ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cerşetorul care dă de pomană

On Aprilie 09, 2014, in Leadership Q2-Sensitive, by Neculai Fantanaru

Găseşte motivaţia care să te facă să fii ceea ce eşti cu adevărat, pentru ca evoluţia fondului tău sufletesc să nu fie oprită sau stopată temporar.

Trăiau cu multă chibzuială, făcând zilnic puţin foc, ca nişte oameni foarte strâmtoraţi. Jean Valjean nu înlocuise nici una din mobilele pe care le găsise acolo la început; pusese numai să se facă o uşă plină în locul uşii cu geam de la odăiţa Cosettei. Nimeni nu putea intui că, de fapt, el era acelaşi Monsieur Madeleine foarte înstărit, care îşi ascundea identitatea. Şi revenise la acea mică parte a omului care, de fapt, era. Modestia neexploatată de trecerea anilor se cerea recuperată.

Continua să poarte redingota lui galbenă, pantalonii negri şi pălăria uzată. Lumea de pe stradă îl credea sărac. Se întâmpla uneori ca vreo femeie milostivă să se întoarcă şi să-i dea de pomană. Jean Valjean primea şi se pleca până la pământ. Alteori se întâmpla să-i iasă înainte vreun nenorocit care cerşea. Atunci, se uita de jur împrejur ca să nu-l vadă nimeni, se apropia de cerşetor pe furiş şi-i strecura în mână o monedă, adesea chiar o monedă de argint, apoi se depărta de el grăbit. Lucrul acesta putea să-i aducă neplăceri. În cartier lumea începuse să-l cunoască sub numele de “cerşetorul care dă de pomană”. *

Leadership: Eşti un caz distinct de negociere dintre un asigurator şi un asigurat?

Fiecare lider, mânat de imboldul de a-şi schimba stilul de viaţă, spre găsirea unui equilibrio între funcţionalitate şi context, între puterea interioară şi responsabilităţile funcţiei sale, este un caz distinct de negociere dintre un asigurator şi un asigurat, cuvenindu-se a fi tratat ca atare ca pe o temă a cărei soluţie stă în conştiinţa omului, nu în afara ei. Pe de o parte îţi asiguri necesarul de independenţă, pe de altă parte dobândeşti o altă viziune asupra vieţii.

Să ajungi la tine însuţi, uneori luptând chiar împotriva dorinţei de putere şi mărire, descoperind în matematica lumii abstracte pe care o trăieşti, ghidate de propriile ei ecuaţii, o problemă de afectivitate decât de logică, sub înrâurirea mijloacelor de asigurare a unui echilibru între intern şi extern, este mai mult decât o mângâiere aducătoare de gânduri curate, ci un mod absolut cuceritor în care redai simţirile tale celorlalţi.

De la ştiinţa de a valorifica virtuţile care te înconjoară ca o aură de siguranţă de sine, până la arta de a te accepta printre ceilalţi ca un oaspete printre gazde, recunoaşterea neîntreruptă a frumosului joacă un rol important în maniera de a te dezvolta şi de a te defini mai bine, de a descoperi noi lucruri despre alţii, despre lume. Leadershipul devine o capodoperă a cărei compoziţie, inspirată poate dintr-un rezumat al trecutului, îl arată pe om în deplinătatea calităţilor sale de fond. A măreţiei care le este dată celorlalţi să o admire la el clipă de clipă şi chiar să o sprijine.

Leadership: Îţi aloci disponibilitatea de a da jos vechea tencuială care ascunde faţada casei?

Nu-i de ajuns să trăieşti în concordanţă cu legile aspre ale leadershipului, mai trebuie să presari şi puţină linişte pe dinăuntru şi în afara propriei fiinţe.

După cum creierul este programat să absoarbă orice model sau structură a realităţii pe care o observă şi o investighează, tot astfel omul, supus normelor privind calitatea leadershipului, este programat să se cupleze pentru un interval lung de timp la reţeaua de energie sufletească care se dezvoltă în perfectă armonie cu viaţa şi mediul înconjurător.

Marele scriitor, Victor Hugo, îndemna: “Să aruncăm jos vechea tencuială care ascunde faţada casei. Nu există alte reguli, nici modele.

Ca să îndeplineşti condiţiile artei de a conduce, aruncând peste acele goliciuni ale fiinţei tale vălul unor simţăminte care nu au nimic de a face cu ştiinţa, ci cu manifestările tale în contextul societăţii care te urcă la un nivel de rezonanţă compatibil cu dimensiunea umană a angajamentelor existenţiale, trebuie să te apropii tot mai mult de ceea ce eşti cu adevărat. De omul care găseşte înţelepciune şi capătă pricepere profundă de faptul că altceva decât partea materială îl completează şi îi aduce echilibrul. Cartea vieţii se poate deschide fără chei, doar printr-o simplă scanare a fiinţei.

Cerşetorul care dă de pomană se referă la aspectele specific umane ale leadershipului, dominat de legi specifice. Leadershipul trebuie “îmbrăcat” de umanism, ca în toate celelalte domenii, bazându-se în principal pe o lege nescrisă: să dai, nu numai să ştii să ceri.



* Notă: Victor Hugo - Mizerabilii;

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us