ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ascultă-mă ca şi când mi-ai privi sufletul

On Noiembrie 20, 2021, in Lideri şi Atitudine, by Neculai Fantanaru

Între sunetul unei melodii şi sunetul unui artist de mare talent există un infinit mic, care reprezintă o întreagă lume.

Există melodii de neuitat la care te întorci mereu, într-un fel de neimaginat, fiindcă însăşi ele se încăpăţânează să se ascundă în sufletul tău, împlinite, devotate pe timp îndelungat, punând pe primul loc legătura strânsă dintre vizual şi acustic. Şi le asculţi cu drag, în cel mai fidel mod posibil, cu gândul la mare, la nisipul cu scoici (prezente în apusurile pline de culoare şi profunzime), fără să realizezi că timpul trece în timp ce ele îţi ocupă tot timpul.

Iar sufletul tău este prezent acolo unde sunetul "DEEP" îşi face loc prin timpanul tău, ajungând până la acea unealtă magnifică numită senzaţie, mecanism de captare şi înregistrare a informaţiilor din realitatea înconjurătoare, în care toate amintirile reînvie până la a atinge acea stare inefabilă de pace cu tine însuţi. Melodia însăşi, primul secret inspirat din tainele universului, este acea forţă a sufletului care trece prin experienţa actului de creaţie, o pătrundere într-o realitate care îşi omite dimensiunea temporară, suplinind parcă eterna lipsă din infinitul unei priviri căreia îi lipseşte acea notă predominantă de inspiraţie suprarealistă.

Nu trebuie să începem prin a face muzică, ci experienţe... Muzica este idealul omului iluminist, anunţând la possibilità di imprimere nell'anima la sete di assimilazione della bellezza.

Sunt cu mine însumi atunci când o ascult, discret, plin de naturaleţe, cu inimă curată. Cred că natura şi-a deschis sufletul în favoarea particularizării unui dialog încet, liniștit, dulce, care mă înviorează. You Are Deep, îmi transmite ea, fiindcă sunt parte din refrenul ei. Melodia mă lasă să-i pătrund armoniile, până când nu mai pot rupe contactul cu mine însumi, concomitent cu fragilitatea unei pânze transparente de in pe care artistul îşi ţese imaginile multicolore, permiţând ghicirea tuturor contururilor de dedesubtul unei stări de fond. Ascult-o, şi spune-mi că n-am dreptate. ( Roudeep - You Are Deep )

Leadership: Cum îţi exprimi trăirea unui presentiment al eternităţii, din perspectiva credinţei neclintite într-un ideal al armoniei înţeles ca o viziune bazată pe introspecţie?

O ascult mai ales noaptea, când totul este DEEP în somnul care nu cunoaște altă lume în afară de acel loc surprinzător numit “Sunshine In The Moonlight”, în măsura în care se ia drept simbol pe sine însăşi în raport cu odiseea unei conştiinţe în căutare de sine, sau cu descrierea aproape vizuală a unei ascensiuni nesfârşite în iubire. Încă, îmi recunosc vina de a mă ataşa nespus de această melodie, excepţională prin frumuseţea ei poetică, sintetizată în expresia gravă de coral, cu inflexiuni vocale de adâncă sensibilitate, simţire, pace.

Cred că aşa îmi exprim eu trăirea unui presentiment al eternităţii, ascultând-o intens printr-un fel de însufleţire a sinelui şi a experienţei de creaţie, printr-un narator, respectiv prin eul liric.

Este un pansament pentru suflet. Melodia îmi ascultă sufletul cu aceeaşi putere cu care eu îi pătrund natura spirituală, pe plan sonor asortându-se nuanţei cu care calmul ritmic se reinstalează în orizontul artistic al experienţelor vechiului romantism, pe un alt miraculos tărâm, numit: Elaiznesse, sau fiorul unei uimiri firave.

Ea îmi aminteşte de acea zi însorită de vară, la plaja din Mamaia, când citeam romanul “Pe firul de păianjen al memoriei”, izbutind să înţeleg ceva mai mult din universul Cellei Serghi:

“Fiecare scriitor este obligat să-şi formeze limba sa, după cum fiecare muzician este obligat să-şi formeze sunetul său, ritmul său, coardele grave intonând tema într-un tremolo adecvat momentului. Şi între sunetul cutărui muzician şi sunetul unui artist de mare talent există un infinit mic, care reprezintă o întreagă lume.”

Leadership: Eşti în stare să împingi creaţia ta la limita imposibilului, în încercarea de a spori numărul lucrurilor la care se poate gândi cineva aflat într-o stare de vibraţie continuă a sufletului?

Iar dacă ascult neîncetat “Roudeep - You Are Deep”, pe o formulă unică ce cuprinde mai mult mi (minor) decât la (diez), fără să intervină un proces de dinamizare ritmică odată cu creşterea sonorităţii, asta se întâmplă pentru că în mine sunt cuprinse două infinituri, amândouă de adâncă vibraţie emoţională: întreaga valoare a simplităţii „subtile” şi aura simplităţii spiritualizate. Uniunea perfectă dintre ceea ce e imaginar şi ceea ce este marcant.

O voi mai asculta o singură dată, înainte ca somnul să mă cuprindă de-a-ntregul. Fiorul unei muzici armonioase mi se va strecura în suflet. Simt că nimic nu va mai fi la fel. Viaţa mea se va schimba. Soarele va străluci în fiecare zi. Valurile mării îmi vor şopti cuvinte de dragoste amestecate cu scoici şi nisip, într-un cuceritor joc al sunetelor delicate, variate, liniştitoare, combinate într-un requiem căruia nu îi lipsesc niciodată frumusețea și puterea emoțională.

Nu voi mai fi acelaşi, dar voi rămâne călăuzit de revelaţia unei voci aparte dintr-un timp de aur în care voi contempla întreaga măreţie spirituală a unei creaţiuni artistice. Cred că am învăţat semnul scris al sunetelor, fiindcă m-am lăsat purtat pe tărâmul magic al sunetelor delicate, ca să devin una cu ele.

Sunt DEEP, pentru că am optat pentru tonuri blânde, consolatoare, relaxante. Sunt DEEP pentru că nu voi părăsi niciodată un anumit gen de muzică în perioada de creaţie, prin modalităţi de exprimare ce preconizează viziunea artistică. Sunt DEEP fiindcă îmi ascult sufletul pe cât de curat, pe atât de nobil, în avântul pe care o singură dorinţă îl mistuie fără încetare: să fiu împăcat cu mine însumi.

Leadershipul, provenit din articularea unui sunet de vrajă în contextul unei melodii de mare vibraţie emoţională, vine în întâmpinarea acelei creaţii artistice pe care o posedă simțirea unei legături puternice între stimul şi atitudinea ta faţă de stimul.

Ascultă-mă ca şi când mi-ai privi sufletul ! Asta îmi transmite conţinutul liric al melodiei “You are Deep”, farmecul ei, ca un fel de stare a sufletului, inducându-mi o transă în care mă afund tot mai adânc, conturând în lumini și umbre, în vise şi viziuni, personalitatea artistului care te invită seniorial într-o lume aparte. Activarea acestei lumi se face cam în acelaşi fel cum un privitor evaluează în subconştient valoarea unui tablou în funcţie de impresia pe care o stârneşte acel tablou asupra simţurilor sale.

Melodia “Roudeep - You Are Deep” este locul prielnic unei stări de fond, desemnată ca unitate indisolubilă de factori sensibili ce trec printr-o poveste a conţinutului cu formă artistică, detaşându-se cu o intensitate progresivă de orice umbră a ideii de „a urma mulțimea”.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate