ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ai aptitudini de lider?

On Martie 26, 2009, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Preia controlul asupra sistemului tău de ghidaj, ca să poţi să te transformi în ceea ce eşti în stare să fii.

Un tânăr soldat l-a întrebat odată pe un mare general dacă va putea să ajungă la fel de faimos ca şi el. Generalul, care luptase în multe războaie şi trecuse prin multe încercări în viaţa sa, îi vorbi pe un ton foarte serios:

- Tinere, a fi general nu este un lucru uşor. Ai avea curajul să lupţi alături de oştenii tăi în prima linie a frontului? Ai fi capabil să ordoni uciderea cu sânge rece a soldaţilor inamici fără să clipeşti? Ai fi în stare să îţi dai viaţa pentru patria ta? Şi nu în ultimul rând, crezi că în cazul în care vei fi luat prizonier, vei avea tăria să nu divulgi informaţii preţioase în ciuda celor mai îngrozitoare torturi? 

- Nu, domnule, spuse băiatul întristat. 

- Atunci, pentru numele lui Dumnezeu, nu mai visa la o carieră de general. Găseşte-ţi un job unde nu vei fi nevoit să faci astfel de alegeri.

Leadership: Eşti capabil să te transformi în ceea ce eşti în stare să fii, sau tinzi să te transformi în ceva ce nu te reprezintă?

Istoria este presărată cu poveşti triste ale multor oameni care au eşuat în viaţă pentru că nu au avut aptitudinile necesare profesiunii pe care au practicat-o. La fel ca şi tânărul din poveste, mulţi visează să ajungă într-o bună zi pe culmile cele mai înalte ale succesului, să devină personalităţi de seamă, preşedinţi, staruri de cinema, cântăreţi de valoare, mari campioni, etc., dar nu toţi au talent şi înclinaţii deosebite spre domeniul la care aspiră.

În condiţiile în care pentru funcţiile cele mai înalte este nevoie de o anumită pregătire şi chiar o doză de talent nativ, numărul celor care vor ajunge într-adevăr în vârful piramidei profesionale va fi din ce în ce mai mic, şi asta deoarece se observă tot mai pregnant faptul că tendinţa oamenilor este de a deveni ceea ce nu sunt capabili să fie.

A fi lider într-un anumit domeniu cere mult mai mult decât cunoştinţe, cere curaj, perseverenţă şi o responsabilitate foarte mare. Cere muncă şi sacrificii. Înseamnă să iei deciziile cele mai dure pe care alţii nu sunt capabili să le ia, să fii plin de iniţiativă şi să-ţi asumi riscuri uneori enorme. Entuziasmul de care unii dau dovadă este într-adevăr o mare calitate, dar se stinge rapid dacă nu au aptitudinile necesare în domeniul în care vor să-şi desfăşoare activitatea. În consecinţă, este mai bine nu aspiri la funcţii înalte de conducere dacă nu poţi să-ţi asumi responsabilităţi imense şi, mai ales, dacă nu poţi avea o judecată dreaptă şi imparţială.

Leadershipul are ca punct de tangenţă beneficiile unei traiectorii sinuoase, abrupte, pe care se realizează, sub forma unei curbe, transferul de personalitate de la un om care are un sentiment de nobilă încredere în meritele sale - la un simplu participant pe scena lunii.

Însă, ca forţă a gândirii şi făptuirii, singurul învăţător de nădejde în marea scenă a schimbării se dovedeşte a fi preţul scump al unei decizii de răsturnare a vechilor idei, concepţii sau convingeri care te autolimitează.

Funcţia performatoare a gândirii care se gândeşte pe sine se poate ilustra astfel: "Priveşte cu atenţie în tine şi află cine eşti dincolo de ceea ce crezi că eşti în viziunea celor care nu te cunosc."

Creierul omenesc preia milioane de informaţii cu viteza luminii, creând o imagine a mediului înconjurător şi percepând această imagine în două dimensiuni, colorată şi în mişcare. Tot aşa şi tu, ca să-ţi dai seama de potenţialul tău existent mai întâi trebuie să preiei controlul asupra propriului tău „sistem de ghidaj” oferit de talentul şi calităţile tale ascunse, apoi să-ţi creezi o imagine a ceea ce vrei să devii şi să te axezi pe latura aia.

Leadershipul este o funcţie a gândirii şi făptuirii din care nu se obţine din oficiu un brevet, ci la care au acces doar cei dependenţi de cunoaştere. Imensa ocazie de a fi în mijlocul evenimentelor care marchează unele dintre transformările şi evoluţia conştiinţei, şi puterea de a fi incomparabil mai bun decât toţi în gestionarea propriilor frici, îndoieli şi defecte, se iveşte atunci când reuşeşti să faci trecerea de la relaţional la reacţional.

Cine ţinteşte la o funcţie de conducere are de făcut multe sacrificii. Ambiţia gloriei şi scopurile înalte sunt dorite de mulţi oameni, dar până la un moment dat, când lucrurile devin din ce în ce mai anevoioase. Acesta este momentul când cea mai mare parte a lor renunţă să mai viseze şi să lupte pentru idealurile lor. Nu poţi ajunge pe culmile succesului dacă nu ai ambiţia necesară, tot aşa cum nu este uşor să înoţi dacă nu dai din mâini şi din picioare. Trebuie să te mişti, trebuie să preiei iniţiativa şi să faci de bună voie schimbările necesare pe plan profesional fără să te împingă nimeni de la spate.

În spatele fiecărui succes fulminant se află un om care a cunoscut cel mai mare eşec. Nu poţi să înaintezi pe o cale firească şi ascendentă, slujind drept trecere de la un reper la altul, dezvoltând concepţii consecvente din aluziile ambigue şi lipsite de aplicare ale oricărui individ care se crede Robin Hood.

Ideile dominante despre viaţă şi valoarea unui caracter puternic se nasc din încercarea de a da piept cu sine însuşi, cu suferinţa, cu o parte din realitate pe care n-o credeai posibilă, uneori chiar cu moartea, ca în cazul unui război.

Singurul învăţător al tuturor este în tine, în dificultăţile cu care te confrunţi. Iar inspiraţia cea mai vie vine din realitatea care te loveşte în faţă atunci când eşti pregătit să faci din ea o creaţie personală.

Concluzia este una singură: oamenii care aspiră la un act de leadership, dar care nu au aptitudinile şi competentele necesare pentru a face faţă cu succes provocărilor pe care le implică consecinţele conştiinţei de sine, de obicei renunţă atunci când dau de greu, atunci când simt că balanţa succesului nu înclină în favoarea lor.

Mai insişti să crezi că ai aptitudinile necesare unui lider? Ai un model de lider pe care să-l urmezi? Crezi că vei putea fi tu însuţi un model de urmat? Intenţionezi să faci lucrurile cum trebuie şi apoi să îi conduci pe ceilalţi? Sau mai întâi vrei să-i conduci, şi după aia să faci lucrurile cum trebuie?

Preia controlul asupra sistemului tău de ghidaj, ca să poţi să te transformi în ceea ce eşti în stare să fii.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us