ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Captivitatea omului în spaţiul arid al imperceptibilului

On Ianuarie 05, 2014, in Leadership Expert, by Neculai Fantanaru

Deschide calea spre noi cuceriri ale cunoaşterii, ca să vezi dincolo de limitele a ceea ce eşti.

Marii titani ai gândirii superior-inovatoare, precum H.G. Wells sau Jules Verne, au cochetat deseori cu misterul care depăşea orice cunoaştere, indicibilul. Utilizând acel conglomerat de imaginaţie ce le-a permis să se amplaseze într-un timp şi într-un loc indeterminabil, ei au putut să identifice legile acelor abisalităţi care depăşeau limitele înţelegerii acceptate de către cei mai mulţi oameni.

Simţeam că era rândul meu să înţeleg aceste legi prin intensificarea singurei surse de energie, foarte elevată, care nu poate fi distrusă de nimeni şi nimic: imaginaţia. Prin investirea unor calităţi artistice pline de miez, la răscrucea întrebărilor despre rostul existenţei şi al fiinţei mele în lume, se întrevedea contrastul cromatic al unor tensiuni, prejudecăţi, forţe nemaivăzute de adeziune la o nouă formă de artă, plauzibilă prin motivele decupate parcă dintr-un film noir, dar care exprimă cel mai bine conflictul interior cu sinele revelat din trecut. Cu atât mai mare era disconfortul pe care îl simţeam.

Experimentele oamenilor de ştiinţă, expuse de cei doi scriitori în operele lor, erau menite să facă procesul invizibilităţii reversibil. Dar formula secretă lăsa întotdeauna loc de interpretări, nu indica nicio metodă de obţinere şi utilizare, nu se potrivea nici unei dogme, dovedindu-se a fi mai degrabă o fază rapidă de tranziţie spre o dimensiune superioară. O etapă, utilă şi necesară oricărei persoane care preţuieşte progresul şi îl susţine, chiar cu riscul retragerii sau excluderii sale din societate.

Cine voia să înţeleagă şi să aplice formula trebuia să vadă dincolo de orice limitare.

Leadership: Îţi câştigi dreptul incontestabil la autodepăşire urmând criteriile unui model de realitate la care te raportezi prin separarea ta de tot ce este comun lumii de care aparţii?

Cum oare să încorporez complet invizibilul în timp? Trebuia să-l percep mai întâi ca pe o destinaţie a viitorului? Sau ca pe o sursă de învăţare şi explorare a experienţelor de inovaţie?

Şi totuşi, întrebarea care mă frământa cu adevărat era alta. Oare această decodificare a invizibilului care se manifestă intrinsec, transformarea obscurului într-o entitate cognoscibilă, chiar dacă favorizează cercetarea ştiinţifică individuală şi, prin aceasta, dezvoltarea gândirii, nu înseamnă mai degrabă un drept dobândit, dar necuvenit?

Stabilirea unei priorităţi în ceea ce priveşte investigaţiile proprii asupra formulei invizibilităţii se putea dovedi compromiţătoare, punându-mă într-o postură neonorabilă.

Mă simţeam captiv într-un spaţiu arid, al imperceptibilului, asociat cu trecerea timpului, care mă făcea să-mi doresc să nu mai continui cercetările, obligându-mă să rămân cât mai mult în umbra acelor ziduri ale mediocrităţii, ca un simplu trecător prin viaţă, fără folos şi fără o ţintă precisă. Care nu cunoaşte lupta, care nu trăieşte marea aventură a cunoaşterii, care nu se poate elibera din absurd, care nu caută răspunsuri şi nu află niciodată adevărul.

Nu spunea oare alchimistul acela care îşi tăinuia numele, că majoritatea oamenilor sunt doar nişte produse ale unor experimente ştiinţifice eşuate şi că doar cei aleşi sunt chemaţi să cunoască tainele lui Dumnezeu şi calea ce duce la Marea Împărăţie?

Leadership: În ce fel poţi folosi ştiinţa pentru a-ți îmbunătăți percepţiile vizavi de o realitate paralelă?

Ieşirea din tipare şi libertatea de creaţie nu trebuie privite drept lucru nefiresc, ci un drept incontestabil la actul autodepăşirii şi desăvârşirii. Ca un joc plin de misiuni imposibile şi totodată plin de nestemate, pe care nu eşti obligat să îl joci până la capăt. Dar pe care trebuie neapărat să-l experimentezi dacă vrei măcar să înţelegi cine eşti cu adevărat şi ce însemnătate ai ca fiinţă umană.

