Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Arta concentrată în jurul unei picături de sânge

On Ianuarie 19, 2021
, in
Leadership de Succes by Neculai Fantanaru

Creează-ţi un univers care să reflecte căutările tale interioare, în aşa fel încât să scoţi în evidenţă trăsăturile adânci ale unei opere de artă.

Ieri am donat sânge pentru cineva drag, atât de drag, că aş mai dona o dată. Şi era linişte în sală, o linişte tulburătoare, ca şi când eu şi cu mine aveam de dat un examen de reciprocitate într-un spaţiu al existenţei duale, într-o încercare de transcendere a "substratului biologic-corporal" din ontologia unei opere de artă. Dacă aş fi cercetat atunci o parte din mine, prin felul cum se desfăşoară procesele biochimice la nivelul structurilor celulare, poate aş fi remarcat ritmul marelui univers păstrat într-un moment sufletesc care poate fi descoperit prin contemplarea îndelungă a unei plante, cum este trandafirul.

În timp ce sângele mi se scurgea din vene cu o rapiditate caldă, un fluid ameţitor de emoţie se transforma într-un fluid de tip artistic, însufleţitor, asemănător cu colagenul unei sinteze endogene ce produce mutaţii de molecule în structura biologicului unei lumi mai vaste, dar dominată de imaginea tăcerii. Instantaneu, m-am gândit la un trandafir care, strecurat printre alte flori, de alte specii, îşi caută rostul într-un corp uman sănătos, nu într-un amalgam de suflete călătoare. Acesta este visul poeţilor şi al filozofilor.

Numai o înţepătură te poate trezi dintr-o aţipire deplasată.

Într-adevăr, mă simţeam vulnerabil. Ca să-mi revin din starea de semiadormit aveam nevoie de un stimulent locomotor și metabolic pentru perceperea simţirii unui alt simţ, specific trăirii în lumi paralele, într-o lume imaginară superioară, dominată de o „ordine întoarsă a simultaneităţii”. Sau, poate că aveam nevoie de uniformizarea unui model de ataşament faţă de o metafiză a depăşirii de sine?

Trandafirul, atunci când este singur în ceasul sacru al amurgului, se învesmântează în vălul purpuriu al unei inimi uriaşe care bate prin absorbirea căldurii unui suflet în care te afli chiar şi atunci când eşti departe. Într-adevăr, creaţia mea este o plăsmuire a gândurilor transpuse în simboluri vii, concrete, exprimând o realitate evidentă într-un moment sublim, de mândrie şi recunoştinţă.

Leadership: Creaţia ta vizează modul în care trebuie trăită viaţa tocmai în vederea contactului dintre suflet şi idee, în contextul unei cauze programate sau aleatorii ce continuă să se manifeste şi să se exacerbeze?

Sângele mi se scurgea din venă, amintind atât de pregnant de lumina amurgului. Pentru o clipă mi-am imaginat că sunt un pictor cu vederi în alte lumi, încărcat cu vederea unui suflet de dincolo de timp. Culorile apăreau de peste tot, dar numai una singură îmi străpungea sufletul cu amintirile unei călătorii mistice în dimensiunea unei pensule de vopsea. Un roşu din acela închis, cum e vinul de Sagrantino, a declanşat în mine o pasiune imensă, o reacţie centrifugă, ceva de genul: "I believe in something that needs to be created new".

Dorinţa de a mă vedea mai departe, pentru a-mi continua drumul în acest decor al tăcerii aflat la intersecţia dintre suflet şi trup, m-a condus la categoria de comenzi inedite din portofoliul artiştilor. Demult, artistul Mircea Sin povestea despre un tânăr care a venit la el cu desenul elaborat al unei inimi cu artere, pe care vroia să o dăruiască iubitei sale. Băiatul a ţinut să precizeze că doreşte ca inima să aibă şi utilitate şi să se poată bea din ea. “Aceasta era foarte complicată, ca o fotografie, şi e mai greu să execuţi aşa ceva”, a spus sticlarul.

Uneori, pentru redescoperirea adevăratei noastre naturi și a unei simțiri mai profunde, mai prezente în involucrul pneumatic al sufletului raţional, trebuie să dăm sens chiar şi unei provocări nerealizabile. În artă se nimeresc foarte bine cuvintele lui Ioan Mititelu: „Trebuie să răspunzi cu biologicul unei lumi care ţine atât de mult la biologic, incapabilă să-şi sacrifice o parte din concret pentru o idee.”

Chiar şi după ce mi-a fost scoasă perfuzia, foarte eficient, fără durere, simţeam cum sângele continua să curgă cu aceeaşi uşurinţă şi libertate ca şi viaţa însăşi, cu aceeaşi intensitate cu care artistul stimulează intensitatea înfloririi unui trandafir colorându-l în nuanţe foarte vii.

O singură picătură de sânge, pierdută într-o singură clipă, a fost de ajuns ca să mă facă să tresar din starea de amorţire. Şi nicicând în viaţa mea n-am mai întâlnit o asemenea picătură de sânge, atât de clară, atât de caldă, atât de chintesențială, care într-o singură clipă m-a făcut să simt că aparţin unui univers deschis care mă doreşte, mă pune în valoare, aşa vulnerabil cum sunt.

Exprimarea unei simţiri vii, coagulată în jurul spontaneităţii artistice, îşi adună sinceritatea în imediata apropiere a vărsării chiar și a unei singure picături de sânge.

La fel ca în artă, leadershipul apare ca mod de comunicare a simţirii fiinţei: să fii împăcat cu tot ceea ce simţi şi să fii capabil să exprimi creativ tot ceea ce vezi, chiar şi atunci când te simţi vulnerabil.

Arta concentrată în jurul unei picături de sânge confirmă sensibilitatea artistului care reuşeşte să obţină o bucată de viziune, să dea o altă formă şi un alt înţeles momentelor capturate într-o interioritate izolată, într-o nesfârşită simplitate a simţirii.

De fapt, întreaga mea operă de artă, constituită ca o modalitate de exprimare (prin metafore, simboluri, personificări), se determină prin raportare la reperele de care are nevoie lumea lăuntrică pentru a evolua spiritual: sentimentul, viziunea, mesajul artei, fantezia, avântul spre ideal şi spre originalitate.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…