ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cea mai preţioasă resursă a liderilor

On Ianuarie 13, 2009, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Asigură-ţi potenţialul de a fi un lider strălucit, manifestându-ţi în mod autentic recunoştinţa faţă de timpul tău.

Când omul de rând se întoarce seara de la serviciu, vrea linişte şi pace. Îşi pune la încălzit mâncarea, se aşează confortabil în faţa televizorului pentru a urmări ştirile şi îşi bea berea câştigată cu trudă în timpul celor 10 ore de muncă. Timpul trece, ştirile de pe toate canalele de televiziune s-au terminat. Înainte de culcare omul de rând se relaxează jumătate de oră citind ziarul. Încet, încet, i se închid ochii. Stinge veioza, îşi trage plapuma peste el şi se culcă, dar nu înainte de a se consola: “Mâine va fi o zi nemaipomenită”.

Iar ziua următoare istoria se repetă, aria performanţei sale rămânând aceleaşi, neschimbată, mediocră sau chiar slabă.

Faci din leadership o formă permanentă de coerenţă a existenţei care te pune faţă în faţă cu răspunderea de a împinge lucrurile până dincolo de limitele impuse de ceea ce este rutinier?

Dacă eşti un admirator al artei, atunci probabil ştii că atunci când un sculptor reprezintă mişcarea în creaţiile sale, ea nu apare dezlănţuită, ci ca o formă permanentă a existenţei.

Ca să fii un lider de primă mărime, trebuie sa fii capabil să desfăşori o muncă de conducere de înalţă clasă. Poţi face acest lucru schimbându-ţi gândirea şi acţiunile, reprezentându-ţi eficient propriul tău fel de a fi pe axa vieţii tale. Colaborarea ta cu timpul, cu practica, cu puterea ta de muncă, cu potenţialul tău de leadership, trebuie să capete o formă permanentă a existenţei.

Liderii nu sunt ca oamenii de rând. Ei fac mereu schimbări ca să iasă din rutină. Timpul este cea mai importantă resursă pe care o au la dispoziţie şi pe care trebuie să o folosească eficient în favoarea instruirii lor, pentru consolidarea statutului lor profesional.

Napoleon Bonaparte, considerat a fi unul dintre cei mai mari comandanţi militari din istorie, avea obiceiul de a se aşeza primul la masă, care era servită, bineînţeles într-un tempo rapid şi rareori stătea mai mult de 20 de minute. Odată chiar a afirmat: “Timpul nu aşteaptă, iar zilele sunt cât nişte ani.”

Fii sigur că lui Napoleon timpul nu-i ajungea pentru câte putea face. El ştia foarte bine că va putea să-şi clădească un viitor strălucit, glorios şi prosper numai dacă reuşeşte să câştige timpul de partea lui. Încă de mic îşi cultivase obiceiul productiv de a citi cărţile din biblioteca şcolii. Şi a citit, a citit cu nesaţ, uneori cu voce tare, dar întotdeauna cu foarte mare atenţie, învăţând din fiecare carte câte ceva. De multe ori nu dormea - medita la învăţămintele zilei, şi se spune că muncea cu atâta patimă încât acest lucru îl resimţea pe propria persoană.

Leadership: Poţi să sădeşti un arbore pentru viitor în circumstanţele unei cauze determinate de impactul bunurilor vieţii care te includ într-o altă categorie socială?

În timpul şederii sale la Gothaab, pe coasta apuseană a Groenlandei, marele explorator şi om de ştiinţă Fridtjof Nansen a studiat traiul şi caracterul eschimoşilor şi a scris şi o carte despre ei.

Unul din cele mai importante lucruri pe care le-a scris a fost: „Bunurile vieţii sunt repartizate în mod inegal. Sunt oameni pentru care este de-ajuns să fi sădit în tinereţe un arbore de pâine, ca să fie puşi la adăpost de greutăţi o dată pentru totdeauna, în vreme ce alţii sunt nevoiţi să trudească din greu o viaţă întreagă pentru a-i smulge naturii vrăjmaşe doar nişte biete fărâmituri cu care să-şi ţină zilele.

Acel „arbore de pâine” este o metaforă care exprimă foarte bine particularităţile esenţiale ale procesului de dezvoltare. Trebuie să sădeşti ceva de calitate care să te întreţină o viaţă întreagă, şi nu să culegi firimituri care să-ţi ţină zilele.

Categoria socială în care se autoinclude un lider este cea de grădinar al miracolelor, al hotărârilor şi înfăptuirilor constructive zilnice fie ele cât de mici. Peisagiştii sunt cei care se consumă admirând doar ce-i trecător, fără să se integreze cu drept de apel în nicio iniţiativă de mare amploare.

Leadership: Eşti în stare să gândeşti BIG din perspectiva unei valori obţinută din nimic?

Cine gândeşte BIG din perspectiva unei valori obţinută din nimic ori este un magician de mare ambiţie, ori este un trântor prin excelenţă.

Din nimic nu poţi obţine ceva, decât dacă devine o lecţie de viaţă. Aşa cum spunea cineva, nimicul este o producție care conține tot ce e necesar, dar din care poţi să te lipseşti de orice. Totodată este o iluzie din care poți ieși doar observând, analizând critic și gândind.

Timpul folosit în mod util îţi va putea deschide uşile spre performanţă şi succes. O alegere înţeleaptă este să utilizezi timpul citind cele mai noi cărţi şi reviste din domeniul în care îţi desfăşori activitatea. O alegere neinspirată este să pierzi timpul uitându-te la televizor, plimbându-te de pe un canal pe altul, sau citind ziarele locale.

Nu ştiu care sunt alegerile pe care le vei face în viaţă, dar ştiu un singur lucru: dacă nu faci alegerile potrivite nu vei deveni niciodată mai productiv. Iar dacă vrei să devii un bun profesionist şi dacă vreţi într-adevăr să ai un viitor mai bun, mai generos şi plin de perspective, trebuie să câştigi timpul de partea ta, să-l preţuieşti şi să-l foloseşti cât mai eficient.

Asigură-ţi potenţialul de a fi un lider strălucit, manifestându-ţi în mod autentic recunoştinţa faţă de timpul tău.

Tu sădeşti ceva de calitate, sau culegi firimituri care să-ţi ţină zilele?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate