pe care n-o înţelegi, n-o simţi la început, dar care palpită acolo şi, cine ştie când, sub ce rază de lumină, de afară, sau din sufletul tău, te va face odată să tresari şi să zici: “Ciudat, asta acum parc-o văd întâia oară”…Şi de câte ori ai s-o mai vezi întâi ! Căci aceasta e taina, acesta e darul cel mai mare al vieţii – de a fi pururea nouă.”

Şi tu. Încearcă să imiţi natura prin intermediul unei creaţii transformată prin personificare într-un trandafir sălbatic, domesticit prin puterea expresivităţii cu care îţi mărturiseşti gândurile despre artă, văzându-te desculţ într-un vis care mărturisește perspectiva de a transla în ficţiune evoluţia unei fiinţe care umple ea singură întreaga lume.

În transformare se găseşte tot ceea ce îţi hrăneşte sufletul, experimentând într-un mod pur, autentic şi puternic deschiderea faţă de o cu totul altă dimensiune a personalităţii, una artistică şi foarte liberă în spirit, faţă de un nou sens al vieţii, faţă de un nou mod de exprimare. Aşa încât simplitatea din confortul minţii tale să primeze în orice împrejurare, mai ales în faţa "obligaţiei" de a te pune într-o postură de creator al unei picturi liniștite, echilibrate.

Leadershipul este situaţia în care darul cel mai mare al vieţii (de a fi pururea nouă) se manifestă într-un singur sens: dinspre lumea creaţiei spre crearea unei lumi în care primul loc îl ocupă trăirea unei experienţe împlinitoare de ideal transferabilă de la o entitate de sine stătătoare, la o diversitate de entități cu evoluţii distincte.

Trandafirul este mai mult decât un simplu format al realităţii când se vorbeşte despre contemplarea clarvăzătoare a lumii exterioare, este un îndelung proces de purificare şi sacralizare a unei vaste moşteniri artistice care ne amprentează cu sensuri noi de interpretare a Marii Opere, îndemnându-ne să trăim după regulile mediului înconjurător.

Când voi înţelege mai bine originea trandafirului poate voi constata că el este o reflectare a mea într-o altă formă de existenţă, ce poate fi exprimată într-un cuvânt matrice al limbajului pur universal: “Metamorfoză”.

Amintirea unui trandafir care se priveşte în altă înfăţişare se naşte numai în mintea unui povestitor excepţional care trăieşte o altă viaţă înăuntrul său, o viaţă care nu este a lui şi care nu se va termina niciodată, o viaţă care nu e satisfăcută doar de vizibil, de palpabil. Ci una care este inteligent proiectată de un Creator care îşi pune creaţia pe seama unei împletiri a resorturilor unei fiinţări autonome cu resorturile unei gândiri ce invită la respectul naturii.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate