ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Chemare la lumea neştiută a ştiinţei

On Iunie 21, 2013, in Leadership S4-Quartz, by Neculai Fantanaru

Optimizează-ţi stilul de a face artă, fără să uiţi nicio clipă de existenţa acelui tâlc ascuns care te face să simţi că exişti.

Eram convins că există un tâlc ascuns, de neatins şi inaccesibil celor neiniţiaţi. Capacitatea mea nelimitată de a reconstitui, dincolo de traseul ascendent al propriilor mele cercetări, un nou orizont intelectual, un spaţiu benefic de manifestare a interesului tot mai sporit faţă de lucrurile ascunse, tindea categoric spre cote incredibile.

Eram pe cale să inventez un nou limbaj. O alegorie cu semnificaţie deosebită care saluta noi ipoteze de interpretare a realităţii şi ficţiunii, punând sub semnul întrebării existenţa umană, în construcţia scenică a unei lumi neştiute. Un limbaj menit să dea glas, în sfârşit, lucrurilor pe care le aveam de spus. Peliculele de inspiraţie se mişcau haotic în mintea mea, se comprimau formând miezul unui nou mesaj.

Extragerea apei din piatră, pentru ca ea să devină strălucitoare şi preţioasă. Era o operaţiune alchimică complexă şi consuma foarte mult timp. Căci, în permanenţă, noi reacţii de tip backward interveneau în procesul de accelerare a materialului de cercetare, îngreunând tot mai tare eforturile mele.

Conceptele actuale şi interpretările inerţiale conduceau, de-a lungul unui singur ciclu de “fabricaţie”, la numeroase situări greşite şi erori generalizate, la identificări eronate şi la viziuni incerte. Mă pierdeam pe căile încâlcite ale unor legi stranii de probabilitate şi improbabilitate.

Existenţa particulară a conştiinţei

Din neant smulgeam sfârşitul, ca să reconstitui începutul. Cuvintele mele nu mai corespundeau lumii cunoscute, ci unor lumi necunoscute în acest moment. Descoperisem oare limbajul străvechi care stătea la baza alchimiei? Toate lucrurile cu care interacţionam, gândurile care dezactivau realitatea şi o trimiteau într-o stare de nedeterminare, simţurile care se smulgeau parcă din adâncurile fiinţei mele, aflată în continuă devenire – posedau o activitate ridicată, asemenea unor catalizatori cu proprietăţi excepţionale ai unor reacţii subiective, neaşteptate.

Toate acele elemente simple, armonioase prin structura lor sistematică de integrare în absolut, se legau unele de altele formând un întreg. Care preceda, ca gândire ordonatoare, ca plan ideal, o existenţă particulară a conştiinţei. Şi numai acest întreg determina stilul meu de a face artă, de a desena nori sau raze de soare acolo unde nu există supunere în faţa realului.

Păream predestinat, autoconvins de capacitatea mea, să transmit toată cunoaşterea şi experienţa dobândite în timp, celor care vor acorda importanţă acestor înţepături accentuate de ireal şi fantastic, pregătindu-i să acceadă la lumea neştiută a ştiinţei.

Căci, e evident, aveam o îngăduinţă rară faţă de lucrurile neştiutoare. Legănam în minte imposibilul, iar imposibilul îmi legăna mintea iscoditoare. Dincolo de linia maiestuoasă a orizontului se desluşeau siluetele unor noi sensuri, construite cu o elegantă desăvârşită. Cine oare mă putea împiedica să cad în zona de gândire preconștientă?

Leadership: Echivalentul unei mutări care poate duce la avantajul suprem

Te pierzi pe căile încâlcite ale unor legi stranii? Legeni în minte imposibilul, iar imposibilul îţi leagănă mintea iscoditoare? Eşti pe cale să inventezi un nou limbaj?

Pe alocuri pus sub semnul întrebării, leadershipul joacă un rol extrem de important în formarea ta, în special în a-ţi crea diverse conexiuni pentru viitor cu ajutorul acelei ştiinţe mai presus de orice aşteptări, pe care doar puţini o pot cuprinde. Şi care e atât de nesigură în rezultatele ei pentru profani. Aceştia din urmă sunt incapabil să se orienteze singuri prin labirintul cunoaşterii de alt gen, nepricepându-se să restabilească ordinea corectă a resurselor ei în folosirea uzuală. Lor nici măcar nu li se aminteşte de existenţa unui secret, deşi el există.

Aşa cum corăbiile îndură vânturile, tot aşa omul centrat pe o abordare corectă a leadershipului, trebuie să îndure ştiinţa complexă, supremă, care posedă într-adevăr calitatea de ştiinţă, manifestându-se cu precădere în acea regiune neexplorată nici măcar de cei mai înrăiţi devoratori de cunoaştere.

Leadershipul, ca să devină mai mult decât o simplă curea de transmisie între profan şi performer, trebuie să fie mai degrabă echivalentul unei mutări în decursul partidei în care “inaccesibilul” joacă un rol extrem de important.

Căci întotdeauna numai omul care îşi extinde capacitatea de a reconstitui, dincolo de traseul ascendent al propriilor sale cercetări, un nou orizont intelectual, un spaţiu benefic de manifestare a interesului tot mai sporit faţă de toate lucrurile ascunse, numai acesta tinde categoric spre cote maxime, şi numai acesta poate atinge pragul superior al ştiinţei.

Leadership: Sesizezi acul în carul cu fân?

Ştiinţa cea mai valoroasă nu a fost niciodată la vedere, ci a slăvit în înţelesurile, în nuanţele, în sensurile subtile şi în tainele ei adânci o altă năzuinţă a omului. Ea a fost şi încă mai este aspru condamnată de profanii care nu se pot depăşi pe sine, care nu pot depăşi limitele cunoştinţelor contemporane, incapabili să sesizeze acul în carul cu fân nici după numeroase şi minuţioase căutări.

Cei aleşi, cei puţini, aceia care au atins nivelul maxim de cunoaştere, care au reuşit extragerea apei din piatră, pentru ca ea să devină strălucitoare şi preţioasă, ei consideră această ştiinţă mai mult un limbaj de asamblare independent al unor piese mari şi grele care îmbină funcţia utilitară cu cea artistică.

De aici şi zicala: “A face artă.” A descoperi un limbaj care să nu producă decât efecte pozitive la nivel de societate, nu doar la nivel de profitabilitate în rândul companiilor, cuprinzând idei, viziuni şi o porţiune însemnată de imaginaţie, a cărui marjă asiguratorie a valorii să fie cât mai mare. Este cel mai greu lucru pe care îl poate face un lider.

Să ne amintim de acel mirific cânt al lui Ulise, simbol al umanităţii mereu însetate de cunoaştere, dornică să străbată drumuri necunoscute pentru a şti. El constituie un îndemn spre înfiinţarea sau reinventarea direcţiei învingătoare. Numai profanii se orientează într-o direcţie deja determinată, bătătorită, consacrată de precedentele tentative de atingere a unui real de mult imaginat şi epuizat.

Leadershipul, ca să depăşească limitele obişnuitului, deci ca să iasă din tiparele mediocrului, trebuie să forţeze puţin nota şi să-şi facă un alt sens de mers, prin intervenţiile unei ştiinţe noi, inepuizabile în idei, resurse, în producerea de combustibil vital transformării.

Toate acele elemente simple, armonioase prin structura lor sistematică de integrare în alternanţa de “rodire”, trebuie să se lege unele de altele formând un întreg, care să coordoneze prin metode precise fiecare părticică a transformării.

Chemare la lumea neştiută a ştiinţei are ca punct central deschiderea spre o perspectivă exterioară acelei gândiri care nu-ţi asigură o dezvoltare prielnică. Dacă vrei să înţelegi leadershipul, optimizează-ţi stilul de a face artă, optimizează-ţi o nouă ştiinţă fără să uiţi nicio clipă de existenţa acelui tâlc ascuns care te face să simţi că exişti.

Foloseşte-te de uneltele reflectării învăţate de la marii maeştri. Stai cu ochii aţintiţi spre ceruri, situează-ţi gândirea mai sus de normalul acceptat. Lasă întregul din tine să funcţioneze la o rezoluţie mult mai mare.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us