ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Clarobscurul vibrant al orizontului finit

On Aprilie 16, 2014, in Leadership Pro, by Neculai Fantanaru

Temperează-ţi înclinaţiile spre „constructivism”, extinzându-ţi realitatea spre acea totalitate a viziunii acceptate de viaţă ca pe o ştiinţă coordonatoare a gândirii corecte.

Păream a fi condiţionat de acea înnoitoare viziune care aștepta de prea de mult timp să mi se dezvăluie, căreia numai manifestarea unei utopii susţinute de sensurile unei misterioase nevoi interioare îi putea indica exact forma, anvergura şi valoarea. Era ca şi când ar fi trebuit să savurez un tabou şi alte studii de istorie a artei dintr-o privire aruncată în culisele unei despărțiri previzibile de o lume socotită învechită, sau mai bine zis din dorinţa unei eliberări din temniţa unei realităţi greşit şi limitat înţelese.

Insistent, încercam să răsucesc fiecare umbră şi fiecare lumină într-o spirală aparentă care cobora în sensul invers acelor de ceas şi apoi urca spre infinit. Spirala le conţinea pe toate cele de sub mine, de deasupra mea, din cer şi de pe pământ, dinaintea mea şi dindărătul meu.

Aproape întotdeauna, orbit de acea fantezie care probează unitatea de profunzime a viziunii, am ignorat sfatul înţelept al făuritorilor de lumi: “Nu poţi cuprinde totul dacă sufletul ţi-e gol. Du-te să vezi lumea, iar înapoi de vei veni, porţile deschise tu le vei găsi.

Nu eram deloc mândru de ignoranţa mea, dar mă purtam de parcă ignoranţa asta ar fi avut tot farmecul meu. Căci misterul aparte, atmosfera nedefinită care mă îndepărta de mine însumi, sporea senzaţia de spaţiu magic într-un loc în care imersiunea în lumea virtuală crea acel inefabil, acea nevoie de apartenenţă la o conştiinţă mult mai cuprinzătoare, mai armonioasă, dar ambiguă şi confuză în acelaşi timp.

Misterul era extras din minereul personalităţii mele în scopul validării unor legi universale care întăreau efectul de barieră exercitat de clarobscurul vibrant al unui orizont finit.

Leadership: Posezi acea convingere a excelenţei de a fi mai mult decât o alternativă la abordarea evolutivă a ştiinţei vieţii, impusă prin forţa de convingere a expresivităţii în argumentarea unor noi perspective de abordare a realităţii?

Omul, participantul prim la actul de creaţie a lumii noi, prin unificarea vizibilului cu intangibilul, poate să găsească sprijinul viziunii idealiste despre viaţă pentru a depăşi contradicţiile inerente privitoare la absenţa unei reînnoiri totale. În acest caz, reacţia lui în faţa experienţei vieţii nu devine o banală luare de poziţie, ci o constantă preocupare sortită dezvoltării ce depăşeşte categoria “Debug Your Mind”, contribuind la salvarea zonei de leadership, apartenentă la un sistem de valori care nu este compromis de nevoile imaginare.

Liderul este un artist al jocurilor de lumini şi umbre, îmbinând în mod cauzal toate aspectele vieţii, care nu-i fac neapărat o imagine bună sau proastă, ci una relativ coerentă asupra a ceea ce el va deveni. Există, desigur, numeroase contradicţii între ştiinţa vieţii şi atmosfera nedefinită pe care o creează lumea cunoaşterii revelatoare: prima este dominată de explicabil, a doua de inefabil.

Prima îl stăpâneşte pe lider, aducându-l în ipostaza de a-şi regândi rostul şi identitatea, a doua îl domină şi îl depăşeşte prin raportarea la un personaj simbolic şi de-a dreptul imaginar, pus în situaţia de a suporta realitatea, reversul unor efecte produse pe diferite paliere ale fiinţei. Şi totodată de a da o serie de răspunsuri la întrebări de tipul: Cu ce mijloace? În ce condiţii? Pe ce canale?

Leadership: Funcţia ta de creaţie se concretizează într-un ansamblu de variabile care păstrează impresia de oglindire într-un detaliu al unei macrostructuri de manifestare a expresivităţii?

Clarobscurul constituie o parte a identităţii liderului construite “local”, prin interacţiunea cu mediul de interes, în contexte semnificative rezervate libertăţii de creaţie în diverse maniere. Această libertate, după cum spunea un scriitor anonim, nu este un lucru pe care ţi-l dă cineva, ci un lucru pe care ţi-l dai singur. Şi el devine un “accesoriu” care dă o notă aparte leadershipului prin faptul că dă ocazia liderului să se testeze diferit, probând unitatea de profunzime a viziunii despre viaţă în situaţii în care nu este întru de acord cu termenii şi condiţiile ei de înţelegere şi utilizare.

Se poate spune că posezi acea convingere a excelenţei de a fi mai mult decât o alternativă la abordarea evolutivă a ştiinţei vieţii, atunci când, recunoscându-ţi propria ignoranţă cu privire la identitatea ta, încerci să îţi stăpâneşti nevoia interioară sau tentaţia de a-ţi extinde aria de cuprindere a unei ştiinţe individualizate, în folosul unei mai bune înţelegeri a vieţii.

O macrostructură de manifestare a expresivităţii în hotarele existenţei personale cuprinde toate acele mişcări artistice care exprimă o ruptură de nivel în modul de a percepe şi a reprezenta realitatea, negând orice prejudecăţi, astfel încât să creezi senzaţia unei alte prezenţe, unei alte persoane, unui univers paralel în care te regăseşti perfect.

Leadershipul se produce ca un reflex al calităţii de care dispune un "Creator de lumi" atunci când tehnica întâlneşte arta, rezultând într-un ansamblu de elemente ce se îmbină în unghiuri și perspective noi de a privi realitatea.

Clarobscurul vibrant al orizontului finit evidenţiază limitele leadershipului prin multitudinea de aspecte ale vieţii care pot fi incluse într-un ghid orientativ în dificila sarcină a evaluării tale, ca om care este condiţionat de o viziune puternică.

Oricât de performant devine leadershipul, există ceva necunoscut şi imprevizibil dincolo de care nu poţi acţiona, sau orice acţiune poate avea consecinţe neaşteptate.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us