ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Burning In The Skies (II)

On Septembrie 25, 2015, in Leadership XXL-Pack, by Neculai Fantanaru

Străduieşte-te să acumulezi cunoaştere, realizând contopirea infinitului cu primordialul care te împinge să-ţi depăşeşti limitele.

Eram prizonier în cuprinsul unei temporalităţi extinse, pe care povestea mea nedezvăluită pe de-a întregul o reactualiza în jocurile grave de cuvinte. Un personaj de Wells, prin asemănarea cu inventatorul englez, condus de-o forţă invizibilă în altă dimensiune a timpului, când secolele istoriei căpătau nuanţele unei provocări a destinului intelectual de excepţie. Sau, poate că eram subiectul principal al unei opere ştiinţifice în care se multiplica cunoaşterea specializată la care nu avea acces oricine.

Atotcuprinzător, dezvăluiam afinităţi şi concordanţe în principiile şi metodele de creaţie utilizate în scris, dar printr-un soi de elocvenţă riguroasă, aşa cum Ali paşa îşi cârmuia posesiunile cu mână de fier. "Here's the dead wood to make the fire rase." Cele două scântei de raţiune ce luminau lumea mea în mijlocul torţelor arzătoare ale unui crez puternic, trecând peste tenebrele ignoranţei şi ale superficialităţii realităţii exterioare, erau nebunia de a trăi viaţa ca pe o ficţiune şi ficţiunea ca pe o viaţă.

Când cineva ia în calcul poveştile deduse dintr-un potenţial intelectual de excepţie, atunci titanul gândirii independente, şlefuitorul informaţiei care influenţează limbajul, apare într-un gol experienţial. Un gol creat fie din deformările însemnătăţii lumii, fie din redimensionările sale consemnate într-o rezoluţie a imaginii de sine care ocupă spaţiu în profunzimile haosului sau ale confuziei. Sau din izolările existenţiale de tip: "I'm losing what I don't deserve".

Leadership: Cum estimezi conţinutul noţiunii de creaţie din punct de vedere al unor experienţe de viaţă pe care le-ai bifat la un moment dat ca "default" pentru deschiderea unor noi orizonturi de expresie artistică?

Conţinutul de creaţie care făcea cinste standardelor mele de gândire cuprindea contribuţia altor personalităţi la evocarea unei realităţi spirituale mai înalte, cu valoare estetică, fiindcă aducea în plim plan frumuseţea încercării de a străpunge dincolo de marginile culturii și ale științei prezentului. Primordialul care mă împingea să-mi depăşesc limitele era dorinţa de a instrui posteritatea cu puncte de vedere foarte îndrăzneţe privitoare la legătura dintre preferinţele mele literare şi preocuparea mea de a întoarce lucrurile cu susul în jos.

În multe cărţi se menţionează faptul că luneta nu ar fi fost inventată de Galilei, pe la 1610, ci de alţi trei pretendenţi: Janssen, Lippershey sau Metius, căci acest instrument era deja cunoscut și utilizat într-o formă primitivă în Olanda şi Franţa. Dar cine poate verifica adevărul?

Aşa se întâmplă şi în cazul cititorilor care analizează un genial scriitor prin definiţiile pe care el însuşi şi le atribuie, ca o perfectă ilustrare a logicii gândurilor. Numai un cititor integrat perfect în infrastructura a trei instanţe de judecată ar putea accesa acest izvor de materie însufleţitoare, ar putea să ia în primire torţa vie a unei structuri informaţionale complexe. "The blame is mine alone / For bridges I have burned."

Un astfel de cititor trebuie să fie, mai întâi de toate, un Jonathan Swift - să nu caute decât verosimilul şi să-l atingă, apoi un Sheakspeare - să transforme involuntar şi firesc o idee seacă într-o imagine de ansamblu, şi în cele din urmă un Ştefan Zweig - să caute contopirea cu infinitul şi primordialul ce-l împinge pe individ să-şi depăşească limitele. "And in the end we were made to be apart / In separate chambers of the human heart."

Leadership: Explorezi lumea întreagă dintr-o singură parte a "insulei", în baza intenţiilor de a poseda o cultură mai înaintată a cărei putere de fascinaţie să fie imuabilă în faţa timpului?

