ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Amintiţi-vă de mine

On Octombrie 05, 2019, in Leadership sX-Experience, by Neculai Fantanaru

Învaţă să te raportezi la un moment de intensă experienţă artistică, imortalizându-l într-un moment decisiv al relaţiei tale cu o fiinţă care te simte şi te imită în tot ceea ce creezi despre ea.

Ori de câte ori mă aflu între trandafiri, asemenea unui Harry Houdini printre tablouri, simt cum sunt introdus într-un peisaj de poveste, în conversaţiile memorabile dintre două personaje asemănătoare, şi totuşi atât de diferite ca zestre morală, educație şi caracter. Este ca şi când aş trăi o experienţă de neimaginat într-o lume a senzaţiilor şi a iluziilor optice învârtite în jurul unei imagini de neuitat, sobră şi totodată plină de sensibilitate, în care două puncte, percepute separat, se declară unite într-o singură parcurgere de istorie a artei.

Îmi dau dreptate şi iau aminte atunci când gândurile-mi surprind tăcerea unei clipe de afecţiune şi dor, questo momento è un santo segreto, că nu tot ceea ce văd este o grămadă de materie organică adunată într-o formă sau alta, în acelaşi timp ceva trecător şi fără rost. Mai există şi o latură estetică în care culorile îmi alterează percepţiile despre ceva existent în afara mea, un monolog dialogat, un simbolism religios complex întruchipat într-o formă artistică adecvată, o frumuseţe răvăşitoare care se desfată cu laudele şi admiraţia tuturor prin constituirea unui punct de reper: “Destinul unei realităţi transcendente”.

Această percepere a trandafirului, în momentele privilegiate ale rupturii mele de lume, facilitează întâlnirea cu un AlterEgo inspirat de strălucirea nemuritoare a unui întreg indestructibil, de orizontul unei înţelegeri situaţionale iremediabil închistate într-un spaţiu extrem de strâns. De multe ori, chiar, trandafirii îşi fac destoinic datoria de a transmite liber, ca o rugăciune sfântă, ceea ce cuvintele nu reuşesc: o bună concentrare mentală, linişte sufletească, o creaţie mentală a Totului.

Leadership: Ai capacitatea de a materializa niște idei într-o formă vizuală care dau sens unui concept de tipul "believe in something more than you can see", imortalizat printr-un factor de atracţie care convinge subtil să-l adopţi fără a avea reacţii de respingere?

Într-un fel, mi-am impus să ascult tăcerea trandafirilor, cu plăcere şi încântare, numai prin simplul fapt al prezenţei mele printre ei, ca atunci când pictorul admiră peisajul şi îl vizualizează ca pe o matrice de spaţiu sacral şi de acţiune devoţională, trăindu-l cu toată intensitatea de care este capabil, înainte de a-l imortaliza într-un moment decisiv al relaţiei sale cu natura.

Tabloul, îndată terminat, este o clipă de mare surpriză fiindcă trebuie să recunoşti o nouă înfăţişare a ceea ce Dumnezeu a vrut ca tu să vezi din El, prin intermediul diversităţii şi măreţiei naturii.

Amintiţi-vă de Miranda Grey, personajul din opera lui John Fowles. Ce-i spunea ea colecţionarului de fluturi rămâne o emblemă definitorie a trandafirilor exteriorizaţi prin artă, pentru că ei înşişi se simt o parte din viaţa oamenilor, un ritiro dalle onde delle tentazioni del mondo, aşa cum sunt setaţi cu multe culori predefinite de natură, cu simţăminte şi gânduri pe care le regăsesc şi în mine, în sprijinul poveştii mele:

E o nebunie, e sinistru, dar s-a creat un soi de relaţie între noi. Ne tachinăm unul pe celălalt, o situaţie aproape prietenească. În parte pentru că mă simt atât de singură, departe de lumea agitată, în parte o fac deliberat încât să-l forţez să se relaxeze. O parte de slăbiciune, o parte de viclenie. Dar mai există o parte, misterioasă, pe care nu o pot defini. Nu poate fi vorba de prietenie, căci îl urăsc, te înţeapă în venă cu nişte cuvinte pline de nuanţe gri chiar şi atunci când nu e necesar. Poate e un soi de interes faţă de persoana lui. Pentru că ştiu atât de multe despre el. Şi atunci când cunoşti bine pe cineva, în mod automat te simţi mai aproape de el. Chiar şi atunci când ţi-ai dori să-l vezi pe altă planetă.”

