ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Colecţionarul de secrete

On Iulie 04, 2010, in Leadership Plus, by Neculai Fantanaru

Fii mai presus decât cei pe care îi conduci, folosindu-te de latura cea mai puternică a leadershipului tău.

Îmi place să susţin spectacole. De magie. Am studiat încă de mic arta de a folosi scena, am învăţat secretul captării atenţiei publicului cât şi modalitatea de a-i intra în graţii, cu un spectacol unic prin decorurile şi costumele alese cu foarte multa inspiraţie, uneori terifiante, autentice şi foarte expresive. Mai ales, prin iluziile create cu abilitate, menite să sporească misterul şi curiozitatea fiecărui spectator.

Aşa am reuşit să ajung în vârful ierarhiei în profesia mea, pur şi simplu printr-o excelentă prezentare. Când oamenii îmi urmăresc spectacolul sunt de-a dreptul orbiţi de cele văzute, sunt uluiţi de iluziile impresionante pe care le execut cu atâta măiestrie. Puterea. A devenit realitate.

Sunt un om misterios, iar secretele sunt o parte intrinsecă a activităţii mele. Multă lume doreşte să le afle. Chiar şi alţi magicieni. Însă secretele sunt lucruri pe care trebuie să le cauţi ca să le afli. Sunt lucruri pe care trebuie să le răsuceşti pe toate feţele, daca vrei să izbuteşti să le reproduci.

Leadership: Ajungi să te împiedici de indiciile care îţi stau în faţă, fiindcă te-ai obişnuit să le observi cu colţul ochiului?

Este nevoie de o mare putere pentru a vedea dincolo de iluzii, către un adevăr mai profund pe care îl poţi sau nu înţelege. Este nevoie de o mare putere de concentrare pentru a înţelege mecanismul de realizare a iluziilor, mecanism care constituie de fapt unul dintre secretele mele cel mai bine păstrate. Iar la fel ca orice magician talentat, care-şi respectă meseria, nu-mi voi dezvălui niciodată secretele.

Uneori am senzaţia că sunt deţinătorul unei puteri deosebite – ale resurselor nelimitate ale magiei, ale întunericului şi luminii, în stare să transform orice în avantajul meu, orice lucru banal în energii pure. Poate din cauza faptului că multă lume se dă peste cap să afle cum reuşesc să creez iluziile, şi numai eu singur cunosc răspunsul.

Oamenii ajung să se împiedice de indiciile care le stau în faţă, deoarece s-au obişnuit să le observe cu colţul ochiului, sau mai exact nu sunt deloc atenţi la trucul din spatele imaginii mele. Evident, atuul meu este că am ştiut să păstrez totdeauna o anumită inaccesibilitate bazată o interpretare forţată a unei reprezentări de tipul întreg şi real, un absolut care se manifestă prin intermediul virtuţii de a fi un bun mânuitor al clişeelor hipnotizante.

Leadership: Modelul tău de discreție are în vedere faptul că pentru a fi identificabil, fenomenul "puterii" trebuie să fie perceput prin evoluția formelor sale de regularitate?

Se fac din ce în ce mai des afirmaţii referitoare la „puterile” mele teribile. Dar, cu toate acestea, voi continua să nu spun nimănui nimic, voi păstra tăcerea. Îmi voi juca în continuare rolul de magician, ţinându-mi ascunse secretele şi lăsându-i pe ceilalţi să moară de curiozitate. Cu niciun preţ nu-mi voi dezvălui latura vulnerabilă. Astfel voi fi întotdeauna mai presus decât toţi, şi-i voi impresiona prin măiestria mea.

Cu secretele mele voi putea cuceri lumea. Ca un adevărat artist, mă voi dărui artei iluzionismului cu toată fiinţa. Îi voi putea fascina pe oameni la nesfârşit revărsându-mi harul aparte asupra lor, şi, precum un băieţandru sfidător dornic să se avânte în luptă, voi ignora toate simţămintele lor.

Dar pentru asta trebuie să mă transform mereu într-o altă fiinţă, să capăt mereu o altă înfăţişare, să creez mereu alte formule, alte situaţii, să generez mereu alte metafore, să întruchipez mereu alte personaje, să creez mereu alte axiome pentru ca puterea mea de influenţă şi persuasiune să nu dispară niciodată. Îmi voi păstra secretele foarte bine. Le voi păstra şi voi abuza ele cu regularitate. Mă voi folosi de ele pentru idealul meu personal. Îmi place să simţ că deţin ceea ce le lipseşte cu desăvârşire celorlalţi: strălucirea.

Leadership: Poţi să schimbi ceea ce crezi cu adevărat despre tine și despre realitatea în care te învârţi, urmărind existenţa ordonată a unei rupturi de emoţiile pe care le promovezi?

La ultimul spectacol observasem, sau îmi închipuisem că observ, o vagă încordare în atitudinea câtorva spectatori, de parca în mintea lor stăruia un gând nedorit, dar supărător. Aveam senzaţia că vor să afle ce zace în sufletul meu, să-mi smulgă cu forţa secretele pe care nu vreau să le împărtăşesc nimănui. Dar nu era asta.

Cât de orb şi de ignorant am fost până atunci. Am fost mai degrabă atent la obţinerea rezultatelor spectaculoase şi mai puţin la felul în care se simt oamenii. Realitatea era alta, aceea că nu toată lumea adoră iluziile mele. De acest adevăr nu pot fugi, nu pot să mă ascund. Secretele mele nu au valoare dacă lumea nu adoră spectacolul meu.

Leadership: Situațiile pe care le traversezi prin obligaţia de a nu divulga conţinutul propriei creaţii, corespund stării de fond a lumi în care te afli atunci când îţi vezi reflexia propriei imperfecţiuni?

La fel ca un magician, un om care se vrea stăpân pe situaţie are în vedere două lucruri: primul, să-şi ascundă secretele astfel încât oamenii să nu-şi piardă interesul faţă de el. Al doilea, să colecţioneze cât mai multe secrete, astfel încât puterea lui de influenţă să crească, şi cu atât „reprezentaţiile” sale să fie mai reuşite.

Acesta este marele adevăr pe care nimeni nu-l recunoaşte, pe care toată lumea omite să-l menţioneze: liderii sunt, dintr-un anumit punct de vedere, magicieni. Absolut toţi liderii au secretele lor, bine păstrate. Iar cu cât ştiu să se folosească mai bine de secretele lor, cu atât este mai reuşit „spectacolul” pe care-l susţin. Un lider fără secrete este precum o găină care nu face ouă, şi care „cotcodăceşte” a neputinţă.

Unicul gând care-l obsedează pe un lider este să nu rămână singur, neurmat de nimeni. Poate spune cineva că nu este aşa? De aceea intenţia lui nobilă este ca lucrurile să fie făcute eficient şi bine.

Există un risc de care liderul, la fel ca orice magician, se teme: ca nu cumva să aducă "spectacolul" până la ceea ce şi-a imaginat că va fi punctul culminant, dar spectatorii să se dovedească neimpresionaţi, aplaudând lipsiţi de entuziasm. Iar acest lucru reprezintă un semnal de alarmă. Înseamnă că eficacitatea lui a început să se estompeze.

Lumea unui magician este unitatea de măsură a informaţiei care rămâne ascunsă.

Starea de fond a acestei lumi, când el îşi vede reflexia propriei imperfecţiuni, este indicatorul unei situaţii de criză ce poate corespunde cu dificultatea în concentrare, retragerea în sine, închiderea emoţională, evitarea activităţilor amicale şi izolarea socială.

Concluzie: Fiecare profesionist ca şi fiecare lider îşi are secretele lui, secrete care sunt de fapt rodul muncii şi experienţei lui de ani de zile şi, desigur, nu există vreo motivaţie ca aceste secrete să fie împărtăşite celorlalţi. Se poate afirma totuşi că ele constituie „puterea” liderului, iar ea este dorită cu orice preţ de alţii care nu vor renunţa niciodată să „preia” această putere, chiar şi pe căi sau cu mijloace neortodoxe.

Secretele reprezintă de fapt structura cea mai eficientă a leadershipului, constituie latura cea mai puternică a unui lider. Dacă vrei să fii mai presus decât toţi şi să-ţi păstrezi puterea de influenţă, transformă-ţi leadershipul într-un veritabil spectacol folosindu-ţi cunoştinţele şi capacităţile într-un mod constructiv.

P.S. Liderii sunt veritabili colecţionari de secrete pe care trebuie să le păstreze cu străşnicie şi să se folosească de ele în mod util.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us