ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Captiv într-un roman de maturitate

On Iunie 01, 2015, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Croieşte-ţi un drum propriu al cunoaşterii umane, căutând calea de mijloc între timp şi urmarea unor situaţii ce nu pot fi explicate decât ca fiind nişte percepţii false a unei lumi prezente.

Totul părea a se manifesta în deplinătatea capacităţii mele de a duce la bun sfârşit un lucru pe care alţii doar îl visează sau îl ţin secret, în modul în care albinele prelucrează nectarul, adică printr-un fel de atracţie dintre o sursă de energie interminabilă - hrană vie pentru o minte care caută, nu una care doar se întreabă - şi fluxul vectorului de stare care impulsionează fiinţele spre acţiune. Dar, de ce-mi ieşea în cale această obligaţie responsabilă încleştată cu disperare de gânduri şi emoţii străine mie?

La mijloc era vocea cea mai profundă, lăuntrică, care-mi şoptea tot felul de modificări revelatoare cu acea fineţe a ceasornicarului ce are la dispoziţie numai lama obişnuită a unui briceag pentru a finisa piesele prelucrate brut. Constant, ea îmi arăta calea de mijloc între timp şi urmarea unor situaţii ce nu pot fi explicate decât ca fiind nişte iluzii, percepţii false ale unei lumi prezente, în numele trecutului şi viitorului, strecurate prin desişul meandrelor şi întortochelilor sufleteşti.

Mă simţeam cumva captiv într-un roman de maturitate a lui Dumas. Eroul său răscolea cu fineţe şi cu o înţelegere fantastică sufletele înalte şi cele mai joase, până la cele mai ascunse gânduri, până la ultima celulă a fericirii sau nefericii lor. După ce lucra cu puteri demiurgice în întreaga lor complexitate, le arunca în experienţe însufleţitoare, redându-le acea valoare pe care timpul le-a răpit-o, aprinzând din nou în ei scânteia vieţii. Altora le transmitea lecţia obiectivă a pedepsirii divine în funcţie de gradul lor de culpă.

Reversul acestei determinări cauzale îl constituia temerea de a accede spre o înlocuire a puterii de înţelegere cu supremaţia legilor nescrise ale leadershipului, în frământările căutărilor de afirmare. Plin de însufleţire, uitasem să respect arta reuşitei de a fi eu însumi o carte.

Leadership: Porneşti în căutarea a CEVA ce îţi doreşti să schimbi la o lume trăitoare prin tot ceea ce ascunde, în genul unei povestiri relatată într-o carte ce poate fi citită aşa cum ai încerca să desprinzi un copil de vise?

Întotdeauna stăpânirea a ceea ce se cere a fi manifestat, cuprins şi stăpânit cu întreaga pricepere, într-un câmp al efectului de cauză, chiar şi în limitele mişcătoare ale imaginaţiei, este o experienţă la fel de spectaculoasă precum reuşita de a răscoli sufletele şi de a produce emoţii. Dar tot atât de îndoielnică şi greu de prelucrat.

Leadershipul nu se separă de ceea ce se cere a fi stăpânit atunci când nu se cunosc coordonatele punctelor de intersecţie dintre „ascuns” şi „dezvăluit”. De fapt, leadershipul este ca o carte pe care pe măsură ce o citeşti porneşti tu însuţi într-o căutare a deznodământului, simţi nevoia să faci o analiză a propriilor trăiri, să te compari cu alte versiuni ale tale şi nu o laşi din mână până n-o termini. Leadershipul este un produs al propriei tale minţi care prinde viaţă ca urmare a experienţei tale de a asimila alte manifestări, doar să le observi şi să încerci să le înţelegi cauzele, mecanismele, sentimentele implicate, astfel încât să poţi deveni altcineva.

Parcurgerea unei cărţi, stăpânirea unei construcţii de mari dimensiuni care ascunde adevărata faţă a ceea ce este important de evaluat la un anumit tipar de gândire, trăire, acţiune şi comunicare, produce o ruptură de vechile canoane în anumite faze ale încercării de a te cunoaşte mai bine. Dar, presupune şi o reprezentare despre transcendenţa absolută a unui autor pe temeiul unor însuşiri false sau secundare pe care le găsim adeseori la oamenii simpli, lipsiţi de educaţie, dar având „şcoala vieţii”.

