ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cartea aflată între Borges şi Hauff (I)

On Februarie 12, 2021, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Istorisirea unei creaţii de mare întindere universală este expresia unei manifestări artistice care promovează ideea unei arte create după modele deja existente, în conformitate cu experienţa de a fi ceea ce nu eşti, chiar dacă în realitate eşti altcineva.

Mi-am închipuit adesea că sunt o carte însufleţitoare, cuvântătoare şi cugetătoare, scrisă la persoana întâi cu limbajul artei izvorât din atitudinea emotivă a creaţiei aplecate spre taină şi inexplicabil. Și, ştiind că nicio carte nu spune o poveste mai frumoasă decât un personaj care își trăiește povestea în lumea reală, m-am hotărât să-mi imaginez o lume fără sfârşit, perfectă prin echivalenţa dintre trăirea unei realităţi apriorice şi imaginea ei veridică, indicată de tensiunea unei alterităţi fulminante.

Însăşi faptul că eu sunt o carte fără nume, dintr-o lume fără sfârşit, spune multe despre un artist al cărui orizont este diferit de cele ale artiștilor din generația lui. Căci dacă mintea mea ar fi o carte, iar sufletul meu o altă carte, atunci lumea ar avea două cărți care spun în mod diferit aceeași poveste. Iar dacă aş fi o sumă de povesti scrise într-o singură carte, poate că totuşi s-ar găsi cineva care să vadă în fiecare poveste o nouă carte ce promite să recreeze o altă lume. Nesfârşită. Nemăsurată. Artistică. Scânteietoare. Ieşită din tipare.

Iar tu, cititorule drag, din care fac parte eu însumi, te rog să iei în considerare următoarele. Fiecare carte nouă pe care o citești cu atenţie nescăzută, fiind ancorată parcă într-un fond unitar al universului ce evoluează numai prin creaţie şi originalitate, imaginează-ți că face parte din acea unică carte ce îți instruieşte sufletul să-și facă o descriere distinctă.

Și chiar dacă ai citi mai multe cărți, scrise de alţi autori, dacă nu trăiești cu adevărat viața personajelor din această carte unică, atunci nu vei simți niciodată vraja poveștilor fără sfârșit. Cred că, de fapt, important nu este să citești multe cărți, ci să înveți să te integrezi în povestea personajului din cartea ta preferată.

Leadership: Cum îţi justifici alegerea de a trăi un mod autentic de a fi prin raportul ce se stabileşte între momentul privilegiat al reflecţiei despre tine însuţi şi posibilitatea exprimării trăirilor sufleteşti oglindite într-o lume identică cu a ta?

Citind această carte despre mine însumi, îl vei întâlni pe Wilhelm Hauff şi pe Jorge Luis Borges, sub aceeaşi stea care mi-a luminat drumul într-un moment în care-mi pierdusem busola şi navigam în derivă, universul fiindu-mi martor la cât de greu mi-a fost să devin un Creator pe fondul zdruncinat al reflecției despre realitatea ajunsă până într-un strat al inteligenţei carteziene, spectaculare, excesive.

Totul este favorabil până la nivelul profunzimii. Cu timpul¸ în privinţa a ceea ce se socoteşte o experienţă pe care nu pot cunoaste decât apriori, am învățat de la Hauff cum să fiu Borges, fiindcă trăirile mele sufletești erau tot mai încorporate în personajele nemuritoare ale unei realități prudent revelate din perspectiva vieților multiple ale sufletului ce predomină asupra materiei.

După mulţi ani de scris artistic, cu o semnificaţie ce ţine de miraculos, cu acea doză de intimitate care s-ar cuveni să rămână secretă sau accesibilă doar creatorilor, am devenit destul de matur ca să înţeleg că o călătorie într-un mare deşert nu se termină niciodată. Și dacă voi fi mereu parte din sufletul lui Hauff, fiindcă Borges m-a făcut să îndrăgesc nespus fiecare din cele 1001 de nopți, este pentru că viața mea pare să funcționeze după principiul vieților multiple ce se regăsesc numai în zona unui deșert parcă nesfârșit de dincolo de el.

Leadership: Ai putea să realizezi un tablou plin de viaţă fără să te uiţi la o imagine, ci doar să redai ceea ce vezi cu ochii minţii, încât să simţi că în tine se regăsesc mai multe modele de gândire asemănătoare?

Și atât de mult mi-am regăsit sufletul în povestirile lui Hauff și al lui Borges, și atât de mult am călătorit cu ei în zona deșertului, încât am simțit cum un singur fir de nisip ce se cerne în clepsidra timpului este trup din suflul unei trăiri universale și a unei libertăți fără limite. Sufletul este şi el o povestire, dar care se merită repovestită numai prin dedublarea lui în altă dimensiune.

Chiar şi acum, prin mine însumi, în această altă viață care străluceşte în alte vieţi, în aceste rânduri scrise cu suflet, cu simțire, cu căldura deșertului, trăiește același Hauff perpetuat în realitatea vizibilă doar pentru ochiul adevăratului înţelept și clarvăzător, numit Borges. Astfel îmi justific alegerea de a trăi autentic, prin replica scriitoricească ce o dau unei vieţi trăită în altă viaţă.

După cum se vede, mereu amintesc de Borges în cartea mea, fiindcă el îmi aduce aminte de Hauff, și pentru că Hauff îmi amintește de deșertul pe care l-am traversat deghizat în personajele lui Borges. Da. Mi-am imaginat că sunt Borges în timp ce-l citeam pe Hauff. Dar am devenit Hauff fiindcă filosofia mea era înzestrată cu gândirea lui Borges.

Pornind de la acest lucru, voi fi eu însumi Hauff datorită nisipurilor mișcătoare și a vântului deșertului care au îngropat biblioteca imensă a lui Borges, dar au păstrat în neuitare cuvintele de aur: “Timpul trebuie să mai aștepte”.

Leadershipul este gândirea ce ţi-o personalizezi prin sugerarea unei realităţi în care îţi manifeşti superioritatea ca spirit, ca trup, ca energie, ca atitudine, dar aşa încât să-ţi doreşti să afli mai multe despre tine.

Cartea aflată între Borges şi Hauff deschide o nouă perspectivă asupra unei realităţi pe care eşti obligat să o analizezi cu minuţiozitatea unui Alter Ego, încât să poţi promova pe viitor gândirea unei noi ontologii a “diferenţei” în încercarea de a fi altcineva.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate