ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Artistul unei lumi nemărginite

On Ianuarie 02, 2016, in Leadership Pro, by Neculai Fantanaru

Învaţă să recunoşti viitorul prin prisma a ceea ce se săvârşeşte în tine, simultan cu voința de a crea o altă reprezentare a scenei numită „Lume”.

Nu găsesc drumul lin spre cel care sunt cu adevărat şi care mă cheamă adesea sub pretextul unor frământări necontenite, prin presiunea exercitată de masa efemerului, sub forţa unei fulgerări venite din spaţiul necesităţii de a crea. De a fi artistul unei lumi renăscute prin aplicarea metodei comparaţiilor, un adept al viziunii echivalenţei dintre foc şi apă, numai din voinţa de a desfăşura cele mai variate transformări lumeşti. Fără a mă înfiora în faţa gigantei explozii informaţionale.

Totul trebuie să aibă o noimă în spatele paravanului lumii, în numeroasele contexte ale amestecului de real şi imaginar. Şi simt cu vădită curiozitate, cu dorința de a înţelege în modul cel mai profund imaginea de ansamblu, că oricât aş căuta răspunsurile la marile întrebări ale condiţiei umane, ale trecerii mele prin lume, ale filosofiei şi ale sinelui, niciodată nu le voi găsi.

Chiar dacă fac din această căutare aventura vieţii mele, o continuare a tendinţei de trecere spre abstract, un joc cu alunecări imprevizibile de la sublim la ridicol, până la urmă tot voi ocoli partea de drum care nu-mi aparţine. Cu toată puterea imaginaţiei ce-şi încordează mușchii în întrecerea spectaculoasă dintre spaţii şi locuri, din fiecare însemnătate acordată obiectelor şi proceselor, de care mă tem că a venit vremea să le biruiesc, voi putea oare să dau viață unei sinergii puternice?

Leadership: Felul în care îţi dezvălui fiinţa interioară slujeşte rolulului pe care îl trăieşti prin prisma certitudinilor vieţii aflate în prim planul unor întâmplări succesive ce trezesc o anumită suspiciune vis-a-vis de natura realităţii pe care o percepi?

Regăsesc în mine cuvintele lui Ioannis Anghelos din romanul lui Waltari: "Două clipe, aparent despărţite de mulţi ani, sunt doar una şi aceeaşi. S-au săvârşit în mine simultan. Cele două clipe de clarviziune, scufundate în fiinţa mea şi contopite una în alta, sunt singurele certitudini ale vieţii mele, în timp ce întâmplările succesive pe care le-am crezut reale sunt doar viziuni şi imaginaţie. Săptămânile, lunile, anii sunt doar măsuri inventate de om. Ele n-au nicio legătură cu timpul adevărat, timpul lui Dumnezeu”.

Dacă aş fi un clarvăzător puternic aş putea citi clipa ciudată a acestei dimineţi. În ea sunt strânse, ca un colier din perle de cultură în jurul lumii, toate noimele neînţelesei formule: nașterea = viaţă + moarte. Sau poate că ochii mei, deprinşi cu zonele obscure ale imaginaţiei, sunt tulburaţi de magia înşelătoare a unei lumi mici încorsetate în regulile unei lumi mai mari.

Pentru a răspunde chemării de artist, leadershipul se poate cântări pe axa devenirii prin cultivarea abilităţii de a utiliza realul și imaginarul. Atât prin cunoaşterea provenită pe linia momentului prezent, dintr-o experiență a căutării răspunsurilor la întrebările propriei identităţi, de genul: „cine sunt?”, cât și din cunoaşterea care rezultă din eventualele răspunsuri.

Leadership: Poți să asiguri forța motrice care face tranziţia de la o formă de înțelegere de tip „Low” la o formă de înțelegere de tip „High”?

Liderul-Artist este omul schimbării care știe să recunoască viitorul prin prisma a ceea ce se săvârşeşte în el simultan cu voința de a crea o altă reprezentare a scenei numită „Lume”. Un astfel de om pune totul sub microscop, fiecare noţiune neînţeleasă, fiecare simţire, fiecare fenomen, fiecare moment, așa cum pictorul pune alături obiectele cele mai diferite pentru a le descoperi corespondențele secrete, şi transformă în pricepere ceea ce ţine de concretul vieții pentru a obţine revelația întregului.

Priceperea de a genera răspunsuri și certitudini vizavi de lume, cu ajutorul raţiunii și imaginaţiei. Priceperea de a contraargumenta orice idei opuse constructelor lor plauzibile prin aplicarea metodei comparaţiilor cu TOTUL din jur, este forța motrice care face tranziţia de la o formă de înțelegere de tip „Low” la o formă de înțelegere de tip „High”.

Cu alte cuvinte, o formă de înțelegere de tip „Low” lucrează conform unor motive venite din păreri preconcepute sau impresii generale, dar nu din experienţă. Pe când o formă de înțelegere de tip „High”, ca produs al unui act de creaţie, de cultură şi de fructificare a experienţelor, având influenţă asupra muncii intelectuale, lucrează conform unor motive venite din reflexie, din judecată şi raţionament, iar nu din impulsuri sensoriale sau percepţionale.

Ceea ce se săvârşeşte în tine, simultan cu voința de a crea o altă reprezentare a scenei numită „Lume”, este calitatea de a recunoaşte o realitate care nu există şi de a o transforma într-o realitate imposibil de contestat?

Artistul unei lumi nemărginite poate îndeplini condiţia favorabilă extinderii leadershipului de a fi, prin cercetarea totului din jur şi prin adâncirea în sine, mult mai mult decât ceea ce este. De a fi un iluminat.

Pune o fărâmă din ceea ce te înconjoară în categoria întrebărilor, așa cum pictorul pune o fărâmă din el în fiecare lucrare, și încearcă să cauţi răspunsul în condiţiile trecerii tale prin lume. Aplicând ţie însuţi adevărul pe care l-ai constatat, în timp vei deveni una cu adevărul, vei ajunge la o cunoaştere avansată, și vei conştientiza la un moment dat ceea ce este esenţial și ceea ce trebuie schimbat. Din artist, devii un iluminat - cel ce vede realitatea, dincolo de moarte şi de aparenţe.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us