Leadershipul este supus riscului unei deprecieri puternice dacă contradicţiile tranziţiei spre o nouă etapa de dezvoltare se intensifică, dacă limite de percepție şi reprezentare ale ştiinţei, situate exclusiv pe un plan inferior, strigând tare “Nu pot !”, sunt aprobate în totalitate de caracteristicile tale definitorii.

Standardele de dezvoltare pe care singur ţi le impui se oglindesc în modul cum tratezi solicitările de obiective şi investiţii pe termen lung, impuse de propriul Ego ca o încercare de a găsi calea de ieşire din actualul impas al mediocrităţii. Ele arată în ce fel poţi folosi ştiinţa pentru a-ți îmbunătăți percepţiile vizavi de o realitate pe care încă n-ai avut posibilitatea s-o trăieşti nemijlocit. Dar şi pentru a înţelege mai bine fenomenul “lipsă” şi implicaţiile sale majore asupra formării personalităţii, cu efect prejudiciabil asupra elementelor de interes maxim care îţi pot modela viitorul.

Cine nu se mulţumeşte cu puţin – la începutul călătoriei spre cunoaşterea mai presus de înţelegere – este nevoit să caute alte ieşiri spre un altceva, necunoscut, care în ultimă esenţă, se identifică ca debut, prin contribuţiile ştiinţifice, la marea întrecerea cu sine însuţi.

Numai înţelegerea vibraţiilor “imperceptibilului”, utilizând acel conglomerat de imaginaţie care îţi permite să te amplasezi într-o zonă de cunoaştere mai extinsă, face posibilă găsirea formulei secrete care conţine proporţii imense de posibilităţi de interpretare a lucrurilor şi a lumii, pe care înainte le treceai cu vederea.

Leadership: Poţi să construieşti noi drumuri de performanţă cu elementele unei ştiinţe pe care nu o creditezi până la capăt?

Elementele constitutive ale leadershipului, care reflectă o cunoaştere solidă a factorilor activi de inovaţie, pot fi identificate numai în armonia rezultatelor sau în eleganţa unei suite de operaţii din cadrul procesului de cercetare, putând fi puse în aplicare în funcţie de structura operativă a gândirii tale. Eşti în căutarea unor provocări incitante care să-ţi stimuleze pofta de cercetare?

Identificarea acelor legi ale “abisalităților” care depăşesc limitele înţelegerii acceptate de către cei mai mulţi oameni este primul semn că ai ajuns mult mai departe decât credeai, la un nivel de avansat de dezvoltare, ca entitate solitară, nu ca urmare a unei munci, cunoaşteri şi experienţe în colaborare cu alţii.

Asta înseamnă că ai reuşit să construieşti noi drumuri de performanţă cu elementele unei ştiinţe pe care singur ai creditat-o până la capăt cu idei, resurse şi aşteptări nelimitate, şi pe care nu le-ai abandonat pe parcursul procesului de maturizare şi de selecţie aptitudinală. Toate aptitudinile şi calificările tale relevante au fost dobândite de pe urma experienţelor de lucru aplicat cu stricteţe pe terenul dur al ştiinţei.

Cine coboară şi urcă înapoi, de-a lungul subteranelor ştiinţei, ştie că porneşte într-o aventură cu detalii picante. În sensul unei alianţe cu orizonturile şi premizele cunoaşterii, un asemenea om poartă cu sine speranţa să întâlnească, în galerii de multă vreme neumblate, semnele secrete ale autodepăşirii.

Transformarea personală autentică este calea de a te autodepăşi prin imaginaţia cu care creionezi o altă realitate, în care te integrezi ca un tip remarcabil prin capacitatea de a-ţi comunica gândirea sub cele mai diverse forme de exprimare, de a-ţi regândi ideile trecând de la o stare de spirit la alta, acoperindu-ţi propria lege de funcţionare cu numeroase semnificaţii.

Captivitatea omului în spaţiul arid al imperceptibilului semnifică acea stagnare în jurul mediocrităţii, claustrarea în limitele unei cunoaşteri superficiale şi parţiale a specificului uman care nu mai poate servi drept bază esenţială a leadershipului.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate