ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Călăuza rătăciţilor (II)

On Iunie 03, 2010, in Leadership Plus, by Neculai Fantanaru

Transmite-le oamenilor mărturia a ceea ce eşti, optimizându-ţi acţiunile în conformitate cu modul tău dominant de orientare.

Ca să nu ne strice planul şi fără să mai stea pe gânduri, Vlad, liderul grupului, a luat o decizie curajoasă: „Voi merge eu la ei şi-i voi conduce pe drumul cel bun. În douăzeci si cinci de minute voi fi înapoi. Aşteptaţi-mă exact aici şi odihniţi-vă puţin, căci mai avem mult de urcat.” Apoi, cu paşi grăbiţi, el plecă în urmă celor trei rătăciţi.

Ei bine, ce s-a întâmplat apoi părea luat din filmele de aventuri. N-am avut încotro, şi am aşteptat. Dar am așteptat cam mult, vreo oră si ceva, iar Vlad n-a mai apărut. Văzând că nu mai apare, am hotărât să ne întoarcem pe traseul pe care am venit. Şi stupoare. Ne-am rătăcit şi noi pe una dintre potecile ce coborau din munte. Norocul nostru a fost că un mic grup de turişti, condus de un ghid autorizat, cobora muntele, şi astfel am fost ajutaţi să ajungem la pensiune.

Dar ce s-a întâmplat cu Vlad şi cu ceilalţi trei prieteni ai noştri? Căci nu se aflau la pensiune când am ajuns noi, ci abia mai târziu, spre seara i-am revăzut. Ei bine, Vlad i-a ajuns din urmă pe cei trei, dar Maria, una din cele două fete, şi-a luxat piciorul, astfel că micul lor grup a coborât mai greu şi într-un timp mai îndelungat decât cel estimat de Vlad. Când acesta a revenit la locul unde ne lăsase nu mai eram noi de găsit, căci luaserăm iniţiativa de a coborî singuri.

Leadership: Poţi să-ţi impui limitele într-o căutare de a te autodepăşi, fără să acorzi întâietate unei direcţii de afirmare a valorilor care nu te definesc?

N-a fost cu putinţă să ajungem la destinaţia dorită fiindcă Vlad, călăuza noastră în care ne-am pus toată nădejdea, s-a purtat ca un novice, şi-a permis scăpări. I-a lipsit capacitatea de organizare. El n-a putut să se impună în faţa noastră, adică a întregului grup, pentru că n-a avut un plan bine pus la punct, cu alternative şi măsuri de intervenţie rapidă în cazul apariţiei unor neprevăzuturi, plan care trebuia adus la cunoştinţa noastră.

În primul rând Vlad ar fi trebuit să ne avertizeze de la început de eventualele probleme care pot apărea, şi să se asigure că nu ne ameninţă nicio primejdie. Apoi el trebuia neapărat să ne evalueze capacităţile şi aptitudinile personale. Un ghid autorizat, deci cu adevărat experimentat, ne-ar fi evaluat mai întâi din punct de vedere al capacităţilor fizice, a stării de sănătate, al cunoştinţelor privind ascensiunea montană şi a experienţei anterioare. Pentru că din clipa în care urci muntele, fiecare pas poate deveni hotărâtor, şi un singur lucru neluat în calcul poate periclita întreaga excursie. Deci, cine nu face faţă muntelui, nu are ce căuta pe munte.

Valorile lui Vlad - precum solidaritatea, angajamentul şi responsabilitatea, nu au făcut casă bună cu convingerile potențatoare care îl defineau prin imposibilitatea de a-și pleca privirea în fața presiunilor evenimentelor nedorite, convingeri precum: “Nu am suficientă experienţă şi am impresia că reacţionez cu nişte sentimente pe care alţii nu le au."

Leadership: Pui accentul pe experienţa trăită şi asumată, ca subiect al reflecţiei critice?

Un prim argument al decăderii sferei de influenţă din pricina alianţei cu un scop care se vrea a fi previzibil (dar marcat de un dram de contestare indirectă) şi a acumulării de erori fundamentate care fie rămân trecute cu vederea, fie sunt interpretate şi prelucrate la latitudinea conştiinţei, este acela că o asemenea acumulare îl înstrăinează pe om de ceea ce era înainte, transformându-l în altcineva.

