ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Carisma

On Aprilie 27, 2009, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Oamenii te vor admira şi te vor urma numai dacă corespunzi idealului lor.

Se poate întâmpla ca ultima încercare de a dovedi lumii întregi că se poate, că poţi ajunge la destinaţia pe care ţi-ai propus-o, prin propriile puteri şi hotărâre, să fie încununată cu succes. Cred că merită tot respectul cel care se face remarcat prin ceva, orice, şi demonstrează cu această ocazie tuturor, că da, este posibil să îţi atingi scopurile, să îţi împlineşti visele cele mai frumoase dacă pui suflet în ceea ce faci, dacă munceşti cu seriozitate şi simţ de răspundere şi dacă încă de la început îţi iei angajamentul că nu vei renunţa cu nici un chip la ceea ce ţi-ai propus, oricât de greu ar fi drumul la un moment dat şi oricât de imposibil ţi s-ar părea de parcurs.

În cele din urmă răsplata pentru efortul depus va fi pe măsură, vei începe să vezi rezultatele, vei simţi că te afli la numai un pas de finalul cursei, de câştigarea marelui “trofeu”. Aproape instantaneu vei fi înconjurat de oameni, care mai de care mai diferiţi, mai banali sau mai cocheţi, mai tineri sau mai bătrâni, care vor dori să ajungă şi ei ca tine, nişte eroi, niste învingători, nişte exemple demne de urmat pentru toţi.

Leadership: Îţi asumi tot ceea ce eşti în momentul obţinerii unui rezultat care influenţează deciziile pe care le-ai luat în trecut, dincolo de aparenţele unei realităţi obiective?

Partea a treia a filmului „Rocky”, ilustrează exact punctul meu de vedere. Rocky, interpretat de actorul Sylvester Stallone, se pregăteşte de meciul împotriva arogantului Clubber Lang, pentru cucerirea titlului de campion. La fel ca înaintea fiecărui meci important, Rocky, peste măsură de ambiţios şi hotărât să-şi îndeplinească visul cu orice preţ, îşi începe antrenamentele lungi, intense şi extrem de obositoare. Flotări, tracţiuni, sărituri cu coarda, ridicare de greutăţi şi, nu în ultimul rând joggingul.

Rocky alerga pe străzile pustii din cartierele sărace, locuri cu care de altfel era foarte familiarizat. La un moment dat, într-o zi, Rocky ajunge să atragă dupa el sute sau poate chiar mii de admiratori care încep să alerge împreună cu el, iar la sfârşitul cursei este luat în braţe, şi toţi încep să sară în sus de bucurie având sentimentul că şi ei sunt învingători.

Carisma este modul de a te vedea prin ochii celorlalţi şi de a descoperi felul în care ei te apreciază din imediata apropiere a unei ieşiri din poziţia de învins.

Care sunt şansele să ajungi un lider desăvârşit? Şansele sunt minime dacă nu reuşeşti să-i conduci pe oameni într-o direcţie favorabilă lor, dacă nu le inspiri încrederea de care au nevoie pentru a reuşi în tot ceea ce si-au propus, daca nu-i entuziasmezi şi dacă nu le insufli o viziune plină de speranţă, clară şi optimistă pe termen lung. Într-un cuvânt, ca să ajungi un lider desăvârşit trebuie mai întâi să-i câştigi pe oameni de partea ta, să-i determini să te urmeze din plăcere, la fel ca pe Rocky.

Asta înseamnă să ai carismă, să-i atragi pe oameni de partea ta transmiţându-le entuziasmul de care au nevoie pentru a-şi atinge obiectivele propuse. Prin atitudinea lui hotărâtă, prin perseverenţa şi ambiţia de care a dat dovadă, Rocky le-a inspirat oamenilor curaj şi încredere în viitorul lor, reuşind astfel să-i atragă lângă el.

Toţi oamenii iubesc învingătorii şi îi iau drept modele demne de urmat, fiindcă numai ei îi inspiră să realizeze lucruri măreţe, fiindcă numai ei îi motivează să meargă mai departe în direcţia visurilor lor şi să nu renunţe niciodată în faţa greutăţilor vieţii.

Leadership: Modul în care îţi accelerezi transformarea se întemeiază pe extremele unui moment în centrul momentului imediat următor?

Momentul în care înfăptuieşti vraja transformării depline şi ajungi în vârf, este de fapt centrul momentului imedia următor, când nu te mai uiţi pe unde mergi şi lecțiile motivaționale nu mai funcționează. Devii un nume care se confundă cu noţiunea de lume, nu cu noţiunea de "unu".

Cu siguranţă oamenii îl vor admira şi îl vor urma pe acela care corespunde idealului lor, acela care îi ajută să crească în credinţă, care îi ajută să-şi dezvolte atitudinea pozitivă, calităţile şi talentele. De aceea este atât de important să fii plin de carismă - să ai mereu o atitudine pozitivă, să-i convingi pe cei din jurul tău că ai o personalitate puternică şi că eşti un exemplu demn de urmat. Absolut toţi vor ajunge să te iubească dacă le dai curajul şi avântul de care au nevoie în vremurile nesigure, dacă îi încurajezi să creadă în reuşită şi dacă îi ajuţi să se comporte şi să gândească ca nişte învingători.

Carisma este o calitate care îi face pe oameni să se simtă şi să se privească ca nişte învingători. Toţi acei oameni care au decis să alerge cu Rocky s-au văzut, cel puţin pentru un moment, învingători. Spiritul de competiţie, dorinţa de a câştiga, de a fi cei mai buni, a pus imediat stăpânire pe întreaga lor fiinţă, mobilizându-i să dea tot ce au mai bun din ei. Un lider carismatic îi motivează pe oameni să meargă mai departe cu mai multă ambiţie şi dăruire.

P.S. Trezeşte în oameni atitudinea energică şi spiritul de învingător! Susţine-i şi ridică-le moralul atunci când au nevoie. Încurajează-i să se ridice când sunt la pământ, şi ei te vor iubi pentru asta.

Asta înseamnă să ai carismă: să-i farmeci pe oameni, să-i faci să te iubească şi să te urmeze din plăcere.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us