ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Arta între preferinţă și tematică

On August 14, 2016, in Leadership 7th Edition, by Neculai Fantanaru

Raportează-ţi personalitatea la nivelul unui personaj aflat la baza creaţiei tale, în urma reanalizării modului său de expunere predominant.

În această perioadă îi cade în mână lui Eisenstein o carte despre procedeele compoziţionale ale lui Tolstoi în „Hagi Murad” și „Holstomer”, o poveste autentic emoţională despre construcție. O nouă soluție îi este dată astfel prin transfer. Deci procedeul analizat în acea carte constă în faptul că totul e arătat prin conștiința „înapoiată” a unui personaj. De ce să nu facă și el la fel? De ce să nu soluţioneze astfel trecerea celor 33 de ani de la etapa a doua la ultima din filmul său?

E atât de simplu: conștiința cuiva de dinainte de război, izolat timp de trei decenii, care se ciocneşte acum de noua realitate, exprimată prin construcția canalului. Astfel decalajul de timp, până acum o dificultate în soluţionarea compoziţiei, devine o necesitate artistică. „În cazul când calendarul nu ar fi impus acești 33 de ani, ar fi trebuit inventaţi, impuşi cu forța.”

Acum bătrânul cântăreț Tohtasin, unul dintre personaje, și-a conturat traseul, are unde să meargă în partea a treia a filmului, devenind un „Holstomer invers”. *

Leadership: Îți exprimi preferinţa pentru o tematică inedită prin intermediul conștiinței unui personaj?

Datorită raportului complex între autenticitate și premisele construcţiei unei identităţi a ideii de artă, artistul (asupra căruia se poate proiecta o nebunie a combinărilor) se simte obligat să-şi întărească mijloacele de validare a creaţiei, arătând o preferinţă pentru tematica inedită prin intermediul conștiinței „înapoiate” sau „avansate” a unui personaj.

Așadar, felul în care practici cunoaşterea cea mai înaltă, factorul de producție prim al descoperirilor, susţinând evaluarea caracteristicilor reale ale construcţiei de artă, creează nevoia imperioasă de exprimare pe un altfel de subiect, adăugat pe trunchiul existenţial al unei personalităţi în manifestare psihologică dinamică.

Ce cunoaştere i se poate atribui unei instanţe narative, în cadrul actului artistic, astfel încât să se poată realiza o temă cuprinsă între realitate și ficțiune? Și ce-ar fi dacă imaginea unei anumite raţionalităţi nu ar avea şansa de reuşită din cauza faptului că nu poate stabili un raport viabil cu realitatea înconjurătoare?

Iată un nou personaj, o identitate abstractă, perfectă pentru o tematică mai puțin explorată, care aparține unor surse de compoziţie provenind din legătura formată între opţiunea personalizată și modelarea permanentă a rolurilor în funcţie de context. Iar conștiința acestui personaj intervine, ca superioară faţă de precedentele modele, prin atitudinea de apărare sau de supunere, printr-un proces de identificare integrală cu rezultatul unei ştiinţe şi al unei îndeletniciri care exaltă voinţa umană deasupra limitelor commune.

Liderul este creatorul unui personaj aflat într-o continuă transformare, un personaj care arată efectul direct în degajarea comportării și evoluţiei faţă de însăşi opera în care este dezvoltat. De aici rezultă o concepție nouă despre reorientarea gândirii sau regăsirea ordinii reale a valorilor care îl întregesc pe lider în sfera artei de a se manifesta ca sursă de stimulare imaginativă şi de interpretare creativă.

Să-ți raportezi personalitatea la nivelul unui personaj aflat la baza creaţiei tale, în urma reanalizării modului său de expunere predominant, între o conștiință înapoiată și o conștiință avansată, este o reflectare a experienţei de acomodare la o situație determinată de însăşi noţiunea de deținere a unei profunzimi de expresie personală, cât mai apropiată de spiritul originalităţii.

Arta între preferinţă și tematică vizează transferul de manifestare al personalităţii în afara a ceea ce știm despre ea şi efectul pe care îl produce într-un punct de recepționare al creaţiei, exprimată printr-un ansamblu de elemente de construcţie (atitudini-valori) care servesc ca bază de susţinere a conceptului de „cunoaştere transferabilă”.

Ceea ce transferi prin creație, de la tine la personajul tău, și invers, nu se opune normelor rigide ale leadershipului. Ci, dimpotrivă, este o integrare a gândirii într-o altă direcție de înțelegere, cuprinsă între necesitatea artistică a sublinierii contrastelor caracteristice evoluţiei tale şi necesitatea de a te descoperi în ce nu ai mai fost.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us