Devii un călător în spectrul finitudinii atunci când rămâi în golul de producţie al ideilor, cifra combinaţiilor realizate din manipularea ideilor nereuşind o adevărată minune în lupta cu propriile limite şi perspective.

Ca reprezentant al unei mulţimi de cărări care se bifurcă din poteca principală, în fond fiind vorba de ceea ce împiedică manifestarea calităţii de descoperitor, deşi intri permanent în contact cu materialul de explorare a unor contexte diferite de utilizare a informaţiei, poţi pierde enorm din ceea ce ai acumulat.

Este exact acelaşi fenomen, specific cititorilor înrăiţi, ce se petrece atunci când cumperi cărţi. Tot acumulând cărţi peste măsură, nu-ţi mai rămâne timp să le citeşti toate şi rămâi cu informaţii lipsă, neutilizate. Practic te ataşezi de ceva pe care nu-l poţi fructifica pe de-a-ntregul. Tinzi să acumulezi cunoaştere, omiţând numeroase alte mijloace şi suporturi de cunoaştere.

În leadership, asta înseamnă să explorezi lumea întreagă dintr-o singură parte a insulei care este pe zi ce trece tot mai populată de străini, dar părăsită de un număr şi mai mare de localnici.

Utilizez această a doua comparaţie, la fel cum marii esteticieni accentuează anumite puncte de lumină sau de întuneric, mai ales când afirm că o singură neinteracţiune cu anumite variabile de tip „referinţă” poate să nu mai solicite interes sau motivaţie majoră. Depinde ce asimilezi sau ce omiţi.

Leadership: Eşti pregătit să trăieşti puterea de revelaţie a unui nou început de lume din modul de specificare a termenilor de utilizare a unui nou conținut de conştiinţă?

Ar mai fi un aspect important de reţinut. Atunci când nu reuşeşti să surprinzi şi să accentuezi acele cadre inedite ale propriei individualităţi şi subiectivităţi, prin dezvăluirea unei noi dimensiuni a ştiinţei pe care ţi-ai însuşit-o în timp, ce pot lăsa o impresie bună în mintea celorlalţi, poţi să deformezi însemnătatea unui întreg format din reprezentări sau evidenţe.

Informaţiile asimilate prin studiu sau prin aplicarea ştiinţei în practică, în viaţa de zi cu zi, au o anumită capacitate, nu le poţi înghesui forţat într-un colţ al realităţii proiectate musai după mintea ta. În timp ce informaţiile omise pot avea oricând valoare de înlocuire atunci când nu formează în cantităţi mari un pas absolut necesar pentru fundamentarea unei concepţii coerente de acţiune sau de dezvoltare personală.

Să nu uităm că ştiinţa şi omul formează un întreg care se conectează la forţa infinitului. Sunt două lumi, două concepte care se întrepătrund prin conotaţiile, conexiunile şi valenţele pe care le implică, unele nebănuite, altele evidente, evoluând mereu, în ciuda controverselor ideologice şi filosofice.

Dacă vrei să-ţi dezvolţi ştiinţa şi să ajungi la o cunoaştere desăvârşită care poate face din tine mai mult decât un lider, ci un „Intelligence fără sfârşit care produce totul”, începe să cauţi verosimilul în tot ceea ce te înconjoară. Învaţă să transformi involuntar şi firesc o idee seacă într-o imagine de ansamblu. Străduieşte-te să acumulezi cunoaştere, realizând contopirea infinitului cu primordialul care te împinge să-ţi depăşeşti limitele.

Termenii de utilizare a unui nou conținut de conştiinţă sunt garantaţi de modul cum îţi prezinţi creaţia cu trimitere la alţi referenţi externi, privitor la ceea ce poţi să faci cu ceea ce crezi despre o lume în care adevărul devine greu de acceptat.

Burning In The Skies plasează omul în dimensiunea ştiinţei aşezate între verosimil şi plăsmuire, referindu-se la informaţiile utilizate la construcţia unui anumit nivel de performanţă sau a unei structuri de gândire ce poate fi validată numai prin explorare, descoperire şi experimentare a propriei persoane în mod autentic, din complexitatea realităţii sentimentului că te înalţi spre sublimul unei privelişti de pe vârf de munte.* Notă: Linkin Park - Burning In The Skies

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate