ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Amuzamentul regizorului

On Ianuarie 22, 2016, in Leadership Expert, by Neculai Fantanaru

Străduieşte-te să obții mai multă claritate asupra a ceea ce realizezi, efectuând un salt în afara valorii hrănite din acumularea individuală de cunoștințe.

Compozitorul rus Dmitry Kabalevsky care îl vizitează în aceste zile pe Prokofiev, notează: „Ceea ce m-a uimit mai mult în această raţională şi extrem de precisă metodă de lucru era faptul că încadrarea în canavaua de măsuri cu accentele ei dramatice şi psihologice precis aşezate nu-i stânjenea de loc libertatea gândirii creatoare. Scrie muzica pentru film tot atât de inspirat şi cu aceeaşi pasiune cu care scria celelalte compoziţii ale sale în care rămânea stăpân absolut fără nicio îngrădire.

Odată compusă muzica, Prokofiev i-o cânta la pian lui Eisenstein, urmărind imaginea pe ecran şi cântând tot el partea corului, dar prost, spre amuzamentul regizorului. Muzica astfel înregistrată de probă mai este urmărită împreună cu imaginea şi, dacă ele coincid perfect, Prokofiev scrie partitura de orchestră. În fine, după atente repetiţii cu orchestra, muzica este înregistrată. Ca şi cu prilejul colaborării la filmul istoric „Alexander Nevsky”, Eisenstein asistă şi acum la aceste înregistrări. Şi, ca şi atunci, el rămâne fermecat. *

Leadership: Ecoul exemplificator al acţiunilor celorlalţi se reflectă asupra ta în valoarea TRUE sau FALSE, luând în considerare capacitatea artei de a se întoarce la tine într-un mod neaşteptat, miraculos aproape?

Arta se reflectă în ceea ce creezi diferit de aşteptările obişnuite pe care le ai de la ceilalţi. Una este să creezi pentru a ajuta pe cineva, alta este să creezi pentru atingerea nivelului de excelență la care aspiri.

Diversele forme de sprijin, recunoscute în leadership drept un fel de apreciere și afecţiune, contribuie la satisfacerea necesităţilor de ordin funcţional al omului care vrea să urce cele mai înalte trepte ale măreţiei intelectuale. Dar acest lucru nu-ţi asigură neapărat o satisfacţie în a face lucruri care în mod firesc îţi aduc o stare de bine, o satisfacţie în a depăşi o povocare, în a preţui şi servi arta pe care ţi-ai însuşit-o de timpuriu.

Continuarea diverselor forme de sprijin în vederea stimulării unei pasiuni pentru o disciplină ştiinţifică în care creaţia este punctul forte, duce la o creștere a productivităţii forțelor de semnificaţie. Sau, dimpotrivă, la o scădere a importanţei diverselor stări de spirit - ca fericirea, bucuria, îngrijorarea şi tristețea, arătând fragilitatea devenirii, conflictele interioare cu care se confruntă individul.

Arta se întoarce la tine într-un mod neaşteptat, miraculos aproape, numai dacă renunţi a mai fi victima gusturilor celorlalţi oameni, fiindcă originea caracterului trudnic al artei pretenţioase (aşa cum îl accentuează de regulă avangarda unei generaţii cu atitudine) stă în plăcerea de a şti că meritele tale reale nu se vor răspândi contra ta.

Un artist nu îşi etalează arta pentru a face cuiva pe plac, deci pentru a nu stârni o reacţie adversă, ci după felul sentimentelor care îl stăpânesc, adică după cum predomină cele mai plăcute, încât să nu-şi piardă frumuseţea propriilor sale impresii despre lucrările realizate.

Leadership: Te vezi constrâns să reduci forțele de impact şi semnificaţie ale demersurilor tale de creaţie sub impulsul primar de a fi agent cauzal, de a experimenta voinţa celor care stabilesc cadrul unei schimbări majore de mentalitate?

Forțele de semnificaţie ale demersurilor tale de creaţie, având la bază anumite sondări ale zonei de reprezentativitate, pot reprezinta acele relații reciproce între semnalele de tip „suport” recepţionate de la ceilalţi. Nu este de mirare că efectul instalat după începerea etapei de aplicare a cunoştinţelor, cuprinzând procesele de stimul-reacţie, are ca opţiune de bifare acea stare de spirit debordantă de încredere şi pozitivism care joacă un rol atât de important în jurul libertăţii gândirii creatoare.

Leadershipul, orientat spre reprezentarea unor modele de gândire autentice, întâlnește pe parcursul evoluţiei acea formă de manifestare a bunei-dispoziţii care permite efectuarea unui salt în afara valorii hrănite din acumularea individuală de cunoștințe.

Individul, fermecat de această nebănuită serie de inspiraţie indusă într-o ambiantă plăcută, printr-o stimulare creatoare accentuată prin intermediul unui alt purtător de valori, poate acționa spre o tendinţă de creștere a randamentului, neinhibat de schimbul de experiență.

Libertatea gândirii creatoare este fondul organic înnăscut al temperamentului care se ghidează după dictonul "Eu organizez, eu câştig".

Ecoul exemplificator al acţiunilor de sprijin ale celorlalţi se reflectă asupra ta în valoarea TRUE dacă reușești să-ţi înțelegi atitudinea faţă de ceea ce practici, obținând mai multă claritate asupra a ceea ce vrei să realizezi.

Sau se reflectă asupra ta în valoarea FALSE dacă renunți la experiența unei călătorii fermecate ce ți se deschide înainte spre un altfel de „muzică”, care nu se încadrează în tiparele convenţionalului, a cărei finalitate trebuie să fie propria ta reinventare.

A reduce forțele de impact şi semnificaţie ale demersurilor tale de creaţie sub impulsul primar de a experimenta voinţa celor care stabilesc cadrul unei schimbări majore de mentalitate înseamnă să generezi ideea care separă sentimentul de acţiune.

Iar ideea care separă sentimentul de acţiune, întregită printr-o armonioasă şi elocventă expresivitate plastică, se face remarcată prin dispoziţia artistului de a reacţiona contrar impresiilor şi concepţiilor altora. Ideea în artă nu este să fii original sau diferit, ci să fii împăcat cu tine însuţi şi cu ceea ce faci.

Amuzamentul regizorului este rezultatul unei sinergii îndreptate spre o esenţializare a unui stil de gândire, a unei stări sau a unei situații, care poate să trezească bucuria de a fi mai eficient în desfăşurarea activităţii profesionale. Chiar dacă asta înseamnă să renunţi la ceea ce crezi că vor oamenii să fii.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us