ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Avântul şoimului

On Februarie 12, 2010, in Leadership Impact, by Neculai Fantanaru

Extinde-ţi orizontul dincolo de limitele tale, acţionând unitar şi în armonie cu propriile idei, aspiraţii şi convingeri.

Înzestraţi cu un simt fantastic de orientare, conştienţi de puterile lor, liderii pornesc cu mult curaj şi avânt în călătoria spre îndeplinirea ţelurilor propuse, lovindu-se deseori de dificultăţi. Dar nu bat niciodată în retragere. Şi nu se lasă niciodată influenţaţi în hotărârile lor de nimeni şi de nimic. Ci gonesc înainte fără frică, pândindu-şi neîncetat clipa de glorie. Iar atunci când ţinta lor se arată la orizont, se năpustesc ca şoimii, cu putere şi rapiditate, asupra ei.

Pentru oamenii dârzi şi hotărâţi, serioşi şi muncitori, nu există decât un singur sens de mers, o singură cale de urmat, numai înainte ! Mereu înainte ! De aceea reuşesc să înhaţe oportunităţile ce se ivesc în calea vieţii lor, de aceea reuşesc să-şi atingă întotdeauna obiectivele propuse.

Leadership: Acţiunile tale coincid sub forma unei situaţii care se contestă şi a unui angajament care se depăşeşte prin încercarea de a manipula o realitate care nu este cunoscută cu exactitate?

Cu un an înainte să reuşească traversarea Groenlandei pe schiuri, pornind de la ţărmul cel mai inabordabil, Fridtjof Nansen şi-a publicat în diverse reviste planul. Toţi exploratorii precedenţi dăduseră greş, el însă avea credinţa nestrămutată că va reuşi. Planul său a stârnit multe comentarii din partea adversarilor expediţiei, neîncrezători şi suspicioşi, care ţineau cu tot dinadinsul să-i arate că este aproape imposibil de realizat, şi că ar fi mai bine să-şi pregătească mai degrabă un plan de retragere.

Nu poţi să zbori dacă nu dai din aripi. Nansen le-a răspuns cu convingere celor care au încercat să-l descurajeze: „Calea de retragere este un obstacol primejdios pentru cine urmăreşte să-şi atingă ţelul, deoarece pentru îndeplinirea sarcinii propuse trebuie să dai tot ce poţi, nu să pierzi timp preţios, uitându-te înapoi, când totul este să priveşti numai înainte.

Leadership: Cum şi cât de bine îţi poţi controla direcţia de mers în limitele normale ale raportului dintre ceea ce este prim în sine şi ceea ce este prim pentru tine?

Măsoară-ţi forţele înainte să porneşti într-o călătorie fără precedent. Ceea ce este prim în sine, acea realitate pe care nu o poţi accepta drept garanţie a datoriei de a continua cele începute cu bine, are ca prim considerent în toate acţiunile o trăsătură a situaţiei care se modifică prin liberul arbitru al omului.

Iar ceea ce este prim pentru tine are legătură cu acea cultură a compromisului făcut cu convingerea că vei învinge ceea ce ţi se întâmplă în defavoarea ta, ca pe o lecţie utilă de viaţă.

Liderii ambiţioşi ştiu să se impună şi merg întotdeauna până la capătul alegerilor lor. Cu admirabila filozofie a omului care nu crede nimic cu neputinţă, atâta timp cât pulsează de înflăcărare şi curaj, făcând totul cu pasiune, Nansen şi-a ascultat fiinţa interioară şi a pornit, pe propriile „aripi”, în călătoria în care nimeni nu-i dădea prea multe şanse de izbândă. Ceea ce pentru majoritatea oamenilor părea mai mult un motiv de îngrijorare, o curată tentativă de sinucidere, pentru el, cel cu spirit de vânător şi dorinţă mare de a câştiga, nu era decât o provocare, un prilej de a cunoaşte lumea şi de a-şi măsura forţele.

Fiind un om cu o voinţă de neclintit, care priveşte pericolul ca pe un adversar într-un duel, Nansen şi-a estimat toate şansele pe care le avea, şi-a socotit în avans toate situaţiile în care va fi pus, şi a pornit în întâmpinarea primejdiei tăindu-şi toate căile de retragere. Deplin conştient de riscul la care se expune el a mers înainte motivat de credinţa sinceră că va reuşi şi că astfel se va răspândi vestea despre el într-un fel care să-l facă memorabil.

Motivul unei lungi călătorii văzută ca şi condiție permanentă a libertăţii de gândire şi acţiune, are ca background acea trăsătură a situației de viaţă care se modifică o dată cu sfârşitul zonei tale de confort.

Nansen a posedat arta conducerii, controlând tot timpul direcţia în care s-a îndreptat, evoluând încet, dar sigur, spre propria lui măreţie. A avut curaj din plin, dar pe lângă curaj a mai avut tenacitate şi o voinţă de neînfrânt, era o forţă căreia nimic nu-i stătea în cale. S-a concentrat la maximum la ceea ce a avut de făcut demonstrând că prin voinţă totul este posibil. Şi nu numai atât. Şi-a stabilit în permanenţă scopuri noi, pornind spre noi destinaţii, experimentând astfel noi provocări şi noi dificultăţi. Iată materialul din care este făcut un lider puternic.

Avântul şoimului

Dacă Nansen ar mai fi trăit, probabil ne-ar fi dat următorul sfat: „Desfaceţi-vă aripile şi zburaţi să vă îndepliniţi ţelurile. Nu vă temeţi de nimic. Fiţi curajoşi să zburaţi cât mai sus după ce aţi învăţat să daţi din aripi. Iar aidoma unui stol de păsări călătoare care-şi urmează surata cea mai experimentată şi care se înalţă prima în zbor, veţi deveni călăuză pentru cei pe care-i conduceţi.

Dacă vrei ca leadershipul tău să capete valoare, învaţă de la Nansen: extinde-ţi orizontul dincolo de limitele tale, acţionând unitar şi în armonie cu propriile idei, aspiraţii şi convingeri.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate