ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Asta este înţelepciunea mea

On Martie 31, 2016, in Leadership FX-Intensive, by Neculai Fantanaru

Fii gata să-ţi duci leadershipul la un nivel mai înalt, printr-o extindere a experienţei de a afla ceva adevărat, de care la fel de bine te poți îndoi.

Una din micile mele pofte de-a mă îmbogăţi intelectual, dublată de forţa experienţelor de cunoaştere, era dată de încercarea de a trasa un şanţ în timp, prin anii unor lămuriri finale cu viaţa, cu oamenii, cu gândirea aproape uitată, un fel de întoarcere imaginară în fiecare etapă a istoriei lumii. Oare relația dintre artist și arta scriitoricească poate fi dată de faptele și datele, întrepătrunse în timp de raţiunea trează și conştientă, când staţionezi mai mult decât este necesar înăuntrul unei lumi în care nu te recunoști?

Răbdarea mea era supusă la grele încercări de fiecare dată când, în mirajul unei întâlniri cu eroi mai vechi sau mai noi, de care sigur v-ar plăcea să citiţi, forţa intelectualului din mine izbucnea spre un "având în vedere" investigativ, aşteptând parcă un verdict iminent din partea unor distribuţii de evenimente aleatorii. Nimeni nu poate ști cât durează o eternitate a clipei în alta, când umbra îți este purtată printr-un accesoriu de efect numit: dezorientare.

Pentru fiecare amănunt în parte, pentru fiecare mică achiziţie de constatări, repartizată pe întregul plan al unor mulţumiri şi acuzaţii la adresa vechilor mentalităţi, corespundea ipostaza unor scurte evadări din peisajul viziunii asupra lumii, din perspectiva a ceva în care eram şi nu eram. Fără implicare directă, dar cu efecte asupra sugestivităţii pe care încercam să o făuresc şi să o depăşesc totodată.

Condamnându-mă la o sentinţă mult prea dură, conform găsirilor şi contrazicerilor filozofice, ştiinţifice, dogmatice, culturale şi religioase din vremurile trecute, pentru care un artist şi-ar pune lesne întrebarea: "Care este trăsătura distinctă a realismului dacă unicul scop rămâne semnalarea unei perceperi vizuale a lucrurilor şi evenimentelor, fără a băga de seamă partea lor negativă?", obţineam impresia pregnantă de gri. Pe care acum am vrut s-o împărtăşesc cu voi.

Leadership: Poți să te pui în ipostaza unor scurte evadări din peisajul viziunii asupra lumii, comparând ceea ce ştii din perspectiva a ceva în care eşti şi nu eşti?

Iată, spre exemplu, care era gândirea secolului lui Victor Hugo, amăgitoare pe alocuri, făcându-mă să cred că toate au o explicaţie, dar nu tocmai una uşor de acceptat:

„Să dai pământul în schimbul paradisului înseamnă să dai vrabia din mână pentru cioara de pe gard. Să te laşi amăgit de infinit. Eu sunt neant. Mă numesc domnul conte Neant, senator. Existam înainte de a mă naşte? Nu. Am să mai exist după moarte? Nu. Ce sunt eu? Un pumn de ţărână închegat într-un trup. Ce rost am pe pământ? Am de ales. Să sufăr ori să petrec. Unde mă duce suferinţa? În neant. Dar voi şi suferi. Unde mă va duce desfătarea? În neant. Dar voi fi avut parte de bucurii. Am de ales. Trebuie să mănânci sau să fii mâncat. Eu mănânc. E mai bine să fii dinte decât iarbă. Asta este înţelepciunea mea."

Umblând nesingur cu cheia a ceea ce am constatat pe drumul întoarcerii în veacuri, zadarnic al celui din urmă accept de reînnoire cugetătoare, mi-am continuat efortul de aflare al adevărurilor uitate. Cu singura menţiune că potrivirea lucrurilor şi concepţiilor în ecuaţia propriei fiinţe, în mijlocul unei vieţi confortabile de om care stăpâneşte arta de a descoperi şi de a schimba înţelesurile, prin tot ceea ce spun astăzi, va fi scos din contextul analizei zilei de mâine. E mai bine să uiţi trecutul decât să-ţi aminteşti de el, dacă vrei să trăieşti prezentul. Asta este înţelepciunea mea.

Pentru o mai bună lămurire a considerentelor perceperii mele în limitele unei cunoaşteri din care lipsește experiența, dar persistă acea doză de înţelegere şi de acceptare a unor puncte de vedere străine, bine argumentate, este nevoie de o comparație cu ceea ce știu deja din perspectiva a ceva ce sunt sau nu sunt. Sau din perspectiva a ceea ce am sau nu am.

În leadership, asta se traduce prin a construi certitudini pe suportul unor așteptări diversificate: optimiste sau pesimiste.

Leadershipul este o extindere a experienţei de a afla ceva adevărat, de care la fel de bine te poți îndoi, pozitiv sau negativ, dar din care rezidă o anumită înțelepciune - o sumă de percepţii care, întărite prin repetiţie, devin constante definitorii şi creează astfel tipologia unei personalităţi distincte.

Însă potrivirea anumitor percepţii, argumente și concepţii în ecuaţia propriei ființe, fără o implicare directă în acțiunea realităţii, adică atunci când staţionezi mai mult decât este necesar înăuntrul unei lumi în care nu te recunoști, duce spre un rezultat total neinspirat care determină izolarea ta. Cu cât afli mai multe, cu atât dezorientarea este mai mare şi cu atât devii mai aspru în a judeca.

„Asta este înţelepciunea mea” spune un intelectual desăvârşit care, citind şi aflând, reacţionând printr-o judecată echilibrată a cauzelor şi a efectelor, reuşeşte să se autoanalizeze mai bine şi să-şi dea seama ce fel de om este: al trecutului, al prezentului sau al viitorului.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us