Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Puterea de pătrundere a eului individual

On Aprilie 04, 2011
, in
Calităţile unui Lider by Neculai Fantanaru

Cu cât ştii mai multe despre oameni, cu atât vei fi mai pregătit să-i înţelegi.

În cartea „Fiecare pacient spune o poveste”, Lisa Sanders scoate în evidenţă un aspect foarte important. Anume că în medicină deseori ceea ce pare este ceea ce nu este şi nu pare a fi !

Crystal Lessing abia împlinise douăzeci de ani. Fusese toată viaţa ei sănătoasă tun. Dar în ziua când a mers la cabinetul stomatologic ca să-şi scoată câteva măsele de minte incluse în os, s-a îmbolnăvit. Era obosită. Avea dureri. Febră. Starea ei de sănătate se agravase atât de tare încât a trebuit să fie internată de urgenţă la terapie intensivă la marele centru medical universitar din Long Island. Era galbenă la faţă. Părea foarte slabă. Inima îi bătea tot mai repede. Respira mult mai repede decat era normal, in ciuda oxigenului care era pompat în nas. Rinichii nu funcţionau.

Nimeni însă nu cunoştea adevărata cauză a bolii. Doctorii o consultaseră, o îngrijiseră cu mare seriozitate şi atenţie. Însă nu le era clar dacă misterul bolii ei avea să fie soluţionat la timp pentru a-i salva viaţa. Fişa ei medicală era plina cu numere care atestau cât de bolnavă era. Existau foarte multe anomalii.

Leadership: Etichetezi experienţa de a fi conştient de manifestările comportamentale ale oamenilor drept o variantă de gândire care îţi permite să te priveşti pe tine însuţi din unghiul unei sensibilităţi aparte?

Doctorul Steven Walerstein, şeful departamentului de Farmacologie a spitalului a fost chemat de urgenţă. Însă el a făcut altceva decât ceea ce făcuseră toţi ceilalţi doctori. Nu a citit fişa medicală a fetei. Fiindcă nu voia să fie influenţat de gândirea celor care o consultaseră deja. Mult prea adesea, în aceste cazuri dificile era trecut ceva cu vederea sau interpretat greşit.

În schimb, s-a dus la patul bolnavei, s-a prezentat tinerei şi mamei acesteia. Şi i-a cerut fetei să spună întreaga poveste de la capăt. Când anume au apărut primele dureri, ce a simţit exact şi in ce lor, etc. Trebuia să pună lucrurile cap la cap de unul singur. Dupa relatarea evenimentelor, doctorul îşi îngădui să se uite în fişa ei. Trebuia să găsească un raspuns, altfel fata ar fi murit în câteva zile.

Walerstein s-a oprit o clipă să caute în fişa ei medicală un fel de tipar îngropat în acel haos de cifre şi analize. Şi atunci observă că echipa care o îngrijise pe fată nu luase în considerare o anumită analiză în căutarea diagnosticului. Această informaţie fusese pur şi simplu dată la o parte. S-a dus imediat la biblioteca spitalului pentru a-şi verifica intuiţia. Da ! Avea dreptate. Fata suferea de boala Wilson.

Fetei i s-au mai făcut o dată analizele pentru boală respectivă, şi într-adevăr rezultatele au confirmat bănuiala lui Walerstein. Ea a fost transferata imediat cu elicopterul in New York, a primit în cele din urma un organ şi a supravietuit.

Leadership: Cauţi să pătrunzi în minţile oamenilor pentru a le descifra stările afective chiar şi atunci când nu eşti pregătiţi să înţelegi limitele la care se extind consecinţele propriilor tale erori de observaţie?

Dacă vrei să afli cum funcţionează leadershipul, atunci trebuie să afli cum „funcţionează” oamenii, care sunt stările lor afective: trăirile lor, atitudinea lor, sentimentele şi gândurile lor. Aşa cum un doctor analizează temeinic problema pacientului ca să poata pune un diagnostic corect, tu trebuie studiezi comportamentul şi atitudinea oamenilor, şi să analizezi ce se intamplă în mintea şi în sufletul lor ca să poţi să-i ancorezi de partea ta. Trebuie să demonstrezi acea subtilitate în observaţie, acea putere de pătrundere a Eului individual al omului.

Tu arăţi un interes crescând pentru ceea ce simt oamenii din jurul tău? Eşecul în leadership se datorează unei multitudini de paşi greşiţi acumulaţi în timp, dar şi lipsei de siguranţa în stabilirea unui „diagnostic” obiectiv şi corect. Învaţă să iei în considerare şi alte aspecte decât cele pe care le vezi de obicei şi mai ales învaţă să-i asculţi.

Cu cât ştii mai multe despre oameni, cu atât vei fi mai pregătit să-i înţelegi.

Leadership: Încerci să obţii întreaga poveste a unui om cu riscul de a stabili diagnosticul unei involuţii care contrastează cu evoluţia propriei tale conştiinţe?

Oamenii nu sunt cu toţii la fel. Fiecare este o personalitate aparte, un „eu” deosebit. Nu poţi doar să te uiţi la ei şi să-i înţelegi. Ca să poţi să-i influenţezi trebuie să le asculţi “povestea” - şi să încerci să deduci ce anume îi entuziasmează, ce anume îi motivează, care sunt aspiraţiile lor şi neîmplinirile lor, să înţelegi cum lucrează mintea lor, care este combustibilul care le pune in mişcare motorul stării lor de spirit. Şi să-i faci să înţeleagă cum pot participa pe deplin la propria lor "vindecare" urmand paşii indicaţi de tine.

Aşa cum un medic trebuie să aibă o bază solidă de cunoştinţe si o experienţă suficient de mare ca să ştie să interpreteze ce spun pacienţii, tu trebuie să ai acea putere de pătrundere în lumea interioară a celorlalţi, în tainele universului lor, în Eul lor, în conştiinţa lor şi să intuieşti ceea ce nu merge bine. Nu poţi să le sporeşti valoarea celorlalţi daca nu înţelegi sistemul lor de valori. Nu uita că diagnosticele bune duc la terapii ţintite, cu şanse foarte mari de vindecare.

Ca lider trebuie să ştii să asculţi, nu numai să pui întrebări şi să obţii răspunsuri. Aşa cum un medic ascultă pacientul ca să poată pune lucrurile cap la cap, şi în final să stabilească diagnosticul cel mai corect, şi tu trebuie să-i asculţi pe oameni, să pui accent pe răbdarea în timp, să le acorzi multă atenţie, si libertatea de a-şi exprima motivele pentru care nu ”funcţionează” cum trebuie.

Leadershipul este locul pe care îl ocupă de gândirea intuitivă într-un context de acceptare a adevărurilor greu de înţeles. Înseamnă să anticipezi consecinţele propriilor tale reacţii la experienţele provocatoare ale vieţii prin interpretarea şi aprecierea atitudinii pline de grijă a celorlalţi oameni.

Concluzie: Un lider performant trebuie să deţină arta de a asculta ceea ce spun oamenii. A şti să interpretezi obiectiv şi imparţial ceea ce asculţi îţi dă posibilitatea să pătrunzi în adâncurile eu-rilor şi aflând cât mai multe despre aceste eu-ri vei fi pregătit să-i înţelegi şi vei putea acţiona eficient.* Notă: Lisa Sanders - Fiecare pacient spune o poveste, Editura Trei, 2011

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…