Leadership: Obiectul atenţiei tale poate deveni versiunea autentică a unei empatii de tip proactiv prin reprezentarea plastică a unei fiinţe care anunţă descoperirea unei capodopere de-a ta, cu desăvârşire neştiută până acum?

Atenţia focalizată asupra unei splendori a naturii este asociată pregnant cu modificarea unei imagini de valoare artistică concepută în vederea facilitării extragerii informației de interes pentru construcţia unui sens atribuit activităţii trăite prin intermediul unui personaj, prin conştiinţa sa, urmărindu-i gândurile şi sentimentele. Fie ca emblemă a purităţii şi candorii, fie ca emblemă a puterii pe planul cunoaşterii imaginative sau intelectuale.

Cu multă inspiraţie şi pasiune, ştiu că voi putea pricinui o schimbare de mentalitate artistică, oltre ogni dubbio, o îmbogăţire durabilă a viziunii despre infinitele resurse creatoare ale geniului omenesc cu o sursă a puterii de expresie a limbajului, numai dacă obiectul atenţiei mele îşi va pune tot mai puternic amprenta asupra necesităţii de diversitate. De asemenea, el trebuie să motiveze alte curente de opinie să îmbrăţişeze aspectele legate de revitalizarea sentimentului estetic faţă de natură.

A fi proactiv înseamnă să fii un om al ideilor despre artă impregnate în mintea şi sufletul celui care îţi completează trăirile cu o anumită intensitate. Iar capodopera unui artist constă în a reda intensitatea acestei trăiri ca expresie a unei reuşite simbioze între vizual şi conceptual, între natură şi omul contemporan.

Pe măsură ce mi-am recunoscut înclinaţia spre redarea frumuseţii trandafirilor, ca însuşi faptul ce priveşte imortalizarea unui moment unic din viaţa mea, putând fi transpus într-o poveste, am început să introduc în tablourile mele conţinutul de sens atribuit unei trăiri de impresionantă forţă şi vigoare, surprinsă imagistic, precum o face scriitorul Artur Silvestri în lucrarea „Perpetuum Mobile”:

„O muzică nedesluşită îl făcea să viseze cu puţin cu ochii deschişi. Era ceva ca o magie pe care nu o mai încercase niciodată până acum. Începuse să vadă peisaje, scene fără mişcare şi chipuri fără nume – aproape ca nişte fotografii – pe care le cunoscuse altă dată, demult, poate chiar în viaţa lui. Părea că retrăieşte momente concentrate, ce se întâmplaseră doar pentru a şi le reaminti altădată, cândva, într-un viitor oarecare, venit abia acum fără să-l fi anunţat nimic.”

Marea taină a creaţiei este trăirea sentimentului de a fi VIU, desprins din spatele cuvintelor care rămân întipărite în mintea celorlalţi oameni, numai dacă le comunici la timp prin reflectarea artistică a unui obiect, a unui peisaj, a unui tablou, dintr-o realitate uitată în viața cotidiană a zilelor noastre.

Cuvintele sunt drumurile pe care, totodată, arta mea le produce la vederea unei opere strălucite, cu totul inexplicabilă, pe care natura o numeşte Logos, expresia lui Dumnezeu, exprimarea Lui despre sine însuși. La început a fost cuvântul, apoi rostirea unei realităţi de care sunt legat profund subiectiv, dând la iveală grandioase revelaţii despre mine însumi. Scăpări din acelea care se găsesc numai în viziunea poetului asupra naturii, în gândurile de pace, armonie, linişte, iubire interioară pe care le dăruiesc tuturor celor care vor să constituie o permanentă noutate în peisajul artei.

Amintiţi-vă de mine este îndemnul trandafirului exprimat prin percepția personală a artistului asupra schimbărilor de mentalitate, gândire şi atitudine, pe care le prilejuieşte contactul lui cu o sensibilitate de altă structură decât acea a limitelor care împinge expresionismul trăirii prin comparaţie, ci a unui expresionism vibrant, cu inserturi simbolice, ancorat în realitatea unui eveniment numit „La Creazione Incessante”.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate