ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Astrul strălucitor şi muritorul de rând

On Aprilie 06, 2014, in Leadership X3-Silver, by Neculai Fantanaru

Răspunde cerinţei ştiinţei de a contribui la promovarea unei înţelegeri imaginative, reconfigurând acele componente ale formării tale care se întipăresc în traseul devenirii.

Nu ştiam ce să cred. Era acolo o enigmă pe care nu reuşeam să mi-o explic, în genul unei utopii care provoacă o adevărată dispută între cer şi pământ, între un astru strălucitor şi un muritor de rând. Trimiţând tot jocul definirii cerinţelor necesare operării proceselor de gândire, în formularea unor idei sau rezultate altfel justificabile sau chiar redutabile ca idealuri de urmat.

Idei care - după cum ar pretinde proprietarul unei aspiraţii irepresibile către puritatea şi libertatea înţelepciunii, un artist al lumii trecătoare, sau un iluzionist care îşi ascunde identitatea în jocul sensurilor şi non-sensurilor unei magii captivante ce-şi cuprinde provocările în canoanele ştiinţifice - nu izvorăsc din realitate, ci sub efectul unei permutări imaginative ale punctelor de interacţiune dintr-un fenomen complex, variabil cu factorul cercetat. Idei provocate prin micile explozii ale “hidrogenului ştiinţific” care arde, dar care nu întreţine flacăra.

Flacăra era mai mult o experienţă personală, o consultare cu mine însumi, o provocare directă adusă necunoscutului din cunoscut, existentului din non-existent. Victor Hugo spunea mai bine despre această flacără arzătoare:

"Geniul, care ghiceşte mai curând decât învaţă, extrage, pentru fiecare lucrare în parte, legile generale din ordinea firească a lucrurilor, pe cele speciale din ansamblul izolat al subiectului de care se ocupă. Nu după metodele chimistului care aprinde cuptorul, suflă din foale, încinge creuzetul, analizează şi distruge. Ci în felul albinei care zboară cu aripile-i de aur, se aşează pe fiecare floare şi-i fură mierea fără ca învelişul ei să piardă din strălucire, fără ca petalele să-şi piardă parfumul."

Leadership: Procesul tău de formare predomină sub infinita varietate a permutărilor imaginative?

Locul în care leadershipul prinde formă, oricât de originale sau viguroase ar fi ramificaţiile sale pentru cunoaştere şi descoperire, de lungimi şi puteri diferite, sub infinita varietate a ideilor şi permutărilor imaginative, se află acolo unde eşti tu, acolo unde nimeni nu s-ar aştepta. La intersecţia dintre genialitate şi virtuozitate, între întuneric şi lumină, între un cer şi un pământ, între excepţional şi derizoriu.

Leadershipul este o negociere între două părţi care sunt interesate de preţ, una gata să accepte ceea ce i se oferă, cealaltă gata să dea cât i se cere. Prima stă sub semnul particularului, posedând o infinită ambiguitate. Cea de a doua sub semnul generalului şi univocităţii. Preţul fiind acea parte complexă din procesul de gândire care modifică structura personalităţii, plătit în prezent şi îndreptat spre viitor, ca reacţie a exploziei cunoaşterii care din punctul de vedere al tratării ştiinţifice vădeşte o mână de maestru, un dram de geniu.

Liderul nou format după criteriile genialităţii

La liderul nou format după criteriile genialităţii, uneori coborând pe panta alunecoasă a dezordinii şi a conflictelor interioare care-i zădărnicesc eforturile de a-şi apăra şi întări “strălucirea”, vom găsi din plin acel tip de combustibil arzător, cu tendinţă de transformare, acea flacără care contribuie la armonizarea puterilor cedate de ştiinţă în scopul elaborării unor modele de “preţ” individuale care să se adapteze la cererile presante ale devenirii.

Genialitatea are la bază aspirația către puritatea formei, arta de a reda viața organică a materiei și a o transfigura, ghicind mai curând decât a învăţa acele coordonate ale punctelor de sprijin care, cu elanul inimii şi preferinţa pentru observaţie, pot împreună cu experienţa personală pot să sădească noi idealuri în pământul promiţător al viitorului. O consultare cu tine însuţi, o provocare directă adusă necunoscutului din cunoscut, este singura obligaţie pe care o ai faţă de leadership spre posibilitatea creării şi menţinerii legăturii dintre unitatea interioară şi realitatea exterioară.

Astrul strălucitor şi muritorul de rând desemnează legătura dintre excepţional şi derizoriu, generând valori unice în leadership printr-un soi de limbaj comun, aproape anonim, care modifică interacţiunile noastre cu lumea şi reprezentările pe care le avem despre realitate.

Dacă vrei ca leadershipul să se dezvolte spre o cunoaştere infinită, răspunde cerinţei ştiinţei de a contribui la promovarea unei înţelegeri imaginative, reconfigurând acele componente ale formării tale care se întipăresc în traseul devenirii.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us