ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Măreţia sufletească

On Octombrie 17, 2010, in Calităţile unui Lider, by Neculai Fantanaru

Ca să te bucuri de prestigiul şi recunoştinţa oamenilor nu-i de-ajuns să fii bun, trebuie să fii mare.

În 1920, după încetarea războiului, situaţia prizonierilor din întreaga lume era tot mai grea, soarta lor era disperată. În ţările ruinate tifosul şi foametea decimau tot mai mulţi oameni. Crucea Rosie Internaţională nu prididea să acorde atâtea ajutoare. Numai eforturile unite ale naţiunilor îi mai puteau salva.

Secretarul Ligii Naţiunilor de atunci, diplomatul cu experienţă Noel Baker, era ferm convins că doar un singur om era în stare să salveze situaţia, un om care se bucura de prestigiul şi recunoştinţa generală pentru aptitudinile sale organizatorice, pentru energia, talentul său, dar în special pentru măreţia sufletească. Cel care răspundea întru totul unor cerinţe atât de înalte era nimeni altul decât eminentul explorator şi om de ştiinţă Fridtforf Nansen, care era cunoscut în întreaga lume pentru curajul, cinstea, generozitatea şi mărinimia sufletească de care dăduse dovadă de nenumărate ori.

- Nu ! a ripostat Nansen. În curând voi împlini 60 de ani; e timpul sa încep o viaţă liniştită. Misiunea pe care mi-o încredinţaţi, îmi va lua câţiva ani. Înseamnă că în tot acest timp va trebui să-mi părăsesc lucrările ştiinţifice, să renunţ la speranţa unei vieţi în sânul familiei... De ce să-mi închin viaţa unei probleme care-mi este străină, şi de care alţii caută să se debaraseze?

Leadership: Construcţia şi evoluţia personalităţii sale se sprijină pe rolul pe care ţi-l asumi în reglarea diferenţierii între modul de a-ţi împlini menirea și puterea de a-ţi exprima convingerile?

Însă un om cu un suflet mare nu poate rămâne indiferent la suferinţele altora. Noel Baker a insistat:

- Trebuie susţinută credinţa oamenilor pe cale să se stingă, în marea familie a popoarelor...Liga este simbolul salvării. Trebuie întărită credinţa oamenilor în această organizaţie - instrument al păcii şi înţelegerii reciproce. Omenirea în suferinţă îşi îndreaptă spre dumneavoastra privirile pline de speranţă, Fridtforf Nansen.

Convins de cuvintele emfatice ale diplomatului, şi însufleţit de adevărul pe care acesta l-a exprimat, Nansen a acceptat să ia cârma omenirii în mâinile sale. Dăruirea şi entuziasmul lui pentru binele omenirii l-au obligat să renunţe la studiile sale marine şi la liniştea sufletească pe care o visa şi care i-o putea asigura familia. Încă o dată trebuia să se bată pentru salvarea oamenilor şi a omenirii.

Adevărul care dă restart scopului tău în viaţă se ghidează după motto-ul: "Eşti bun, eşti milos, eşti mare" ?

Măreţia unui lider nu constă în fericirea personală, ci în fericirea pe care o împarte cu ceilalţi. Nu banii, nu faima, nu puterea, ci doar faptele lui bune merită recunoştinţa generală. Punându-se în slujba omenirii atunci când situaţia era extrem de grea, atunci când nimeni nu avea curajul să-şi asume responsabilitatea, atunci când, în acele clipe de deznădejde, toată lumea aştepta ajutorul, dar totul părea fără speranţă, şi făcând tot ce i-a stat în putinţă pentru a îndrepta lucrurile spre un făgaş normal, luptând cu minciuna, cu clevetirile, intrigile şi nedreptăţile care se repercutau asupra milioanelor de oameni nevinovaţi, Nansen s-a făcut vrednic de recunoştinţa generală.

Datorită lui Nansen şi numai datorită demersurilor şi insistenţelor sale, s-au strâns în cele din urmă donaţii de la oameni de toate naţionalităţile, din cele mai diferite straturi sociale, care au fost repartizate cu stricteţe şi dreptate populaţiei înfometate. Niciodată în istorie apelul unui om nu a stârnit un ecou atât de puternic în inimile oamenilor. Este surprinzător, nu-i aşa, cât de mult poate să facă un om a cărui mărinimie sufletească nu cunoaşte margini. Ca să te bucuri de prestigiul şi recunoştinţa oamenilor nu-i de-ajuns să fii bun, trebuie să fii mare.

Leadership: Măreţia de a fi cineva înseamnă să găseşti răspunsuri la întrebările existenţiale conform dorinţei de a-ţi crea aşteptarea unei minuni din partea ta sau din partea altcuiva?

Coboară în adâncul inimii tale şi cerceteaz-o. Îţi spun cu mândrie, viitor lider, că oamenii vor avea nevoie de tine, cât timp vor trăi. Cercetează trecutul, analizează prezentul, încearcă să ghiceşti viitorul, caută să-ţi asculţi inima şi vezi dacă eşti sau nu capabil să-i serveşti cu dăruire, fără resentiment, fără zgârcenie sau şovăială pe cei ce au realmente nevoie de ajutorul tău. Doar o secundă e de-ajuns ca să schimbi îndoiala în certitudinea cea mai neclintită. Dacă inima ta nu se înviorează în faţa niciunui simţământ de uniune cu ceilalţi, înseamnă că nu simţi nimic viu în tine; ceea ce înseamnă că nu eşti "mare".

Nansen a fost un simbol al umanismului. Poţi fi şi tu dacă nu rămâi indiferent la soarta celorlalţi oameni. Dacă, însă, eşti ca unul din acei făţarnici care nu fac nimic, dar aşteaptă cu nerăbdare ca lumea să-şi arate recunoştinţa şi respectul pentru el prin cele mai simandicoase reverenţe. Dacă eşti ca unul din acei oameni care-şi fac socotelile de "mărire" fără să ţină seama de principiile de solidaritate umană. Dacă eşti unul din aceia care nu preţuiesc şi nu luptă să cultive valorile umane ca binele, dreptatea, altruismul, onestitatea şi, în sfârşit, dacă eşti unul din aceia care se culcă pe laurii unui succes nemeritat, datorat altora, nu încape îndoială că lumea va începe să-şi manifeste dezaprobarea faţă de tine, spre adânca ta dezamăgire. Lumea nu va nutri gânduri frumoase şi speranţe, ci teamă sau dezgust, iar tu te vei pierde în cele din urmă într-o adâncă uitare...

Onestitatea faţă de sine este o abilitate dobândită prin lucrul cu propriul suflet în condiţiile unei tendinţe generale de a prefera unele situaţii altora.

Concluzie: Ca să te bucuri de prestigiul şi recunoştinţa persistentă a oamenilor, trebuie să te implici cu tot sufletul în realizarea nevoilor şi aşteptărilor lor. Uneori este nevoie doar de puterea cuvântului care uneori convinge mai repede decât oricare altă metodă.

P.S. Aşa după cum violenţa "minţii" se exteriorizează prin acte violente, măreţia sufletească se recunoaşte prin puterea de convingere a vorbelor, spre realizarea unor acte pline de umanitarism.* Notă: A. Talanov - Nansen, Editura Tineretului, 1961.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us