ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Art Nouveau

On Aprilie 04, 2016, in Leadership N6-Celsius, by Neculai Fantanaru

Învaţă să faci din leadership o artă, păstrându-ţi privilegiul de a fi mai mult decât ceea ce ești.

Se născuse în mine acea îndârjire fără seamăn, proprie artistului impulsionat de dorinţa de a crea ceva original, de a găsi un limbaj artistic prin vocea numită „Eu însumi”. Dar cât mai apropiat de formele invizibilului, adică cu sensuri ascunse, dublate de adevăruri şi incertitudini, prin intermediul elementelor particulare: colorit, teme, tendinţe, îmbinarea nuanţelor, intensitatea, contrastul, aspectul, echilibrul de subiectivitate şi obiectivitate.

Întotdeauna prin porţile umbrite ale întregului univers literar, pe care de atâtea ori am încercat să-l reinventez, singur împotriva lărgirilor periodice ale hotarului "neştiutului", se revărsa desăvârşita unitate a contrariilor, răsfrântă la cea mai pronunţată convergenţă. În ceea ce privește stilul abordat, relativ greoi, el trăda anumite tendinţe de exagerare a efectelor de perspectivă ale unui personaj sau subiect.

Contrariile se atrag, dar nu înainte de a purifica şi adâncind acea constantă stilistică consistentă, acea particularitate a percepţiei formei ce are loc chiar în absenţa informaţiilor complete, sub aspectul unei intrări în imaginar, unde totul are alte valenţe, alte concretizări, o altă audienţă.

Până la căpătarea măiestriei artistice, m-am tot preocupat de această unitate a contrariilor care asigura stabilitate şi echilibru universului meu literar, dar cu o oarecare dezaprobare. De parcă aș fi intrat într-o luptă cu spiritul rătăcitor al unui geniu care își proiecta asupra mea toate oscilaţiile unei imagini repetitive, subsumate unei alte imagini cu caracter de arhetip, de model originar.

Singurul loc unde reuşeam o incursiune în Art Nouveau, explorând spontan ambivalenţa unei producţii simbolice care era în acelaşi timp o reconstituire captivantă a vieţii şi a morţii, pentru că totul suportă o transformare pe substrat organic, era acolo unde nu existau limite. În vis, ceva mult mai adânc decât simpla imagine a unui sfârşit fără început, o viziune în metafizic ce avea să fie expresia de mai târziu a frumuseţii sufleteşti sau iluzia unei minciuni, cerând crearea deliberată a unei derute interpretative.

Leadership: Depui efortul şi toată străduinţa de a aprofunda o operă de artă, fără a încerca să găseşti explicaţia creatorului ei?

A depune efortul şi toată străduinţa de a aprofunda o operă de artă este un lucru total diferit de a încerca să găseşti explicaţia creatorului ei. Prima variantă are la bază intenția de a te integra într-un tablou pe care îl găsești neobişnuit. A doua variantă ţine de încercarea de a te plasa în locul celui care a stârnit în tine interesul de a identifica elementele esenţiale ale tabloului.

Ca să fie mai clar ce vreau sa evidenţiez, vi-l prezint pe Fanshawe, aşa cum îl caracteriza pe scurt creatorul său, scriitorul Paul Auster. Extrageţi, dacă puteţi, acea noutate plină de tâlc, acel "aici este locul tău", sub aspectele unui încetul cu încetul, pas cu pas, eliminând orice abordare filosofică. Deja v-am derutat, nu-i aşa? Dar, citiţi mai departe:

Fanshawe avea ceva atât de atrăgător încât îţi doreai tot timpul să stai lângă el, de parcă ai fi putut să trăieşti în sfera lui şi să primeşti atingerea personalităţii lui. El se arăta mereu dispus să te ajute, dar în acelaşi timp rămânea inaccesibil. Îţi lăsa senzaţia că există un nucleu secret înăuntrul lui în care nu ai fi putut pătrunde niciodată, un centru misterios şi ascuns. Imitându-l, deveneam cumva parte din acel mister, dar totodată înţelegeam că nicicând nu vom putea să-l cunoaştem cu adevărat.

În versiunea mea, Art Nouveau se formează pe baza unei alianţe între descrieri și personaje, prezentate într-un mod neașteptat și imprevizibil, prin adăugarea unor imagini de fundal din care se naște specificul unui subiect viu, plin de mister, adică inaccesibil unei analize precise.

Această imagine poate fi individualizată prin valorile curente ale argumentelor propuse și integrate într-un scenariu din care cititorii - da, cititorii - trebuie să reţină doar particularităţile care dau un anumit farmec, o intrigă, asigurând căutarea esenţei a ceea ce este ascuns chiar la ei înşişi. Cititorul este oglinda, povestea, vocea, modelul, portretul unui personaj fascinant cu care se identifică.

Un artist care nu inserează un sens aparte în picturile sale, unul care nu poate fi asociat cu vreun simbol, acela care nu face niciodată apel la contrastul de clar-obscur, niciodată nu va fi etichetat drept geniu. Deci, păstrează-ţi privilegiul de a fi mai mult decât ceea ce ești în ochii lumii.

Omul care promovează leadershipul este artistul care construieşte o imagine nonconformistă, reunind-o cu adevăratele trăiri şi aprecieri ale celui ce vrea să se înalţe deasupra genialităţii lui.

Leadershipul se află în spatele a ceea ce se prezintă drept o reacție la efectul unui apel de intrare într-un personaj misterios, din care poți să alegi o varietate de caracteristici și manifestări necesare reinventării personale. El conțiine un fragment din scenariul căutării esenţei a ceea ce ești în varietatea unor tipologii umane aruncate în vârtejul măștilor.

Personajul te introduce în specificul unei anumite laturi a personalităţii pe care deseori ai ocultat-o, dar care există totuşi în tine, și așteaptă să fie savurată și lansată în lume drept pretext pentru a simți că faci parte din lumea magică a poveștilor trăite de ceilalți oameni. Cine încearcă să te imite sau să găsească o explicație, automat este inclus în mister.

Art Nouveau este o incursiune înăuntrul naturii umane care se caută, care se descoperă, care se refuză în ceea ce nu este şi se acceptă în ceea ce poate şi trebuie să fie. În leadership primează puterea de a fi un personaj misterios, făcându-te, mai îndrăzneț, mai diferit, uimind printr-un farmec aparte, devenind cu atât mai interesant cu cât reușești să lărgeşti hotarul neştiutului despre tine.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us