ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Arta între preferinţă și tematică

On August 14, 2016, in Leadership 7th Edition, by Neculai Fantanaru

Raportează-ţi personalitatea la nivelul unui personaj aflat la baza creaţiei tale, în urma reanalizării modului său de expunere predominant în conştiinţa artistică.

În această perioadă îi cade în mână lui Eisenstein o carte despre procedeele compoziţionale ale lui Tolstoi în „Hagi Murad” și „Holstomer”, o poveste autentic emoţională despre construcție. O nouă soluție îi este dată astfel prin transfer. Deci procedeul analizat în acea carte constă în faptul că totul e arătat prin conștiința „înapoiată” a unui personaj. De ce să nu facă și el la fel? De ce să nu soluţioneze astfel trecerea celor 33 de ani de la etapa a doua la ultima din filmul său?

E atât de simplu: conștiința cuiva de dinainte de război, izolat timp de trei decenii, care se ciocneşte acum de noua realitate, exprimată prin construcția canalului. Astfel decalajul de timp, până acum o dificultate în soluţionarea compoziţiei, devine o necesitate artistică. „În cazul când calendarul nu ar fi impus acești 33 de ani, ar fi trebuit inventaţi, impuşi cu forța.”

Acum bătrânul cântăreț Tohtasin, unul dintre personaje, și-a conturat traseul, are unde să meargă în partea a treia a filmului, devenind un „Holstomer invers”. *

Leadership: Îți exprimi preferinţa pentru o tematică inedită capabilă să te reprezinte ca model de comunicare artistică, prin intermediul conștiinței unui personaj care se alătură în povestea vieţii tale?

Datorită raportului complex între autenticitate și premisele construcţiei unei identităţi a ideii de artă, artistul (asupra căruia se poate proiecta o nebunie a combinaţiei dintre ficţiune şi realitate) se simte obligat să-şi întărească mijloacele de validare a creaţiei, arătând o preferinţă pentru tematica inedită prin intermediul conștiinței „înapoiate” sau „avansate” a unui personaj. Prin identitatea ideii de artă se înţelege partea de rezistenţă a unei construcţii emblematice, devenită un fel de necesitate a artistului de a însufleţi o lume pierdută în „negura de vremi”, de a dilua conținutul unui mesaj expus ca o reflectare a laturii sale creative..

Așadar, felul în care practici cunoaşterea cea mai înaltă, factorul de producție prim al descoperirilor, susţinând evaluarea caracteristicilor reale ale construcţiei de artă, creează nevoia imperioasă de exprimare pe un altfel de subiect, adăugat pe trunchiul existenţial al unei personalităţi în manifestare psihologică dinamică.

Aici ne referim la un model de comunicare artistică al cărui principal atu îl constituie raportarea la un personaj interpretat într-o producţie cinematografică care se relevă spectatorilor prin intermediul interacţiunilor dintre Egoul regizorului şi Alter-Egoul său. Povestea unui personaj este curajul unui regizor de a modifica o realitate în funcție de cum crede el că ar trebui să se întâmple evenimentele, încă această realitate să rămână în amintirea lumii, şi chiar să o schimbe.

Ce cunoaştere i se poate atribui unei instanţe narative, în cadrul actului artistic, astfel încât să se poată realiza o temă cuprinsă între realitate și ficțiune? Și ce-ar fi dacă imaginea unei anumite raţionalităţi nu ar avea şansa de reuşită din cauza faptului că nu poate stabili un raport viabil cu realitatea înconjurătoare?

Leadership: Eşti în stare să percepi cunoaşterea artistică din prisma unei experienţe de creaţie numită "o trecere dincolo de oglindă", încât să permiţi conştiinţei scurtcircuitarea distanţei dintre realitate şi ficţiune?

Iată un nou personaj, o identitate abstractă, perfectă pentru o tematică mai puțin explorată, care aparține unor surse de compoziţie provenind din legătura formată între opţiunea personalizată și modelarea permanentă a rolurilor în funcţie de context. Iar conștiința acestui personaj intervine, ca superioară faţă de precedentele modele, prin atitudinea de apărare sau de supunere, printr-un proces de identificare integrală cu rezultatul unei ştiinţe şi al unei îndeletniciri care exaltă voinţa umană deasupra limitelor commune.

Liderul este creatorul unui personaj aflat într-o continuă transformare, un personaj care arată efectul direct în degajarea comportării și evoluţiei faţă de însăşi opera în care este dezvoltat. De aici rezultă o concepție nouă despre reorientarea gândirii sau regăsirea ordinii reale a valorilor care îl întregesc pe lider în sfera artei de a se manifesta ca sursă de stimulare imaginativă şi de interpretare creativă.

Să-ți raportezi personalitatea la nivelul unui personaj aflat la baza creaţiei tale, în urma reanalizării modului său de expunere predominant, între o conștiință înapoiată și o conștiință avansată, este o reflectare a experienţei de acomodare la o situație determinată de însăşi noţiunea de deținere a unei profunzimi de expresie personală, cât mai apropiată de spiritul originalităţii.

Experienţa de creaţie numită "o trecere dincolo de oglindă" se referă la raportul regizor-personaj care se confruntă cu imaginea de sine aflată relativ la maturizare, reprezintănd (ca necesitate artistică) acțiunea diferit de felul cum o percep alţii, dar identică cu cerinţa autoritară a conştiinţei care strigă: "Fii atent să nu confunzi ce vrei să fie adevărat cu ce este adevărat".

Arta între preferinţă și tematică vizează transferul de manifestare al personalităţii în afara a ceea ce știm despre ea şi efectul pe care îl produce într-un punct de recepționare al creaţiei, exprimată printr-un ansamblu de elemente de construcţie (atitudini-valori) care servesc ca bază de susţinere a conceptului de „cunoaştere transferabilă”.

Ceea ce transferi prin creație, de la tine la personajul tău, și invers, nu se opune normelor rigide ale leadershipului. Ci, dimpotrivă, este o integrare a gândirii într-o altă direcție de înțelegere, cuprinsă între necesitatea artistică a sublinierii contrastelor caracteristice evoluţiei tale şi necesitatea de a te descoperi în ce nu ai mai fost.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate