ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Asta înseamnă să fii artist

On Decembrie 31, 2020, in Alpha Leadership, by Neculai Fantanaru

Un artist adevărat îşi oglindeşte înalta expresie a sufletului în generarea unei creații ce are puterea să-i transforme destinul într-o personificare a splendorii naturii.

Trandafirul este manifestarea în artă a propriei mele existenţe, dar numai atunci când îmi ghidez existenţa sensibilă, plină de emoţie şi de imaginaţie, după expresia unei anume logici interioare ce urmează forma de devoţiune faţă de valoarea unei clipe trăite în lumina creaţiei avangardiste. Spirit de prim rang artistic, trandafirul înfăţişează caracterul şi expresia specifică culorilor din care se hrăneşte sufletul viu al unei opere de artă zămislită dincolo de compromisurile morale, dincolo de raporturile cu mediul, dincolo de orice metafizică a esenţelor preţioase, a parfumurilor de lux şi a explicaţiilor transcendentale.

Evident, între mine şi trandafir există o simţire de mare puritate, o apropiere autentică de fenomenul artistic, o corespondenţă perfectă între limbajul plastic şi acel spaţiu de graniţă între text şi realitate. Încât tot ceea ce m-a îndemnat spiritului Lui să scriu aici, cu chibzuinţă, cu multă admiraţie pentru înălţimea expresiei, devine semnul unei dăruiri complete a sinelui într-un univers metafizic care transcende forma şi alchimizează substanţa, ca s-o trimită înapoi în fluxul Vieții Universale.

Aici intervine raportul de asemănare cu luciditatea unui alt artist al cuvintelor. Fiindcă tot ce spun acum despre trandafir, prin corespondenţa dintre interioritate şi subiectivitate, a fost bine redat de scriitorul Paul Auster în romanul “Trilogia New York-ului”:

“Acea cunoaştere m-a transformat, cred eu, şi m-a făcut să mă simt mai uman. Aparţinându-i Lui, am început să mă simt de parcă nu aş fi aparţinut tuturor celorlalţi. S-a dovedit astfel că locul meu în lume era dincolo de mine însumi, iar dacă acel loc se afla în mine, era la fel de imposibil de localizat. Era spaţiul minuscul dintre Ego şi Non-Ego, iar pentru prima oară în viaţă am privit acest nicăieri ca fiind centrul precis al lumii. Şi a venit apoi ziua când arta mi-a dominat instinctele de creator, permiţându-mi să le împing spre limite inimaginabile.”

Leadership: Eşti în stare să duci măcar una formele arhetipale ale naturii la rangul de imagine originară, desăvârşită şi sublimă, printr-o abordare a realităţii aflate la limita dintre figurativ şi nonfigurativ?

Se vede că trandafirul, abia îmbobocit ieri, îmi prevede o afinitate suplimentară pentru conştiinţa unei fiinţe impregnată cu imaginaţie instantanee, deschisă sublimului unei scriituri greu de uitat. Cumva, el mă completează necondiţionat, lăudabil, în chip firesc, prin prezenţa vie a unui sâmbure de creaţie determinist, narativ, pe care, dacă l-aş considera o iscodire a semnificaţiilor purtate de culori, mi-ar fi mai uşor să înţeleg importanţa simbolismului divin, sensibil, multidimensional, sincretic, necesar cunoaşterii fenomenelor de transformare a legilor artei în legi ale sufletului.

Foarte adevărat. Orice artist talentat este sămânţa de înaltă expresivitate a unui trandafir care îl pune în necontenită apropiere atât cu el însuşi, cât şi cu lumea creaţiei universale în sânul căreia se înfruntă şi se împacă forţele antagoniste ale spiritualului şi materialului, în orice caz, adăpostind versiunea simbolului divin care transcende timpul, aparenţele, graniţele realităţii.

Cu nespusă consideraţie, in concreto, am acceptat din mers această cunoaştere a artiştilor preocupaţi de latura metafizică a unei lumi iinfluenţate de devenirea simbolică, considerând necesară integrarea artei în viaţa mea ca pe o izbăvire promisă în faţa păcatului de a nu fi ascultat când a trebuit de legile blânde ale creaţiei şi progresului. Şi cred că aici îşi face loc chemarea divină a artistului care, cu tenacitate şi migală, a învăţat să contemple din exterior frumuseţea ascunsă în lucrurile simple, în cele mai mărunte detalii, în fiecare suflet care doreşte să se apropie de al său.

Aşa este când îţi iei în primire rolul unui artist condus de sacralitatea asociată trandafirului. Este ca şi când a trăi experienţa unui joc de lumini şi umbre ce se poate rejuca la nesfârşit cu lumi şi Quest-uri generate aleator printr-o abordare peisagistică aflată la limita dintre figurativ şi nonfigurativ, între ceea ce se simte şi ceea ce se poate face, între ceea ce se vede cu ochiul liber și ceea ce ține de partea metafizică a existenței mele.

Lui Dumnezeu i-au plăcut întotdeauna trandafirii. Cel mai mult.

Leadership: Care este maximul expresiei unei inspiraţii artistice care promovează ideea unei opere create după modele deja existente în natură, în conformitate cu caracterul de întreg prin care se distinge partea esenţială a sinelui tău?

Da, accept acest aspect ca un fel de schimb de suflete între două individualități reciproc conștientizate, ca posibilitate optimă pentru personalizarea unei gândiri de revelaţie supranaturală în care se particularizează și se conștientizează preocuparea pentru cunoașterea naturii ce trebuie lăsată să evolueze în continuare. Trandafirul, de înaltă ţinută poetică, îmbibat într-o pânză fină cu sudoarea unor eforturi sisifice de creaţie, înmiresmat cu lumina unei stele licărind în slow-motion, s-a integrat uşor în opera mea de artă, l-a fel cum eu mi-am integrat cu bine efigia proiecţiilor simbolice în armonia şi puritatea naturii.

Aşadar, cred că maximul expresiei unei inspiraţii artistice ce promovează ideea unei opere create după modele deja existente în natură, prin intermediul raportului dintre aspectul empiric şi aspectul original al eului, este sentimentul empatiei strict raportat la cunoaşterea artistic-estetică (necesitatea unei semnificaţii care trebuie să fie expresivă).

Şi iată ce s-a întâmplat. Mi-am petrecut toată dimineaţa vorbim cu un trandafir Double Delight, fără să ştiu ce este tendinţa spre unitate sau tendinţele de diferenţiere care pot fi în conflict cu Eul empiric al artistului din mine. Am vorbit la fel ca unui prieten, liber, degajat, cu nuanţă lăuntrică, dialogul constând într-un soi de concomitenţă între atitudinea estetică străbătută de sentimentul deja-vu şi gradul înalt de spiritualitate al unei simțiri care, de multe ori, te lasă fără cuvinte.

Mi-am dat seama că sunt asemenea trandafirului. Am realizat că sunt simbolul conectării unor lumi de dincolo de realitatea exterioară, puntea dintre ele fiind o juxtapunere a „două realități îndepărtate” unite pentru a crea o realitate nouă. Acum ştiu de ce trăiesc prin graţia divină, ca să trăiesc mai mult prin vraja însufleţirii unei alterităţi familiare ca spirit, decât prin alegere sau prin întâmplare. Asta înseamnă să fii artist. Un artist cu mare putere de semnificaţie.

Părţii esenţiale a sinelui meu i se poate conferi un caracter de întreg atunci când îmbunătăţirea semnificativă a percepţiei asupra desăvârşirii “Operei de Artă” are ca punct de referinţă creşterea sensibilităţii la stimulii de natură externă, proveniți din mediul înconjurător.

Asta înseamnă să fii artist, să faci în aşa fel încât din exprimarea sinelui tău să rezulte imaginea unei opere de artă cu rezoluție înaltă, capabilă să reveleze profunzimea unor teme de compoziţie, declanşatoare ale unor noi orizonturi de cunoaştere, prin intermediul metaforelor și personajelor fictive.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei văd lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gândeşte pe sine
  4. Triumful oamenilor grandioşi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate