ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Călătorie spre profunzimile lumii

On Decembrie 25, 2015, in Leadership Q2-Sensitive, by Neculai Fantanaru

Asigură unicitatea definitorie actului creator, direcţionându-ţi interesul spre ceea ce depășește limitele unei subiectivităţi autoimpuse.

Problema timpului istoric, a timpului privit în întinderea epocilor, a revenit în câteva proiecte ale regizorului rus Serghei Eisenstein (nu voia el să facă un film despre istoria Americii?) Cu „Que viva Mexico!” preocuparea ia amploare și se ridică, pentru prima oară, problema creării unei soluții compoziţionale inedite pentru a putea îmbrățișa întreaga istorie a umanităţii. Soluția compoziţională a filmului mexican avea însă neajunsul de a nu crea unitate decât în final, prin contopirea, în acea sărbătoare a morţilor, a tuturor personajelor dispersate în povestiri independente de-al lungul filmului. Soluția epică nu fusese găsită.

Proiectele ulterioare căutau uneori să rezolve problema. Acum, în proiectul filmului despre Canalul Fergana, soluția se naște firesc, organic, din însăşi substanţa dramatică a filmului: figura bătrânului cântăreț Tohtasîn va străbate întreg filmul, formându-i osatura epică. El cântă la început trecutul îndepărtat, apoi, într-un al doilea cântec, propria sa viață, iar în a treia parte el nu mai cântă, ci acţionează direct. Cântărețul uneşte astfel epocile îndepărtate ale istoriei. Ideea, odată născută, se cizelează. *

Leadership: Poți să personalizezi ceea ce dezvolţi în cadrul relaţiei cu latura esenţială a unei existențe trecute?

Specific unui demers de obţinere a esenţei unei producţii personale, ca tendinţă de extindere a cheii compoziţionale spre considerarea și adâncirea unor semnificaţii aparte asupra lumii, este faptul că astfel se instalează o stare de fapt - a posesiei faţă de ceva personalizat, utilizat mai apoi ca reper pentru modelarea viziunii personale.

Important în definirea unei ştiinţe precum leadershipul este iniţiativa de construcție a unui montaj complex de imagini, fără draperii și fără perdele, de căutări și reconstituiri ale trecutului, care să surprindă latura „pregătirii pentru viaţă”. Adică acea latură ascunsă a firii umane trecută prin diferite ipostaze, transpusă mai apoi în concepte definitorii.

Revelaţiile ştiinţei au meritul de a fi corelate cu strădania regizorului de a progresa în contextul unor teorii care descriu din mai multe perspective o viziune reprezentativă asupra dimensiunii umane. Iar maeştrii" în arta diversiunii prin imagine știu să personalizeze ceea ce se dezvoltă în cadrul relaţiei cu latura esenţială a unei existențe trecute, astfel încât să-și poată atribui roluri egale cu ale modelelor lor.

Pe această cale aducem în discuţie „dreptul de proprietate” asupra lumii esenţei dobândite prin crearea unor soluții compoziţionale inedite. O lume ce are ca reper inclinaţia creatorului spre ceea ce depăşeşte limitele subiectivităţii autoimpuse, pentru a da sens unei înţelegeri care intuieşte profunzimile unei naturi sau realităţi din alt timp.

Călătoria spre profunzimile lumii este întreprinsă cel mai adesea de regizori - aceşti creatori ai faptelor substituite interpretării personale, în scopul redării diferitelor imagini ale unor personalităţi de seamă care, prin asemănare sau prin contrast, pot face din ei nişte modele egale în reprezentativitate.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us