ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Chintesenţa gândurilor bântuitoare

On August 04, 2013, in Leadership N6-Celsius, by Neculai Fantanaru

Asigură-ţi o individualitate distinctă, redefinindu-ţi forţa de a evolua prin raportarea exclusivă la tipul de gândire care face legătura dintre cauză şi efect.

Nu voiam ca cineva să-mi cunoască gândurile şi întrebările care mi se amestecau în cap atunci când vorbeam cu mine însumi. Unele dintre ele nu erau tocmai bine curăţate de reziduurile solide ale punctelor de vedere adoptate în trecutul plin de compromisuri şi capitulări. Pe care credeam că l-am părăsit definitiv. Era un monolog tăcut, dincolo de rigorile epistemologice ale unor adevăruri pe care ştiinţa cea mai înaltă nu le putea descoperi.

Această deschidere spre găsirea răspunsurilor la toate întrebările pe care mi le puneam, amploarea intensă şi stranie de adevăruri care se producea în sfera gândurilor pe care le ascultam repetitiv, şi faţă de care aveam deseori anumite reţineri, devenise o obsesie. O obsesie magnifică, care însă presupunea mari conflicte interioare. O fixaţie de care nu mai puteam scăpa, dar de care puteam profita din plin. O preocupare intensă faţă de elementele permanente ale existenţei mele, disimulată în spatele scepticismului privind fortificarea unor noi tendinţe de “design interior”.

Să regăsesc răspunsuri neînchipuite şi să înţeleg anumite reacţii. Să calculez efectele acestor reacţii prin relaţii de bilanţ optim, în funcţie de profit şi pierdere, nu era o îndatorire deloc uşoară. Căci indiferent dacă reacţiile decurgeau direct sau prin etape intermediare, efectele erau întotdeauna aceleaşi. Iar valoarea efectelor se putea determina experimental doar prin metode de observare indirectă, şi se putea stabili prin calcul aplicând legile subconştientului.

Era o muncă foarte solicitantă, de autocunoaştere şi dezvoltare personală. Iar dacă nu m-aş fi lăsat intimidat de opreliştile gândurilor neorganizate care îmi tot umblau orbeşte prin cap, ca nişte străini cu ochii legaţi din a căror activitate nu înţelegeam o boabă, poate că aş fi putut obţine cheia către o serie de descoperiri de mare importanţă.

Fără menajamente, din gânduri extrăgeam chintesenţa care mă definea, sublimă, exactă şi focalizată, de ştiinţă şi neştiinţă, ce nu putea fi recunoscută şi acceptată decât treptat. Acea chintesenţă de mesaje trimise din partea unui creator către un critic.

Îmi asiguram astfel o anumită individualitate, care îşi redefinea perpetuu forţa de a evolua prin raportarea exclusivă la timpul prezent. Dar şi prin raportarea la tipul de gândire care făcea legătura dintre cauze şi efecte. Să o reneg decât să o recunosc?

Leadership: Poţi să realizezi o apropiere de zona de expansiune a propriei personalităţi dincolo de barierele convenţionalului?

Încerci să regăseşti răspunsuri neînchipuite şi să înţelegi reacţiile care conduc la transformarea ta? Manifeşti o preocupare intensă faţă de elementele permanente ale existenţei tale? Te laşi intimidat de opreliştile gândurilor neorganizate?

Cucerirea şi mărirea treptată a avantajului cu caracter decisiv asupra propriei tale dezvoltări, care poate avea o mare înrâurire asupra leadershipului, este rezultatul precis al unei “dezbateri” interioare. Dacă îţi propui să condamni prezentul şi gândirea căreia îi accepţi invitaţia de a prelua asupra sa efectele negative sau pozitive ale producerii unui anumit complex de inferioritate sau superioritate, şi dacă nu ai în vedere legătura dintre cauză şi efect, atunci vei trăi profund o existenţă mediocră.

Oratorul profesionist John Fuhrman, care a abordat foarte des tema “Ghinda şi stejarul”, spunea la un moment dat: “Dacă rezultatul pe care îl obţii este suficient de însemnat, atunci vei trăi o viaţă mai bună decât te-ai fi aşteptat vreodată.” Aceasta este o variantă a unui soi de lege nescrisă care prevede ceea ce este permis şi ceea ce nu este permis de propria răspundere să faci atunci când încerci să te raportezi exclusiv la tipul de gândire care face legătura dintre cauze şi efecte.

Iar ceea ce te poate salva de la o rătăcire la alta, izbutind desăvârşit să trasezi echivalenţe între gânduri şi întrebări, fireşti pentru orice om cu mintea deschisă, este găsirea chintesenţei care te defineşte, sublimă, exactă şi focalizată, de ştiinţă şi neştiinţă, ce nu poate fi recunoscută şi acceptată decât treptat.

Dacă uiţi ce vrei, dacă uiţi cine eşti şi ce vrei să fii, atunci leadershipul tău se va disipa până la dispariţie. Aceasta este consecinţa acceptării unei gândiri moleşitoare, absorbite fără o prealabilă evaluare a “hotarului” ce-ţi aparţine, deci prin ignorarea volitivă a efectelor secundare.

Leadershipul tău îşi respectă acordul prin care s-a angajat să contribuie la conturarea sau păstrarea individualităţii tale?

Cert este ca prezentul, dar şi viitorul care se anunţă “incomod” pentru minţile cărora nu le prieşte cunoaşterea de sine şi care cad frecvent în plasa conflictelor interioare, este şi va fi lipsit de elementele unei personalităţi marcante. Această categorie de indivizi nu va mai găsi o reflectare efectivă a sublimului emanat de propria lor existenţă.

Iar leadershipul, în contrast cu gândirea de prost gust care distrage atenţia de la acea preocupare intensă faţă de elementele permanente ale existenţei tale, nu-şi va putea respecta acordul prin care s-a angajat să contribuie la conturarea sau păstrarea individualităţii.

Performanţa vine din aprofundarea înţelesului pe care îl dai naturii şi existenţei tale, din dorinţa de a trece dincolo de barierele convenţionalului. Dacă vrei să realizezi o apropiere de acea zonă de expansiune a propriei personalităţi, dincolo de barierele convenţionalului, atunci asigură-ţi o individualitate distinctă, redefinindu-ţi forţa de a evolua prin raportarea exclusivă la tipul de gândire care face legătura dintre cauze şi efecte.

Chintesenţa gândurilor bântuitoare izvorăşte din acea dorinţă arzătoare de autoperfecţionare continuă, de evaluare permanentă a evoluţiei proprii şi a leadershipului tău marcat de elementele unei perfecţionări tot mai puternice. Din acea dorinţă capabilă şi adaptabilă la schimbările inerente şi permanente ale prezentului şi viitorului.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us