ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Căutarea de sine

On Februarie 11, 2017, in Leadership eX-Elite, by Neculai Fantanaru

Înţelege-ţi poziţia faţă de ceea ce ajunge a fi considerat „normalitate” în tot ceea ce nu constituie un triumf al valorii omului.

Nu cred că groaza faţă de acea insulă mă va părăsi vreodată cu totul, de cele mai multe ori ea zace undeva în fundul sufletului meu, un simplu nor îndepărtat, o amintire şi o bănuială vagă. Dar sunt momente când micul nor se întinde până ce întunecă întregul cer. Atunci, privesc în jur la semenii mei mici. Şi mă înfricoşez. Văd feţe aspre şi însufleţite, altele întunecate sau ameninţătoare, altele schimbătoare, nesincere. Niciuna care să aibă autoritatea calmă a unei fiinţe raţionale. Simt ca şi cum animalul din ei va trebui să iasă la suprafaţă. Că degradarea celor de pe insulă se va produce din nou, dar pe o scară mai mare.

Ştiu că aceasta este o închipuire, că aceste aparenţe de bărbaţi şi de femei din jurul meu sunt într-adevăr bărbaţi şi femei, pentru totdeauna, creaturi perfect raţionale, pline de dorinţi omeneşti şi de griji tandre, eliberate din instincte, nefiind sclavii niciunei Legi fantastice - fiinţe cu totul diferite de Oamenii-Animale. Şi, totuşi, fug de ei, de privirile lor curioase, de întrebările şi sprijinul lor, şi doresc să fiu departe de ei. Singur. Doar cu Dumnezeu. *

Leadership: Încerci să-ţi dovedeşti că eşti sincer în ceea ce crezi sau nu crezi, în scopul prevenirii conflictelor mentale care îţi alimentează înstrăinarea de tot şi de toți?

Tot ceea ce îți impui ca mijloc de control al puterii de a preveni degradarea propriei condiţii sociale, se prelucrează de la înălţimea experienţei de a fi pus în relație cu o realitate care doare și te nemulţumeşte. O realitate exprimată prin frica de a fi egal cu o valoare a omului, depăşită de cerinţele unei societăţi aflate într-un continuu proces de ajustare spre un absolut necunoscut, care nu pune în  evidenţă rostul propriei tale ființări și existențialități.

Marea răsplată a virtuţii, imboldul de a te opune acelor transformări pe care nu le dorești în viața ta, care contribuie la câştigarea autorității de fiinţă raţional-superioară, este testarea puterii de a accepta dezamăgirea cauzată de ataşamentul faţă de ceea ce reprezintă „Omul Ideal” în sfera firescului şi normalităţii.

Evoluția celui care experimentează „dezamăgirea” izolându-se de ceilalți oameni, abandonându-se mod repetat voinţei divine, are ca resurse de bază două forţe. Profunzimea liniștii sufleteşti şi profunzimea conştiinţei în care toate lucrurile se întâlnesc în aceeaşi unică realitate care stimulează avântul pe nesfârşitul drum al formării personale.

Evoluţia în formarea unei personalităţi autonome înseamnă să recunoști ceea ce se manifestă în tine prin evadarea din realitatea pe care, pricepând-o în esenţa ei, nu poți s-o accepţi.

Dincolo de justeţea oricăror aprecieri făcute între cauzele și efectele schimbărilor care contribuie la mersul vieţii, se distinge acea permanentă nevoie a omului de a-şi asuma propria poveste în contextul curajului de a-şi urma propria cale prin simpla probă a căutării de sine.

Căutarea de sine se poate concentra în următorul mesaj: înţelege-ţi poziţia faţă de ceea ce ajunge a fi considerat „normalitate” în tot ceea ce nu constituie un triumf al valorii omului. Este un proces izolat, sub nicio formă un motiv de mândrie, dar totuși singurul avantaj pentru detaşarea absolut necesară a omului de o lume care elimină omenia din om.

Aceasta este esenţa romanului „Insula Doctorului Moreau” scris de H. G. Wells.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us