Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Colecţionarul de suflete

On Aprilie 17, 2010
, in
Lideri şi Atitudine by Neculai Fantanaru

Consolidează terenul propriei tale măreţii, astfel încât să te racordezi la realitatea convingerilor celor din jur.

Primăvara veni iute. Fram, care ajunsese la 83º20' latitudine nordică, era acum înconjurat de întinderi mari de gheaţă. Nansen, căpitanul vasului, căruia de mult i se născuse dorinţa de a încerca să atingă Polul Nord pe sănii trase de câini, convocă într-o seară întregul echipaj pentru a-i comunica importanţa noii misiuni pe care trebuie să o ducă la îndeplinire cu orice preţ, în numele ştiinţei. Toţi îl ascultară încordaţi. După ce îşi făcu cunoscut în detaliu planul, Nansen anunţă că numai o singură persoană poate să pornească în această călătorie cu el. Dar cine să fie aceea persoană? Căci toţi cei doisprezece subordonaţi ai săi, care îl iubeau şi îl respectau cu ardoare, se oferiră voluntari.

Decis încă de mult, Nansen făcu următorul anunţ:

- M-am gândit să-l iau ca tovarăş de drum pe Johansen, omul potrivit din toate punctele de vedere. Este un schior excelent şi este fără egal în ceea ce priveşte rezistenţa.

Apoi privirea pătrunzătoare a lui Nansen, care avea puterea să transmită oricui o doză importantă de curaj, se îndreptă spre Johansen pe care îl preveni:

- Înainte de a te hotărî la un asemenea pas, gândeşte-te bine Johansen ! Cântăreşte lucrurile o zi, două, şi numai după aceea să-mi dai răspunsul definitiv.

Dar nici bine nu apucase Nansen să termine ce avea de spus că Johansen, considerând o mare cinste alegerea propriei persoane, i-a răspuns cu înflăcărare:

- Nu e nevoie să mă mai gândesc căpitane, te voi urma oriunde !

Leadership: La chemarea ta se învrednicesc oamenii de onoarea de a fi alături de tine?

Un om a cărui singură preocupare este să te mulţumească şi să-ţi dea ascultare, este un suflet pe care îl stăpâneşti cu desăvârşire. Dar unui om care te-a cuprins în generosul său suflet îi eşti dator să-l preţuieşti şi să-l călăuzeşti spre împlinirea dorinţelor comune.

Se întâmplă rar, remarca odată scriitorul Alexandre Dumas, ca un lucru dorit cu înflăcărare să nu fie apărat cu înflăcărare de cei ce vor să-l capete.

Nespusa bucurie care l-a însufleţit pe Johansen a fost mai grăitoare decât orice vorbe şi, dublată de un optimism debordant în ceea ce priveşte viitorul, l-a îndemnat să se avânte cu mult curaj într-o aventură în care ar fi putut muri în fiecare clipă, ucis de urşi polari, de gerul cumplit sau de inaniţie. Nici că-şi putea găsi Nansen un tovarăş mai bun, fiindcă în expediţia pe schiuri de la Polul Nord, Johansen s-a dovedit a fi de mare ajutor.

Acceptând degrabă propunerea lui Nansen, fără să mai stea pe gânduri, Johansen a vrut să-i arate acestuia că doreşte din tot sufletul să fie ajutorul lui numărul unu, mâna lui dreaptă, omul cel mai de încredere, exprimându-şi astfel admiraţia şi respectul deosebit pe care îl nutrea pentru el. Cu ce nerăbdare şi cu ce mândrie a aşteptat Johansen acest moment, momentul hotărâtor în care îşi putea dovedi devotamentul.

Leadershipul este chemarea spre aventură pe care o emană omul însufleţit de unica hotărâre de a lupta până la capăt pentru concretizarea unei idei nebuneşti.

Cum oare să nu fie cuprins de emoţii puternice când, dintr-un echipaj foarte experimentat, din atâţia oameni curajoşi care erau gata să treacă, cum se spune, prin foc şi apă pentru conducătorul lor, numai unul singur, el, Johansen, a fost ales să-i fie tovarăş de drum lui Nansen?

Un singur lucru poate spori stima şi respectul adânc al oamenilor pentru liderul lor, şi anume onoarea de a fi alături de el într-un moment foarte important.