Aceste erori de gândire vizează componenţa realităţi de moment în care te descoperi pe tine cu totul altul, un perdant, care nu mai face faţă propriilor sale cerinţe de orientare. Citeam undeva pe internet că psihologul american atribuia aceste erori de gândire unor "unghiuri moarte" acelor poticneli ale minţii în care calităţile omului devin cele mai mari defecte.

Trecerea de la implicarea superficială la participarea activă în procesul de luare a deciziei, prin determinarea funcţiei de transfer a erorii şi înlăturarea cauzei sale, este o parte a fazei de extensiune a orizonturilor personale. Acestea se execută prin "deplasarea" singură a autorităţii de lider spre o traiectorie de rază mai mică. Ne referim strict la o nouă orientare, într-o situaţie ambiguă, impusă de filtrările intuiţiei care pune accentul pe experienţa trăită şi asumată ca subiect al reflecţiei critice, din perspectiva propriilor valori şi motivaţii.

Aşa cum muncitorul industrial la bandă rulantă nu exercită niciun control asupra produsului finit, căruia el nu-i realizează decât o execuţie parcelară - tot astfel iniţiatorul unei noi direcţii de abordare a diverselor "erori" nu prezintă nicio garanţie de credibilitate în a propune soluţii şi a le rezolva dacă nu realizează trecerea de la însuşirea de abilităţi la însuşirea noilor deprinderi de gândire şi comportament, urmate de exersarea și aplicarea lor în situaţii ambigue.

Reflecţia critică este procesul prin care îţi explici greşelile sub forma remuşcărilor care te urmăresc în contextul unui grad scăzut de asigurare a integrităţii în luarea deciziilor dificile.

Un om care pune accentul pe experienţa trăită şi asumată, ca subiect al reflecţiei critice, îşi ia ca punct de reper o planificare premergătoare a acelor evenimente care pot avea cel mai mare impact şi care sunt cele mai probabil de a se produce.

O „luminiţă” rătăcitoare nu poate decât să rătăcească drumul şi îi facă şi pe ceilalţi să se rătăcească. Degeaba eşti un cercetaş în stare să descoperi căi neumblate, care nu se lasă doborât în faţa primejdiilor sau greutăţilor, dacă nu eşti capabil să te impui în faţă oamenilor, arătându-le că tu eşti piesa cea mai importantă luând decizii potrivite, asumându-ţi consecinţele şi făcându-te respectat.

Cum ar putea oamenii să-şi menţină încrederea în tine dacă în loc să-i conduci în siguranţă la destinaţie, i-ai făcut măcar o singură dată să se rătăcească?

O călăuza are rolul de a conduce echipa la destinaţie în condiţii de siguranţă maximă. Acest deziderat poate fi atins atunci când există un lider competent, abil, cu experienţă în domeniu dar şi în munca cu oamenii, cu o capacitate de analiză deosebită, cu un plan de acţiune bine pus la punct, cu o capacitate deosebita de a intui neprevăzuturile şi de a acţiona rapid şi eficient.

Pe de altă parte rolul echipei nu este de subestimat. Un lider foarte bun cu o echipă slabă, neprofesionistă, dezbinată, este precum o echipă foarte bună fără lider. În ambele situaţii rezultatul nu este altul decât un fiasco total.

Leadershipul este integritatea care te urmăreşte chiar şi atunci când eşti "offline" în momente de cumpănă, având ca variabilă rezultativă experienţa de a fi tot timpul "online" în schimbarea pe care o poţi aduce.

Călăuza rătăciţilor este omul care îşi reneagă rolul de coordonator al unei acţiuni ulterioare producerii unei situaţii de urgenţă. Transmite-le oamenilor mărturia a ceea ce eşti, optimizându-ţi acţiunile în conformitate cu modul tău dominant de orientare. Altfel spus, felul în care funcţionezi este determinat de cât de bine îţi pui în valoare potenţialul, de modul cum îţi coordonezi fiecare decizie şi de felul în care îţi ghidezi acţiunile.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us