ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cartea aflată între Borges şi Hauff (II)

On Februarie 14, 2021, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Ceea ce formează cunoaşterea cea mai aleasă este esenţa unei trăiri apriorice pe care o întâlneşti mereu în tine însuţi.

Uneori simt că m-am transformat în altcineva, în cineva profund interesat de posibilitatea înnoirii unui orizont spaţial al cunoaşterii, conform valorii de adevăr atribuite unei conştiinţe universale egală cu dimensiunea infinită a lucrării Creatorului. Iar dacă simt afinităţi mai adânci cu pasiunea pentru lectură, pentru scris, pentru creaţie, spunând lucruri esenţiale, deci creând ceva frumos, este pentru că am reuşit să mă raportez la universul scriitoricesc al lui Borges care s-a extins şi s-a ghidat după fusul orar al unui univers paralel în care Wilhelm Hauff este ultima realitate.

Drept urmare, viaţa mea scrisă într-o carte de proză este rezumatul cărţilor celor doi mistici explicat într-o singură carte pe care nicio altă carte, din nicio bibliotecă din lume, nu-l mai cuprinde. Există o credință deşertică în ce privește cărțile secrete ale celor doi mistici, şi pe care a mea carte o nuanţează minunat, cu accente contemporane, cu o suavitate imaginativă, prin înlocuirea unei identităţi cu o altă identitate.

Sunt sigur că niciun deșert nu cuprinde mai mult nisip decât găsești în basmele lui Wilhelm Huaff pe care Borges le-a vorbit în limba arabă cu vântul deșertului, cu specificaţia că fiecare bob de nisip prezent în întinderea deşertului lor este o consecinţă şi o continuare a cărţii mele, o regăsire a mea într-o viaţă trecută, sau o renaştere a mea într-o viaţă viitoare.

Iar dacă mi-aş reciti viața în universul lui Hauff, din care face parte Borges, m-aş regăsi în legenda faimosului călător care și-a scris numele pe nisipul timpului.

Leadership: Ai capacitatea de a influenţa direcţia şi ritmul schimbării unei funcții de tip “search you own self in the end of a new beginning” ca şi consecinţă a posibilităţii tale de a modifica Universul micro şi macro al unui Alter-Ego?

Da, este o mare plăcere să-l recitesc pe Wilhelm Hauff, fiindcă el mă trimite în universul lui Borges din care altădată m-am recunosc ca fiind Hauff. Aşadar, drag cititor, citește-l pe Borges și ai să-l întâlnești pe Wilhelm Hauff. Citește-l pe Hauff și vei păși în 1001 nopți. Iar în 1001 nopți vei fi din nou Borges, în condiţiile specifice ale nisipurilor mişcătoare din cartea mea.

Şi mai trebuie să ştii un lucru, dragul meu cititor, din care eu însumi fac parte. De fiecare dată când marile evenimente prin care te-a dus viaţa vor deveni expresia unor năzuinţe superioare şi de valoare permanentă, într-un fond al universului ce evoluează continuu conform teoriei alterităţii, să ştii că abia atunci vei simţi nevoia de reîntoarcere la simplitatea definirii lucrurilor simple, privite prin ochi de artist.

Alteori, ţi se va întâmpla să simţi că eşti altcineva, aşa cum mi se întâmplă mie adesea, plin de relevanţă, în contextul modelului cauzal al realităţii, atunci când îl citesc pe Borges. Şi, ca orice scriitor adevărat care vorbeşte misticii şi în special oamenilor de ştiinţă, simt că ideile lui Borges aparţin ideilor lui Hauff şi ca însăşi ideile lui Hauff sunt rodul plăsmuirii unei minţi de talia lui Borges.

Iar când vei simţi acest lucru, şi cu siguranţă ţi se va întâmpla acest lucru dacă citeşti cărţile celor doi scriitori, poate vei reuşi să intri în mintea celui care acum scrie aceste rânduri fără de care tu nu ai putea fi tu, ci ai fi un altul care urmează mereu şi mereu un nou ciclu al întrupării şi al metamorfozei. Cine ştie, poate într-o bună zi vei înţelege Misterul Cuvântului Întrupat.

Leadership: Schimbarea modului în care priveşti o situaţie poate schimba modul cum o percepi şi o înţelegi, în măsura în care te raportezi la un moment care nu-ţi aparţine, dar sălăşluieşte în tine?

Vei deveni deşert, vei deveni nisip, vei deveni uşor de modelat în forme compacte de poezie pură, în asociere cu un grad mare de independenţă la un univers ciclic, nestaţionar, şi iar te vei întoarce la punctul de unde ai pornit. Vei face trecerea de la micro la macro, de fiecare dată reenergizat, mai pur, ca să poţi înţelege şi recunoaşte că identitatea sufletului nu moare niciodată, ci este mereu transpusă în cuvinte, în sentimente, în imagini, în numere sau în culori.

Acest aspect este valabil atât pentru tine cât şi pentru cei ce şi-au activat în memorie funcţia de căutare a următorului fragment dintr-o altă carte a deşertului, scrisă de un alt erudit pe nume Mika Waltari:

“De ce am trăit încă nu ştiu. Terminând această ultimă carte, sunt şi mai nedumerit decât atunci când m-am apucat să scriu. Scrisul a fost o mângâiere în toţi aceşti ani, în care am avut doar marea în faţa ochilor mei. Am văzut-o roşie şi neagră, am văzut-o verde ziua, am văzut-o albă noaptea. Am văzut-o albastră uneori, în zilele toride, mai albastră decât pietrele albastre şi sunt deja sătul s-o mai privesc. Marea este prea mare, prea înfricoşătoare şi un om o poate privi toată viaţa fără să se plictisească, fiindcă întotdeauna este altfel. Numai că privind-o, se întristează şi începe să i se învârtă capul de ameţeală. Simt cum inima îmi coboară într-un hău fără fund când privesc marea.

Deşertul este la fel ca marea, este mereu prezent în gândurile mele, în sufletul meu, fiind simbolul care va continua să-mi dea încredere în mine, într-o altă vedere asupra vieţii.”

Mi-ai înţeles punctul de vedere, dragă cititorule, din care şi eu fac parte. Căci până aici ţi-am spus totul despre marea cunoaştere, sau Marea Operă Universală, cum o numesc unii. După cum bine ţi-ai dat seama, universul micro şi macro al unui Alter-Ego cuprinde acea formă a întrupării şi a metamorfozei ce poate dura la infinit, dar şi acea poveste pe scurt a unui moment de insight (care încorporează reflecția, inteligența emoțională, conștiința de sine și motivația) trăit printr-o identificare cu însăşi natura ta reversibilă.

Leadershipul este o structură de profunzime ce ține de împletirea miraculoasă între fascinația pentru povestea inventată de mintea omului şi existenţa lui reală supusă unei revizuiri a imaginii care îl reprezintă în altă ipostază.

Cartea aflată între Borges şi Hauff este drumul pe care îl parcurgi de la identitate la alteritate, cu specificaţia că cine eşti şi cine vei fi nu spune mare lucru despre tine, ci despre adeziunea necondiţionată din partea ta la un univers care pare guvernat de hazard, deci, inevitabil, absurd. Acest univers nu este legat de experienţa directă asupra realităţii, ci de un dat aprioric.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate