ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Arta între experiență și creaţie

On Decembrie 12, 2016, in Leadership Z3-Extended, by Neculai Fantanaru

Învaţă să faci din leadership o creaţie, prin prisma unei idei prezente în „peisajul” unei experiențe anterioare.

Moartea, ideea morţii este permanent prezentă aici, în Mexic. Pe Eisenstein îl atrăsese doar de la început această neobişnuită sărbătoare a Zilei Morţii. Aici însă viaţa răzbate permanent de sub moarte. Moartea aruncă tot ce e perimat şi generează naşterea noului. Deşi oamenii au lăsat milenii de civilizaţie în urma lor, ai senzaţia începutului. Moartea şi naşterea sunt strânse împletite, la fiecare pas. Privind sarcofagul, ai senzaţia unui leagăn. Pe vârful piramidei milenare în ruină creşte un boschet de trandafiri. Pe un craniu sculptat mai poţi citi cuvintele: „Eu am fost ca tine - tu vei fi ca mine”.

De Ziua Morţilor copiii se joacă cu schelete miniaturale şi înfulecă cosciuge de ciocolată şi cranii de zahăr. Acelaşi om parcă, cu acelaşi profil, priveşte şi azi cu aceeaşi naivitate şi exaltare cu care privea odinioară Guatemoczin de pe rugul pe care fusese pus de spanioli şi cel de astăzi parcă are aceeaşi tărie de a rezista fără geamăt torturilor ca şi el când, aflat în flăcări, îi spunea calm unuia mai slab de lângă dânsul: „Nici eu nu stau pe roze.” Dar este copleşitoare mai ales acea Zi a Morţilor care începe cu un ospăţ trist la mormântul strămoşului şi se încheie cu o petrecere plină de senzualitate.

În acest context emoţional, în această ambianţă senzorială, în acest peisaj purtător complex de posibilităţi plastice în interpretarea emoţiei, se naşte filmul „Que viva Mexico !”. *

Leadership: Ceea ce ai trăit într-o experienţă anterioară trebuie să îndeplinească sensul pe care îl atribui unui nou context de creație?

Întregul concept de leadership, căruia i se subordonează o anumită cantitate de informație-realitate, discernută prin cunoştinţele anterioare, se poate formula în următoarea direcţie: „Eu am fost ca tine - tu vei fi ca mine”.

Este și asta o înțelepciune specială, o depăşire a unui stadiu timpuriu de descoperire a unei relații între ceea ce știi și ceea ce îți dă de gândit, din evoluţia ta. Urmat de un alt stadiu, mult mai avansat, care are ca suport nașterea unul nou fel de interpretare a realităţii care poate fi transpusă într-o idee.

Profilul unei noi forme de artă este asemenea fiecărei idei care răzbate acolo unde nu te aștepți. Se evidenţiază prin accesibilitatea și particularitatea unei preluări de efect al unui fundament bazat pe observație și interpretare a anumitor evenimente, știri, aspecte cu impact, care se întâlnesc la fiecare pas, în relație cu forma modificată a substanţialului care constituie un interes.

Ceea ce trăiești într-o experiență anterioară este doar un mod de a surprinde și de a trăi realitatea unui întreg, legătura între anumite lucruri, fenomene, părţi care se potrivesc între ele. Cu scopul de a înţelege ceea ce este important de schimbat la o imagine care se conturează prin raportarea la o temă ce are drept bază „naşterea noului”.

Arta între experiență și creație vizează extinderea unui fundament a cărui performanţă este sesizabilă numai în condiţiile unei totalităţi stocată în memorie, utilizată ulterior în realizarea unei teme personalizate.

Leadershipul este rezultatul creaţiei, este reluarea unei teme abordată prin prisma unei idei prezente în „peisajul” unei experiențe anterioare.

* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us