ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Arta între cadre şi efecte

On Noiembrie 16, 2016, in Leadership Z3-Extended, by Neculai Fantanaru

Stabileşte o conexiune între idei, afecte, stări psihice, astfel încât ele să-ţi sprijine afirmarea într-un context specific de expansiune a efectelor generate cu ajutorul unor teme.

În filmul lui Eisenstein, ordonarea plastică este completată de folosirea culorii: tema cruzimii şi morţii întruchipată de teutoni este, pe plan cromatic, tradusă – aparent paradoxal – în albul pelerinelor, în timp ce tema eroismului ce caracterizează luptătorii ruşi are ca echivalent cromatic – negrul.

Dinamica tuturor cadrelor se înscrie în linia valorificării acestor caracteristici plastice. Cavalerii teutoni apar totdeauna în formaţii strict geometrice, spre deosebire de mişcările trupelor ruseşti, care sunt neregulate, dar ample, în fluxuri şi valuri succesive. În montaj alternarea mişcărilor teutonilor-albi şi a ruşilor-negri creează rime plastice înscrise într-o simfonie a mişcărilor.

Paralel există un alt şir de teme plastice, echivalente figurative ale unor idei, afecte, stări psihice, care se orchestrează împreună cu temele de bază: forma căştilor, tema lăncilor care prin poziţiile lor succesive – orizontale sau verticale – comentează plastic evenimentele, tema focului legată de ruşi, cea a ghetei corelată cu teutonii. *

Leadership: Dinamica tuturor cadrelor de expansiune a efectelor pe care le generezi cu ajutorul unei teme, se înscrie în linia valorificării unor caracteristici plastice?

Întotdeauna când se încearcă o combinaţie a unor caracteristici culturale, existenţiale, concepţionale, dezvoltate în diverse scene prin interacțiunea unor personaje cu poziții de autor al unor fapte mărețe, are loc o așa numită individualizare, o centrare mai accentuată pe o devenire și un parcurs care dă măsura unui anumit construct teoretico-metodologic în psihologie.

Iar acest construct, în cinematografie, ca și în pictură, creează „rime” (potriviri) între ceea ce lipsește temei pentru ca tabloul să fie complet și ceea ce ai vrea să fie diferit pentru ca tabloul să fie uşor personalizat.

Tema este rezultatul unor căutări perpetue de cauze, abordări și efecte, înscrise într-o simfonie a mişcărilor, prin interacţiunea proceselor cognitive, volitive şi afective, ce se întrepătrund într-o continuă dinamică a cadrelor de montaj.

Leadershipul este, cel puţin într-o primă fază, o rescriere a unor teme, motive, convenţii, procedee specifice realizării peliculelor de film, cristalizate într-o structură unitară de cadre și imagini care demonstrează acea apropiere între idei, afecte, stări psihice, în condiții variate de exploatare. Toate acestea arată posibilitățile de accentuare a unor caracteristici plastice - adică în mijloace specifice de exprimare.

Aceste mijloace de exprimare reprezintă o alegere culturală/intelectuală asociată cu auto-afirmarea unui artist într-un context specific de expansiune a efectelor generate cu ajutorul unor teme.

Ca să-ţi demonstrezi rolul de mare artist în elaborarea unei premiere în psihologia unei lumi diferite, ca să aduci o viziune unică asupra unei realităţi nu totdeauna avute în vedere, trebuie să valorifici aceste posibilități de integrare a temelor într-un montaj care are puterea de a amplifica o anumită scenă. În cinematografie acest lucru este posibil prin intensificări cromatice sau suprapuneri grafice.

Arta între cadre şi efecte evidenţiază acea structură dinamică, de conectare între idei, afecte, stări psihice, care are nevoie de interpretare, de interacţiunea activă cu observatorul, pentru a se putea materializa într-o realitate în care toate fenomenele de cultură se unesc, interacţioneaza şi dau un înţeles totalizator.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us