Oare ce influenţă ciudată îi aduce pe oameni în starea în care ar accepta să se avânte în necunoscut, chiar spre moarte, cu o patimă năprasnică? Căci atunci când te afli nopţi întregi, zile de-a rândul, luni întregi într-un ţinut izolat, azvârlit în neant, poţi fi cuprins de o groază teribilă din care să nu poţi să-ţi mai revii după ce priveşti îndelung împrejurimile nesfârşite de gheţari şi zăpadă. Totuşi o forţă misterioasă l-a îndemnat pe Johansen să participe la această misiune fără precedent, aceea de a atinge Polul Nord pe schiuri doar în doi oameni.

Leadership: Îţi creezi șansa de a fi mai aproape de acel "plus unu" care se mulează pe ceea ce ești și simți în condiţiile de posibilitate a unei conştiinţe bazată pe experienţa anilor petrecuţi în cursul misiunilor?

Nevoia unei alternative la stilul de leadership abordat, prin care oamenii să-şi dea seama de caracterul puternic al liderului lor, am regăsit-o însă numai la oameni maturi şi extrem de realişti, care pot să facă viraje extreme în orice fel de circumstanţe.

Nu există vârstă, limite sau termene pentru a face saltul în gol, în necunoscut, ci există doar deschiderea în faţa propriei noastre măreţii, permiţând în acelaşi timp ridicarea celorlalţi la o nouă conştiinţă de "a fi" necondiţionată, liberă, pură, care să balanseze orice inegalitate de statut. Conştiinţa este "unealta" care le oferă oamenilor pe care îi conduci o imagine de ansamblu asupra propriilor lor forţe de ataşament şi relaţionare, singura care le permite sau nu le permite să se poziţioneze în aceeaşi direcţie de mers cu tine.

Sunt oamenii tăi ghidaţi de acea unealtă care indică "înainte" sau "înapoi"?

Înainte să porneşti într-o direcţie nouă consolidează terenul propriei tale măreţii, astfel încât să te racordezi la realitatea convingerilor celor din jur.

Când încerci să stabilești un record neaşteptat trebuie să iei în calcul potenţialul de ghidare al planurilor de acţiune ce stă în spatele fiecărui contracandidat al tău.

Nemăsurata admiraţie pe care o nutresc oamenii pentru conducătorul lor îi determină să-şi adune tot curajul şi să-l urmeze până la capăt cu o înflăcărare nestăvilită. Johansen n-a uitat niciodată ce curaj sublim a dovedit Nansen atunci când a străbătut pe schiuri primul Groenlanda, ţara aspră, necercetată până atunci, stabilind un record nebănuit. N-a uitat niciodată faptul că doisprezece ani în şir Nansen a ieşit învingător în concursurile de mare fond, că a fost campion al lumii la patinaj viteză, fiind acoperit de glorie şi onoruri.

Fără nicio îndoială Johansen ar fi fost în stare să-şi dea chiar şi viaţa pentru Nansen, într-atâta recunoştinţa lui simţea nevoia de a izbucni, şi de aceea a acceptat fără şovăială să-l urmeze în lunga şi primejdioasa călătorie spre Polul Nord. Căci un om a cărui merite sunt bine cunoscute de toată lumea, care a căpătat un renume atât de strălucit nu poate fi decât un om înzestrat cu mari calităţi, un om puternic care poate să treacă peste orice bariere, care e în stare să depăşească orice limite.

Colecționarul de suflete este liderul care îşi atrage lângă el numai pe acei oameni interesaţi de aceeaşi lume ca el, o lume a finalităților și a efectelor așteptate.

Un lider trebuie să-şi aleagă cu grijă „ajutorul” sau „ajutoarele”, ceea ce se poate realiza doar printr-o cunoaştere îndelungată, o colaborare permanentă şi implicit prin cunoaşterea eurilor cu personalitate puternică care-l înconjoară. Prin urmare, liderul trebuie să fie un veritabil „colecţionar de suflete” prin selectarea şi recrutarea cu atenţie a oamenilor şi cunoaşterea lor profundă.

Iar cu cât oamenii vor fi mai atraşi de personalitatea liderului, de ideile şi planurile sale, cu atât liderul va avea o mai mare influenţă asupra lor şi cu atât ei se vor mobiliza mai bine în vederea atingerii scopurilor comune.* Notă: A. Talanov - Nansen, Editura Tineretului, 1961.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…