În acest caz, individul şi lumea lui vor fi substituite de aşa-zisa împuternicire a închipuitului, o cunoaştere experimentală dezvoltată pe baza estimării gândurilor şi emoţiilor în situaţiile impresionante ale unui personaj care se confundă cu autorul cărţii. Ţinând cont de faptul că el se reinventează constant printr-o serie de roluri de întindere relativ redusă, dintre care merită să fie abordate doar cele active şi responsabile, putem avea sentimentul că prezentul se derulează paralel cu trecutul sau cu viitorul şi că lucrurile efectiv pot fi controlate.

Leadership: Subiectele care pot fi abordate în confirmarea unei cărţi cu adevărat valoroase pot transforma schimbarea dorită în ceva care se întâmplă printr-un efort de redare a unor imagini care doar se pretind a fi reale?

Aşadar, cine intenţionează să se valorizeze în ipostaza de om al schimbării, în deplinătatea capacităţilor sale de înţelegere a tot ceea ce se întâmplă în jurul său, prin tot ceea ce a fost şi este ascuns, neputând fi decât intuit, mai întâi de toate trebuie să facă loc închipuitului să se manifeste. Cartea care îţi construieşte personalitatea este un cumul de subiecte captivante, abordate prin intermediul trăirilor cele înalte şi mai aprinse, care travareseaza realitatea spre vis. De fapt, o carte devine valoroasă tocmai prin identificarea asemănării dintre ceea ce e trecător şi ceea ce e definitiv.

Imaginile care se pretind a fi reale dintr-o carte care te ţine cu sufletul la gură, absorbindu-te cu totul în povestea ei, dintr-o carte care te învață să creezi tot felul de scurtături către viața pe care ți-o dorești, pot fi rezultatul unor percepţii false asupra lumii prezente, în numele trecutului şi viitorului, strecurate prin desişul meandrelor şi întortochelilor sufleteşti. Ai grijă cum incorporezi aceste imagini în contextul unei realităţi care există dincolo de ceea ce crezi că este realitatea.

Căutând un drum propriu al cunoaşterii unei lumi trăitoare prin tot ceea ce ascunde, oscilând între graniţele imaginaţiei sau a CEVA ce îţi doreşti să schimbi la ea, vei reuşi să te încadrezi mai uşor în tiparele impuse de o viziune care depăşeşte imediatul. Omul este un martor al adevărului, dar în acelaşi timp un tărâm al iluziei şi al înşelării pe care „imediatul” nu-l poate identifica ca fiind o determinantă a stabilităţii sau a potenţialului său de evoluţie.

Nu poţi cuprinde cu raţiunea şi cu sufletul o lume aparte, urmărind dintre numeroasele direcţii de investigare ce vin în prelungirea acestui fir roşu al destinului numit efect (prin cunoaştere şi descoperire, prin experiment şi prin monitorizarea profunzimii trăirilor care însoţesc indivizii) decât dacă adaugi la reflecţiile tale despre însemnătate şi rânduială conştiinţa unei discrepanţe între fapte şi realitate. Dar, astfel, binemeritata imaginaţie poate aduce mai degrabă cu iluzia. Ai grijă în ce te încrezi !

Leadershipul este o carte ce are răbdare să reconstituie o lume din detalii prin identificarea asemănării dintre ceea ce e trecător şi ceea ce e definitiv.

Captiv într-un roman de maturitate devine fiecare aspirant la statutul de lider care încearcă să realizeze legătura dintre o lume a simplei aparenţe, o lume a prejudecăţilor şi o lume a adevărului.

Dacă vrei să-ţi croieşti un drum propriu al cunoaşterii umane, încearcă să găseşti calea de mijloc între timp şi urmarea unor situaţii ce nu pot fi explicate decât ca fiind nişte iluzii, percepţii false a unei lumi prezente, în numele trecutului şi a viitorului, strecurate prin desişul meandrelor şi întortochelilor sufleteşti. Poţi?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate