ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Măreţia spirituală

On Decembrie 23, 2010, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Învaţă să observi şi să modifici inteligent percepţiile oamenilor, astfel încât aceştia să depăşească mai uşor perioadele dificile din viaţa lor.

Urmă un moment de tăcere aproape deplină, întrerupt doar de zgomotul de fond al elicopterului şi de vibraţia accentuată a acestuia. Se uitau unul la celălalt, între ei plutind un sentiment profund de empatie. Soldatul rănit, proaspăt eliberat din lagărul vietnamez, încercă să comunice impresia sa colonelului Cal Rhodes, şi să-i spună un cuvânt binevoitor care putea fi şi sincer:

- Ce mult ma bucur să te văd... Fiul tău, Frank, s-a îmbolnăvit foarte grav. Am încercat să-l ajutăm...dar... a murit.

La aflarea acestei veşti zdrobitoare, pe care nu voia s-o creadă posibilă, trupul colonelului Cal Rhodes fu străbătut de un fior de durere, din tălpi până-n creştet. Mâhnirea lui era atat de mare încât îl ardea în suflet ca un fier înroşit.

Leadership: Experienţa ta de viaţă coincide cu experienţa de a da "înainte" sau "înapoi" ceasul grelei cumpene?

Soldatul îl privi intens în ochi pe colonel, cu o privire în care i se citea o emoţie profundă. Încuviinţă trist din cap. Ochii săi, plini de-o inocenţă covârşitoare, păreau a cere îndurare şi iertare. Apoi, adunându-şi tot curajul şi toată puterea inimii, îi spuse cu acea imensă tristeţe pe care o ţinea în adâncul sufletului:

- Fiul tău mi-a salvat viaţa în ziua aceea... mi-a salvat viaţa...

Cal Rhodes voia parcă să spună ceva, dar nu mai avea rost. Lăsă gândul neterminat, neputând să-şi exprime emoţiile profunde de dezamăgire şi suferinţă. Sentimentul de însingurare puse dintr-o dată stăpânire pe el. Întreaga lui lume părea că s-a prăbusit. Se simţea ca şi cum nimic nu mai avea sens. Izbucni în lacrimi. Era asemenea acelui om ce a ieşit dintr-un salon iluminat feeric şi s-a trezit brusc într-o beznă totală, din care nu mai putea ieşi.

Importanţa măreţiei unui moment memorabil constă în experienţa de a fi implicat în el, nu în rezultatul final pe care el îl poate garanta.

Cineva spunea că slăbiciunea şi puterea merg întotdeauna una lângă cealaltă - slăbiciunea vestejirii vitalităţii şi tăria puterii pierdute. Iar ceea ce îl face pe om puternic este puterea de a merge mai departe, alegându-şi alte scopuri în viaţă, alte idealuri care vor inclina mult balanţa în favoarea lui.

Finalul filmului "Uncommon Valor (1983)" este deosebit de mişcător.

Pe aeroport, la revenirea în ţară, toţi soldaţii eliberaţi din lagărul din Laos au fost aşteptaţi şi îmbrăţişaţi cu mare bucurie şi lacrimi în ochi de către rudele lor. Pe Cal Rhodes îl aştepta numai soţia lui. Helen îi strânse mâinile la piept cu putere, şi-l sărută cu drag. Era bucuroasă să-l revadă, şi mândră de el că i-a putut salva măcar pe acei prizonieri, iar dacă fiul lor nu s-ar fi îmbolnăvit şi nu ar fi murit cu mult înainte de iniţierea misiunii de salvare, probabil că ar fi fost şi el salvat.

Iar bucuria ei a făcut minuni - i-a schimbat colonelului starea de spirit. Dintr-o dată, toate acele emoţii puternice şi totodată nocive pe care el le încercase cu sufletul complet şi conştiinţa întreagă – şoc, mânie şi tristeţe – au disparut. S-au îmbrăţişat în faţa tuturor cu multă dragoste, cu multă caldură şi cu multă bucurie. Viaţa lor reîncepea, primind un nou sens, de la capăt.

Helen Rhodes a ştiut să modifice inteligent percepţia sotului ei, astfel încât acesta să depăşească mai uşor acel moment dificil din viaţa lui. Ea a dat dovadă de o măreţie spirituală înaltă.

Calitatea leadershipul tău este strâns legată de starea de spirit pe care o transmiţi celorlalţi oameni, chiar şi atunci când te simţi tu însuţi descurajat.

Cineva aflat într-o situaţie dificilă se simte bine doar dacă un om deosebit se află alături de el. Bucuria pură poate izvorî numai atunci cand starea sa de spirit se armonizează cu starea de spirit a celeilalte persoane. Helen a reuşit să-i schimbe soţului ei starea de spirit fiindcă a avut o mare putere de influenţă asupra lui.

Tristeţea şi amărăciunea pot fi depăşite numai dacă ai certitudinea că cineva, o persoană sinceră, plină de speranţă şi de încredere, îţi poate aduce înapoi bucuria, acea bucurie cu totul specială care vine de undeva din adâncul sufletului şi o face să dureze. Nimic nu ajută mai mult la schimbarea stării tale de spirit decat certitudinea că eşti dorit de cineva. Optimismul propriu nu poate tăgădui suferinţa reală. Numai o persoană cu o mare putere de influenţă poate să îndepărteze emoţiile tale negative, o persoană empatică care îţi înţelege cu adevărat sentimentele.

A-ţi asuma decizia de a merge mai departe presupune să învârti foarte puternic cheia circumstanţelor tale existenţiale spre trecut, ca şi cum ai avea impresia că rupi cheia.

Măreţia spirituală are o covârşitoare importanţă în viaţa oamenilor şi, de aceea, n-am vrut să pierd ocazia să vorbesc despre această calitate. Căci măreţia spirituală este ingredientul principal care stă la baza unui caracter şi a unui suflet bun şi frumos. Ea denotă acea însufleţire totală a oamenilor - necesitatea lor interioară de a-şi manifesta emoţiile, de a le descoperi pe ale celorlalţi şi apoi de a le schimba. Este dovadă certă că în adâncul sufletului tău există acel sâmbure colosal de umanitate, acea sclipire care te diferenţiază de ceilalţi oameni şi care te face să radiezi numai speranţă şi bucurie în jurul tău.

Aşa cum eterul umple spaţiul dintre cer şi pământ, tot asfel măreţia spirituală a liderului umple prăpastia dintre tristeţea şi fericirea oamenilor, asigurând o continuitate a vieţii lor. Piatra de temelie a succesului unui lider este dată, fără îndoială, de cea mai strălucitoare calitate a sa: măreţia spirituală.

Concluzie: Măreţia spirituală este puterea care trebuie să te însoţească permanent, mai ales în acele situaţii când ţi se pare că totul este pierdut. Este puterea sufletului care îţi dă elanul de a lua viaţa de la început ori de câte ori te prăbuşeşti în hăul disperării.

Un caracter puternic şi tenace poate depăşi de unul singur situaţiile critice, dar existenţa alături de el a unui suflet care să-l susţină şi aibă încredere în el, este elementul care-l va propulsa şi-l va determina să-şi continue mai uşor drumul în viaţă.

maretia spirituala

Uncommon Valor [1983]

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us