ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Bagheta magică a lui Jacques Merey

On Aprilie 13, 2009, in Leadership R2-Premiere, by Neculai Fantanaru

Arată-ţi interesul faţă de oameni punându-le în valoare propria lor personalitate.

Cineva îl anunţă pe Jacques Merey, care se afla în acel moment la comanda micului batalion, că unul dintre soldaţii care luptase sub comanda lui vrea să-i încredinţeze diverse obiecte preţioase şi nu vroia să le dea altcuiva. Se pare că caporalul găsise o pungă cu monezi de aur şi inele de preţ. După legile strict militare, toate acestea îi reveneau comandantului, adică lui Jacques Merey.

Jacques Merey, însă, nu era genul de om care să-şi dorească să se îmbogăţească rapid pe câmpul de luptă şi a decis să înmâneze acea pungă, cu tot ce se afla în ea, generalului Dumouriez, care le va transmite adevăratului ei beneficiar, adică soţiei prinţului care fusese înfrânt în bătălie.

Dar ştiţi ce anume a făcut Jacques Merey ca să câştige definitiv şi irevocabil încrederea şi respectul caporalului? L-a desemnat chiar pe el să meargă la generalul Dumouriez şi să-i înmâneze punga, ca să nu-i diminueze meritele în faţa camarazilor săi. Iată un gest de autoritate morală pe care numai un lider adevărat, un om profund, poate să-l facă.

Cercul cunoaşterii de sine

Nu poţi să-l consideri pe om drept un obiect, atribuindu-i aproape cu dispreţ rolul unei desăvârşite pasivităţi, drept un om care nu trebuie să aibă nimic de spus, nimic de întrebat, nimic de făcut decât să urmeze orbeşte ordinele tale. Trebuie să-l laşi să simtă că este responsabil. Trebuie să-l laşi să „respire” ca să-şi refacă încrederea în sine şi în potenţialul său, trebuie să-l îndrumi să acţioneze el însuşi ca să-şi pună în valoare propria lui personalitate.

Nu poţi avea o înrâurire mai mare asupra oamenilor dacă nu laşi să circule acel influx de încredere de la tine la ei. Adevăratul proces de transformare al oamenilor se desfăşoară totdeauna în timp, prin fapte şi acţiuni, pe care le iniţiezi atât în folosul lor personal cât şi în folosul tău. Iar acest proces de transformare este ca un cerc în care ei trebuie să caute, pe rând, toate cele trebuincioase propriilor modalităţi de cunoaştere şi dezvoltare a capacităţilor lor, toate acele repere care să-i ajute să-şi definească mai bine personalitatea şi individualitatea.

Bagheta magică a leadershipului

Celebrul scriitor austriac Stefan Zweig mărturisea într-un roman de-al său: „Orice medicină umană trebuie să se străduiască - şi acesta este rostul ei de căpetenie - să nu se pună autoritar de-a curmezişul evoluţiei fireşti, ci să întărească doar voinţa de însănătoşire, în caz de boală.”

În leadership lucrurile stau la fel ca în medicină. Rostul de căpetenie al ştiinţei conducerii este să se străduiască să nu se pună autoritar de-a curmezişul evoluţiei fireşti a oamenilor, ci să le reînnoiască arsenalul de valori pe care se bazează întreaga lor existenţă individuală, întărindu-le voinţa de a acţiona prin propriile forţe în momentele limită.

Fiecare lider deţine o „baghetă magică”, o resursă incredibilă de care se foloseşte pe parcursul timpului pentru a-şi consolida leadershipul. Este acea sursă de sprijin moral, acel stimul pe care îl acordă celorlalţi oameni, atribuindu-le un rol important în propriul „scenariu de leadership” pe care îl regizează.

Concluzie: Bagheta magică a leadershipului este acea capacitate şi putere a unui lider de a influenţa în bine concepţiile şi mentalitatea oamenilor cât şi modalităţile de acţiune ale acestora care trebuie să fie în concordanţă cu o conduită etică deosebită, bazată pe justeţe şi umanitarism.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate