ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Arta între om şi creaţie

On Iulie 29, 2016, in Leadership XS-Analytics, by Neculai Fantanaru

Ridică-ţi „particularul” la nivel artistic, integrând în opera ta toate experienţele, toate motivele care te-au determinat să te redescoperi.

Eisenstein lucrează la film absorbit cu totul de pasiunea pentru subiect, preocupat întreaga zi numai de Puşkin. Apar variante, numeroase schiţe, scenariul se conturează. Paralel, se precizează şi gândurile sale privind filmul în culori despre care scrie studii teoretice pe care le va continua până la moarte (ultimul rând, scris, şi întrerupt de moarte, va fi al unui nou studiu despre culoare).

Douăzeci şi două de manuscrise cuprinzând cercetări despre culoare, care însumează sute de pagini, se află în arhiva sa: cercetări despre ceea ce numeşte "funcţia dramatică a culorii".

Pentru prima oară în creaţia sa, acum, în acest film despre Puşkin, dragostea poetica apare în tema erotică cu valorile ei psihologice nuanţate. După metafora acid sarcastică din filmul "Vechiul şi Noul", după parodia caricaturală din "Romanţa sentimentală", după erotismul biologic din "Que viva Mexico", după simbolicul şi stilizatul erotic mineralizat din "Alexandr Nevski", acum, pentru întâia dată, dragostea devine tema unui film, înfăţişată nuanţat, cu o observaţie psihologică de mare fineţe asupra mobilurilor şi evoluţiei sentimentului erotic.

Eisenstein doreşte să-l reabiliteze pe marele dramaturg, Puşkin, în filmul sau, anulând imaginea don-juanului şi înlocuind-o cu cea a unui autentic şi intens îndrăgostit. *

Leadership: Poți să introduci în creaţia ta experiența de a fi un tot unitar, înfăţişând-o nuanţat, cu o observaţie psihologică de mare fineţe, asupra mobilurilor şi evoluţiei manifestărilor personale?

Întotdeauna artistul, înălțat moral și emoțional de parcurgerea palpitantă a unei existenţe superioare, prin materializarea unor idealuri pe care le-a apărat ani întregi cu răbdare şi suferinţă, posedă două proprietăți definitorii.

Mai întâi o proprietate a minţii, învăluindu-l ca o aureolă: aceea de a atinge cunoașterea adevărurilor absolute, dându-i o mai largă libertate de interpretare a imaginii pe care și-o creează despre sine. Şi o proprietate a aspiraţiilor sale remarcabile: de a integra în opera sa toate experienţele, toate motivele care l-au determinat să se redescopere.

Omul care aprinde o scânteie de sens în evoluţia gândirii sale este o consecinţă a motivelor care îl împing spre tărâmurile artei.

Creaţia este acea marcă a leadershipului care rezistă la condiții extreme, pe care nu ai cum s-o înțelegi dacă nu ești un roman plin de viață, plin de secvenţe înflăcărate, în care eroul este nevoit să lupte cu greutăţile vieţii mai întâi de unul singur.

Așadar, creaţia este o reflectare a experienţei de a fi un tot unitar şi de a fi într-o strânsă uniune cu eroul pe care îl reprezinţi. Aceasta este una din efectele afirmării tale ca artist.

Artistul care introduce în propria lui creaţie experiența de a fi un tot unitar, înfăţişând-o nuanţat, cu o observaţie psihologică de mare fineţe asupra mobilurilor și evoluţiei manifestărilor personale, ajunge să afirme că el nu este doar un efort simbolic de a se redescoperi, nu este doar un arhetip simbolic care provoacă autoanaliza, nu este doar un triumf simbolic al vreunei forme de entuziasm din mijlocul evenimentelor.

Ci, desfiinţând şi ultima barieră care-l separă de infinitul unor şoapte, de efectuarea unei călătorii dusă până la capăt, el ajunge să redea în opera sa acea profunzime a înţelegerii personale care permite celorlalţi să vadă modul cum el însuși s-a format: între dragoste și ură, între greu şi uşor, anulând imaginea unui încercat al sorţii şi înlocuind-o cu cea a unui autentic şi intens îndrăgostit de viaţă.

Arta între om şi creație poate reprezenta o dificultate de comunicare a unor mesaje pline de adevăruri dacă nu reușești să-ţi exprimi manifestările existenţei în vârful scării valorilor care se perpetuează, printr-o dinamică a dezvoltării, spre beneficiul cunoaşterii de sine.

Particularul este un tip de conexiune între tine și rezultatele experienţelor tale, transformată treptat într-o creaţie unică.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us